Kanser Haftası münasebetiyle gerçekleştirilen konferansa Artvin Sağlık İl Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Kanser Haftası Etkinlikleri Komitesi Koordinatörü Dr. Cemil Yavuz Artvin halkını bilgilendirdi.
1-7 Nisan kanser haftası münasebetiyle Artvin Sağlık Müdürlü Eğitim Şubesi tarafından geniş kapsamlı etkinlikler düzenlendi. Artvin Halk Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda, Artvin Sağlık Müdürü Yardımcısı ve İl Kanser Haftası Etkinlikleri Komitesi Koordinatörü Cemil Yavuz tarafından gerçekleşen kanser konulu konferansa yoğun bir katılım gerçekleşti.
Katılımcılara Dr. Cemil Yavuz tarafından kanser hastalığı, hastalığın tespiti, tanı ve tedavi yöntemleri gibi bilgiler verildi. Dr. Cemil Yavuz, kanser hastalığı hakkında;
"KANSER NEDİR?
Organizmada meydana gelen ve hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlere verilen genel addır.
Kanser, genellikle kontrolden çıkan hücrelerin sürekli çoğalmalarıdır.
Kanserler, malignant (kötü huylu) tümörlerdir; yani benign (iyi huylu) tümörlerin aksine başka dokulara sızma ve yayılma (metastaz) özelliği gösterir. pKanserli hücreler neden sürekli bölünürler?
Kültürde, normal hücreler komşu hücrelere yapışarak ilişkilerini devam ettirirler. Bu yapışma (adhezyon) noktalarında hücrelerde elektronca yoğun bir plak oluşur. Bununla birlikte, hücrelerin ameboid uzantılarında yavaşlama ve durma görülür. Bu olaya kontak inhibisyon denir. Bu şekilde, hücre bölünmesi kontrol edilir. Deneysel olarak, normal hücreler bir kültür ortamında kendilerine sağlanan ortam şartları ne kadar iyi olursa olsun kontak inhibisyon nedeniyle tek tabaka oluşturduktan sonra daha fazla çoğalmazlar. Çünkü bölünme sınırlı sayıda olur. Fakat kanser hücreleri sürekli çoğalarak birkaç tabakalı düzensiz kitleler oluştururlar. Bu da kanser hücrelerinde kontak inhibisyon kaybı olduğunu göstermektedir. pKanser nasıl oluşur?
Kanserlerin yaklaşık %80-90'ı çevresel ve/veya davranış faktörleri tarafından meydana gelir ve önlenebilme potansiyeli vardır. Kalıtım yoluyla kanser meydana gelme olasılığı çevresel faktörlere oranla çok daha azdır.
x-ışınları, uv (ultraviyole-morötesi) ışınları gibi fiziksel ve bazı ilaçlar, polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi kimyasal faktörlerin yanında virüsler de biyolojik olarak normal karaktere sahip bir hücre kültürünü transforme ederek kanser oluşturabilirler.
Kimyasal karsinojenler, tümörü ya uygulandığı yerde (örn: cilt) veya absorbe edildiği yerde (örn: bağırsak) ya da metabolizmanın durumuna göre karaciğer, böbrek gibi organlarda, bazen de direkt olarak alakası olmayan bir yerde meydana getirirler. Fakat karsinojene maruz kalma kanser oluşturmak için tek başına bir sebep değildir. Karsinojenler ancak uygun yer ve zamanda kanser oluşturabilirler.
Sayabileceğimiz bazı kimyasal karsinojenler şunlardır:
Hidrokarbonlar: baca temizleyicileri, boya endüstrisinde kullanılan maddeler
Aflatoksin ( küf mantarı tarafından sentezlenir)
Nikel, krom
Sigara (nikotin, tar)
Yiyecek katkıları
Birçok ilaçlar
Parfümlerde kullanılan bazı kimyasallar
Fiziksel faktörlerin, kanserojen kimyasal maddelerin veya onkojenik (kansere neden olan) virüslerin konak hücre genomu ile etkileşimleri sonucu hücreler değişmekte ve farklı antijenite kazanmaktadır. Bir normal hücrenin kontrolden çıkarak hızla bölünmesiyle oluşan kanserli hücrede birçok anormal doku antijeni belirmektedir. Tümör hücrelerinde yeni yeni antijenler oluşmakta ve normal antijenlerin kaybına veya değişikliğine neden olabilmektedir. Erken fötal dönemde, normalde bulunan protoonkogenlerin (kansere sebep olabilme potansiyeli olan gen) farklılaşmasıyla anormal genler oluşmakta ve bunlara selüler onkogenler adı verilmektedir.
İmmün sistem (bağışıklık sistemi) ve kanser oluşumu arasındaki ilişki Bağışıklık sistemi yabancı doku antijenlerini kolayca tanıyabilir ancak, tümör dokusunu organizmadan kolayca atamaz. İnsanda bir saniyede bir milyara yakın hücre çoğalması olmakta ve somatik olarak bunların birkaçı, günde yüzlercesi mutasyonla farklı hücreler oluşturmaktadır. Bu farklı hücrelerin temizlenmesinde hücresel immün cevap mekanizması rol oynamaktadır. Buna, immün sistemin kansere karşı "immün denetimi" denmektedir. İmmün sistem, tümör oluşumunu denetlemekte, aynı zamanda tümör hücresi ve antijenlerine karşı immün cevap çıkarmaktadır. Hücresel immün cevap baskılandığı zaman kanser oluşumu artmaktadır.
Yeni doğan ve yaşlılık dönemlerinde immün cevap mekanizması zayıflamaktadır. Yaşlılarda prostat kanseri, çocuklarda nöroblastoma sık görülmektedir. İmmün sistemi baskılayıcı ilaç kullananlarda tümör oluşumu riski artmaktadır. İmmün sistem bozukluğu olan hastalarda da bazı kanser tipleri gelişebilmektedir.
Kanser neden öldürür?
Kanser hastalarının çoğu, kalp hastalığı veya başka enfeksiyonlar gibi kanserle ilgisi olmayan nedenlerden dolayı ölür. Tümörün bulunduğu bölge ve tümörün yayıldığı bölgenin büyüklüğü ölümü direkt veya indirekt olarak etkileyen nedenlerdir. Ölümün temel nedeni, beyin, akciğer, karaciğer gibi hayati önemi büyük olan organlarda tümör oluşması veya tümörün bu organlara yayılmasıdır.
Kanser yapan etkenler
İyonize Radyasyon
Ultraviyole Işınları
(güneş ışınları)
Kimyasal Karsinojenler
Beslenme Alışkanlıkları
Sigara ve Alkol
Genetik Faktörler
Kanserin belirtileri
BÜYÜK VEYA KÜÇÜK ABDEST YAPMADAKİ DEĞİŞİKLİKLER
MEME VEYA HERHANGİ BİR YERDEKİ ŞİŞLİK VE SERTLİK
BEN VE SİĞİLLERİN RENK VE ŞEKİL DEĞİŞTİRMELERİ,
SES KISIKLIĞI VE SEBEPSİZ ÖKSÜRÜK,
UZUN SÜRE KAPANMAYAN YARALAR
YUTKUNMA VE HAZIM BOZUKLUĞU
NORMAL
DIŞI
KANAMA
Bu değişiklikler görüldüğünde
Bir hekime başvurmayı
İhmal etmeyiniz!
KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Meme Kanseri
Rahim-Yumurtalık Kanseri
Mide-Bağırsak Kanseri
Akciğer Kanseri
ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Akciğer Kanseri
Prostat Kanseri
Mide-Bağırsak Kanseri
KANSERDE ERKEN TANI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Kanserin ön belirtilerine karşı dikkatli olunuz,
Elle meme muayenesi yapınız,
Belirli aralıklarla sağlık muayenesi yaptırın,
PAP testi yaptırın,
Doktorun isteyeceği tetkikleri yaptırın.
Kansere Erken tanı
KANSERDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
CERRAHİ
RADYOTERAPİ
KEMOTERAPİ
MMÜNOTERAPİ
HORMON TEDAVİSİ
LAZER TEDAVİSİ
Kanserden korunmak için
Sigara ve tütün kullanmayınız
Alkollü içeceklerden uzak durunuz
Yeterli ve dengeli besleniniz
Güneş ışınlarına maruz kalmayın
Gerekmedikçe röntgen filmi çektirmeyiniz
Kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın
Yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız. " şeklinde bilgi verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.04.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle