Çay Üreticileri de artık sendikalı. Üzüm Sen, Tütün Sen, Fındık Sen, Hububat Sen, Ayçicek Sen ve Hay Yet Sen'den sonra Çay Üreticileri Sendikası Çay Sen' de kuruldu. 25 Eylül 2007 tarihinde Rize'nin Pazar ilçesinde sendikanın genel merkezi oluşturularak resmi başvurusu yapıldı. Sendikanın Kurucu Genel Başkanlığına getirilen Recep Memişoğlu Çay Senin kuruluşu ile ilgili bir basın açıklaması yaparak bundan sonra bizde Çay üreticilerinin haklarını aramak ve korumak için yola çıktık" dedi.
Çay Sen Genel Başkanı Recep Memişoğlu yaptığı basın açıklamasında şu düşünceleri açıklayarak sendikanın kurucular kurulu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi "Üretici örgütlenmeleri ülkemizde yıllarca tartışılmasına rağmen bir türlü yasal statüye kavuşturulamamıştır. Her ne kadar anayasal hak olarak "herkes örgütlenebilir" ibaresi düşülmüşse de, yasal olarak engeller çıkartılmıştır.
Çay Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) çalışmasının geçmişi asıl olarak 2002 yıllarına dayanmaktadır. Bu yıllarda peş peşe iki defa "Çay Üreticiler Kurultayı" düzenlenerek üreticinin içinde bulunduğu sorunlar tespit edilmiş ve çözümler aranmıştır. Bu kurultaylardan çıkan üreticilerin öz örgütlerine kavuşturulması fikri özellikle 2005 yılında başlatılan Çay-Sen çalışması ile ete kemiğe büründürülmeye çalışılmıştır. Ve nihayetinde 25 Eylül 2007 itibariyle Rize'nin Pazar ilçesinde örgütün genel merkezi oluşturularak başvurusu yapılmış ve yasal statüye kavuşmuştur.
Şimdi kısaca bu aşamaya nasıl gelindi ona bakalım;
Çay, bilindiği üzere Giresun'dan Artvin'e kadar kıyı şeridini kapsayan bir alanda üretilmektedir. Ancak yoğun olarak Of ilçesinden başlar Artvin'e kadar bu yoğunluk devam eder. Biz, sendika girişimi olarak öncelikle üretici ilişkisi kurabildiğimiz bölgelerle temasa geçerek, yukarıda bahsedilen tarihler içerisinde bir dizi çalışma yürüttük. Bunlar, halka açık girişim toplantıları, yerel temsilcilerin daveti ve sürece katılım-katkılarının sağlanması, broşür ve tanıtım el ilanları, yazılı ve görsel medyaya basın açıklamaları ve Hopa ilçesinde 2005 yılında bir çay üreticileri mitingi düzenledik. Tüm bunları yaparken zaman zaman gelişen ilişkilere rağmen üreticiden tam destek aldığımızı söylemek doğru olmaz. Bunun nedeni sadece biz değiliz kuşkusuz. Bu ve buna benzer örgütlenmelere bakıldığında, katılım ve sahiplenme oranı genel örgütlülük düzeyi ile ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Toplumun genel olarak örgütlülüğe sahip çıkması, bir anlamda onurlu yaşamının devamına sahip çıkması, örgütlü yaşama inanmakla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Daha doğrusu "Toplum" olma bilincinin yerleşmesi gerekmektedir.
Yukarıdan değil tabandan gelen bir sendikal hareket için Of-Hopa arasında yürüttük. Bugün kurucu üyelerimizin çoğunluğu da Of, Rize Merkez, Pazar, Fındıklı ve Hopa ilçelerinden oluşmuştur.
Biz, Çay-Sen kurucu üyeleri olarak, sendikanın varlığının bölgemizde bir eksiklik dolduracağını düşünüyoruz. Sendikamızla bölgemizde üreticilerin taleplerini dile getirirken, sektörde yaşanan gelişmelerde müdahil olacağımızı düşünüyoruz. Sendika olarak özel sektörün bu alanı nasıl hoyratça kullandığını, bu alanda bir yasal düzenleme olması gerektiğini savunuyoruz. Çay-Kur'un özelleştirilmesi söz konusu olduğunda üreticinin karşılaşacağı sorunların büyüklüğünün bugünden görünmesi için ve bu özelleştirme sürecinin başlamadan bertaraf edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üretici olarak çayın geleceğini düşünmesi gerekenin "asıl kendimiz" olduğu bilincinin açığa çıkartılması gerektiğine inanıyoruz. Çayın bölgemizde ekmek gibi-su gibi bir ihtiyaç olduğu gerçeğini unutmamız gerektiğini savunuyoruz. Globalleşen dünya ve bu dünyanın neoliberel ekonomik politikalarının bizleri de içine alan kıskacından kurtulmanın yolunun ancak örgütlü duruş ve süreci örgütlü karşılama olduğunu bilinciyle hareket ediyoruz.
Tüm bu amaç ve gerçeklerden hareket ederek sendikamızı kurduk. Biz aşağıda isimleri olan üyelerde geçici yönetim kurulu olarak işe başladık. Kamuoyuna duyuruyoruz örgütlü duruşa inanan herkesin de desteklerini bekliyoruz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.10.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle