DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, DOKA Başkanı Hilmi Erdoğan Yayla başkanlık etti. Toplantıda, 2010 yılı Mali Destek Programı sonuçlarının değerlendirilmesi yapıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan DOKA Başkanı Hilmi Erdoğan Yayla, "Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak Kalkınma Kurulunun 8. toplantısını bugün Göğe Komşu Topraklarda DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleştiriyoruz. Bugün Artvin'deki ikinci toplantımızı yapıyoruz. İki yıl önce yine bu salonda Doğu Karadeniz Bölgesinin vizyonunu belirlemeye çalışmış, misyonumuzu ve önceliklerimizi tartışmıştık. Geçen bu kısa zamanda DOKA, belirlenen öncelikler ve vizyon kapsamında çok önemli ilerlemeler sağladı. Bundan önceki toplantıda, Trabzon'da da değindiğimiz gibi; bölgenin sosyal ve ekonomik olarak dengeli kalkınmasının sağlanması açısından özellikle kuruluş ve örgütlenme çalışmaları açısından önemli adımlar atıldı" dedi. Kalkınma Ajansı çalışanlarının yaş ortalamasının çok düşük olduğuna değinen Yayla "bu durum kalkınma ajansının ve bölgenin dinamizmi artırmaktadır. " dedi.
Toplantıda gündemde yer alan, DOKA 201 yılını kuruluş ve kalkınma konusunda çalışmalar, Sivil Toplum Örgütlerinin Doğu Karadeniz Bölgesine sürdürülebilir kalkınmasındaki potansiyelleri ve sorunları, kurula havaleli konuların görüşülmesi ve dilek ve temenniler görüşüldü.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Uzmanı Program Yönetimi Birim Başkanı Salih Şahin ise yaptığı konuşmada 5 slaytlık bir sunumla konuyu anlatacağını belirerek, şunları söyledi :"Biz, 3 aylık programda yola çıkmıştık. Kar amacı güden ve gütmeyen programlarımız var. Yapılan projeleri. Ajans uzmanları tarafından kontrol edilen bir uzman gurubumuz vardı. Burada her hangi bir proje elemesi olmadı. Bütün projeleri bu uzman kurula 251 projeyi gönderdik. 32 Bağımsız değerlendirmecilerle değerlendirildi. Bu aşamadan sonra değerlendirme komisyonuna havale ettik. Her ilden birer kişi davet ettik. Bu şekilde tararsız bir değerlendirme oldu. Başvuru sahiplerine döndük. 15 Haziran tarihinde onaylana projelerle istatistikî bilgiler vereceğim. Toplam bütçe 22 milyon 500 bin TL'ye tekâmül ediyor. Artvin iline 2. 169. 379 TL ayrıldı. Proje yazılımında çok dikkat ediliyor. Kes Kopyala, yapıştır projeleri bağımsız kurul tarafından değerlendiriyor. Onları daha sonra değerlendirme kurulları değerlendirerek sonuçlandırıyor. Proje yazılımda problemler var. Bu konuda eğitim çalışmaları yapmak gerekiyor. Projeler genellikle Ankara ve İstanbul'da masa başında yazılıyor. Buda bölgenin ihtiyacını karşılamıyor. Mali kaynakların Trabzon'a aktarılacağı yönünde bir kanı vardı. Ancak tablodaki rakamlar gösteriyor ki bu kanı tamamen yanlıştır. Biz etkin ve verimli projeleri bağımsız değerlendirmecilere aktarıyoruz. . Bizim sattığımız mali bütçesi toplam 4 buçuk trilyon. Dağıta bileceğimizin üzerine çıkma şansımız yok. Üstten alta doğru sıralama yapmak zorundayız. Biz TR90 olarak değerlendirme yapmalıyız. İl ayırımına gidersek bir yere varamayız. Kanunlar çerçevesinde iyi projelerin geçmesi gerekiyor. Mali proje ne kadar ayrıldı diyelim 10 trilyon. Bunu 6 ya bölmek en doğrusu ancak şu an mevzuata böyle bir şey yapmamızın imkânı yok. Ajans personellinin valiliklerde olması valilik projelerini hazırlandığı anlamına gelmez.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ KONUŞULDU
Programın ikinci bölümünün açılışını yapan DOKA Başkanı Hilmi Erdoğan Yayla STK'ların önemine değindi. Yayla şunları söyledi: ""STK'ları sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da değerlendirebiliriz. STK'lara karşı bir ön yargı var. Necinin STK'sı? Kimin STK'sı, Örneğin Kuş Severler Derneği gerçek anlamında mı, yoksa ikincil bir amacı mı var? Tecrübeler gösteriyor ki Derneklerimiz amaçları dışında faaliyet gösteriyor. Bilmem ne kalkındırma derneği. O Köyü kalkındırmak için bir faaliyet yok. Olayın bir yönü bu Bölgemizde STK'lara zorla bir üye olama zorunluluğundan üyesi var. Bölgemizde gönüllü STKLarı da artırmak gerekiyor. STK'ların ağırlığına baktığınızda mikro STK'lar var. Nasıl çalıştıklarını çok iyi bilmiyorum. STK'lar çok ciddi ye alınmıyor. Bireysel anlamda da dikkate alınmadıklarını görüyorum. Kamuoyunun da STK'ları kabul etmesi gerekiyor. Biz, STK'yı nasıl algılıyoruz? Doğu Karadeniz'deki STK'lara mali olarak da teknik olarak da desteklenmesi gerekiyor. Turizm için Turizm STK'larını desteklememiz gerekir. Doğu Karadeniz'de Turizmde güçlü bir STK yok. İskandinav ülkelerinde bir kişiye onlarca STK düşerken, Bizde yüzlerce kişiye bir STK düşüyor! Kalkınma Kurulu bence iyi bir STK'dır. Ajanslar DTP' ye bağlıdır. Kalkınma Ajansları siyaset üstü bir anlayışla çalışırlar".
Karşılıklı olarak soru-cevaplarla DOKA Artvin'de gerçekleştirilen mali değerlendirme Toplantısı yapılan değerlendirmenin ardından toplantı sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.07.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle