Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden Kanser Günü Etkinliği

08/02/2019 11:27

Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Dünya Kanser Gününde Hopa Ve Kemalpaşa’da Çeşitli Etkinlikler Düzenledi.


Haber: Hayati Akbaş







Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Hopa meydanında stant açtık. Vatandaşlara kanser taramaları hakkında broşürler vererek bilgilendirmede bulundu. . Asm'lere ve Devlet Hastanelerine taramalar için yönlendirdik. Hopa Toplum Sağlığı Başkanı Mehmet Şeker: "Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır.

Ülkemizdeki son kanser verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde;

* Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemi önemini korumaya devam etmektedir.

* Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir

* Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri, üçüncü en sık görülen kanser türüdür.

* Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi, en sık görülen kanser türüdür, dedi.

"Hopa Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları Kemalpaşa Aile Sağlığı Merkezinde stant açarak vatandaşları kanser ve taramalarla ilgili bilgilendirdi ve kendilerine “Gaitada Gizli Kan testi” dağıtarak nasıl yapacaklarını anlattılar.

Ülkemizde Yürütülen “Kanserde Erken Teşhis” Programları

Hopa Toplum Sağlığı Merkezi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü tarafınca taranması önerilen; meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için, toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ülke genelinde kanser taramaları; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) , Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) de ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Meme kanseri taramaları, 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri taramaları, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi ile yapılmaktadır. Dışkıda gizli kan saptanıp kolonoskopi yapılan kişilerde henüz kanserleşmemiş polip halindeki tümörler tespit edilerek kanser gelişmesi önlenebildiği gibi, kanser gelişmiş olan olgularda da erken teşhis ile ölüm oranları azaltılmaktadır.

Rahim ağzı kanserleri taramaları, 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi yapılmaktadır.

Kanserle mücadele kanserden korunma, taramayla birlikte uygun tedavi ve bakım ile sağlanabilir. Tarama sonrası pozitif çıkan vakaların tanı ve tedavisi için Kanser Dairesi Başkanlığı’nca 81 ile yönelik hastaların yönlendirileceği ve tanıdan tedaviye Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde hizmetler veren merkezler oluşturulmuştur.

Kanser İle İlgili Efsaneler, Yanlış Bilgilendirmeler ve Damgalanmalar

Kanserle ilgili bazı yaygın efsaneler ve yanlış algılamalar - tedavisinin olmaması veya kanserle ilgili yapılabilecek hiçbir şeyin olmaması da dahil olmak üzere - anlaşılabilir bir şekilde korkuya neden olabilir. Korkularımız; erken tanı için tarama yaptırmamızı engelleyebilir veya tedaviyi ve bakımı tamamen geciktirmemizi veya yaptırmamamızı sağlayabilir. Genellikle, geç evrede tanı alarak veya hiç tedavi görmeyerek bu durum daha kötü sonuçlara yol açabilir, bu da kanserle ilgili tedavi edilemez veya kür sağlanamaz olduğu yanlış anlaşılma iddialarının sürmesine neden olabilir.

Bu Durumda Neler yapabiliriz?

• Doğru kanser bilgilerine erişme

Bilgilenerek, kanser hakkındaki kendi korkularınızı azaltabilirsiniz ve yanlış düşüncelerinize karşı koyabilirsiniz. Bilgi, farkındalık ve anlama sayesinde, başkalarının kanser hakkındaki olumsuz inanç, tutum ve davranışlara meydan okuyabilirsiniz.

• Sesinizi kullanma

Konuşarak korku, damgalanma ve ayrımcılığı azaltmaya, algıları değiştirmeye ve kanserli insanlar için desteği güçlendirmeye yardımcı olabiliriz.

• Farklı kültürel inançları anlama

Kanserle ilgili kültürel inanç ve uygulamaları anlama; buna yanıt vermede ve tutumları değiştirmede çok önemlidir.

• Bireyleri ve toplulukları güçlendirme”.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.02.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de 4 Şubat Dünya Kanser Günü...
 » Artvin’de Kanserle Mücadele Program...
 » Artvin’de 2017 Yılı İçerisinde 12 B...
 » Mobil Kanser Tarama Aracı Artvin'de...
 » Japon Büyükelçiliğinden Yusufeli’ne...
 » Artvin Serviks Kanseri Taramasında...
 » Artvin’de Dünya Kanser Gününde Pane...
 » Artvin’de Gezici Kanser Tarama Arac...
 » Bugün Dünya Kanser Günü...
 » Artvin'de Kanser Konferansı İlgi Gö...
 » Hopa’da Kalın Bağırsak Kanseri Bilg...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Artvin’de Dünya Kanser Günü Etkinli...
 » Artvin’de Kanser Taramaları Başladı...
 » 2019 Yılı İl Kanser Danışma Komisyo...
 » Artvin’de Meme Kanseri Farkındalık...
 » Sağlıkçıların Hpv Tarama Adresi Hop...
 » Pandemide Aktif Rol Alıyorlar...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Faaliye...
 » Bağışlanan Endoskopi Cihazının Açıl...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...