Artvin Valisi'nde Dur Durak Yok

25/02/2006 22:52

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu: "Tarımda Başarı İçin Çiftçi Eğitimi Şart"

Haber: Hayati Akbaş







Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, ilçe ziyaretlerini tamamlamasının ardından bu kez de il müdürlükleri ziyaretlerine ara vermeden başladı. Bu çerçevede Vali Aydoğdu, Tarım İl Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Tarım Müdürü Mustafa Duman'dan brifing aldı.

Tarım il Müdürlüğü makam odasında yapılan brifinge Artvin Vali Yardımcısı Necmi Akman, İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdür Vekili Osman Demir, Bayındırlı ve İskân Müdürü Ufuktan Güneş, İl sağlık Müdürü Dr. Ahmet Bayraktar ve bazı daire müdürleri de katıldı.

Tarım İl Müdürü Mustafa Duman brifingde, Türkiye‘de yetişen birçok ürünün Artvin'de de yetiştirildiğini belirterek, flora zengini olan Artvin'de 2000 metre rakımlı yayla ve mezralarda dahi tarımsal faaliyet yapıldığını kaydetti.

Artvin'de tarımın genel anlamda geleneksel olarak yapıldığını ifade eden Duman, makineli tarımın yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek şunları anlattı: "İlimizde tarım geleneksel anlamda yapılmakta olup, üretilen ürünler aile tüketiminin yanı sıra mahalli pazarlar ve çevre illerin pazarlarına gönderilmektedir. Tarımsal anlamda tamamen insana dayalı bir üretim modeli söz konusu, makineli tarım hiç yok denecek kadar azdır. Bitkisel üretim, Çoruh Nehri ve kollarının oluşturmuş olduğu vadi tabanında bulunan tarımsal arazilerde yapılmasına karşılık, hayvansal üretim iç ve yüksek kesimlerde yapılmaktadır. Ayrıca ilimizde tarımsal işletmeler küçük aile işletmelerinden oluştuğu için gübre ve zirai ilaç kullanımı yok denecek azdır. İlimizde yapılmakta olan Çoruh projeleri kapsamındaki barajlarla birlikte vadi tabanında bulunan tarım arazilerinin tamamı su altında kalacaktır" dedi.

Ana arı üretiminde Türkiye sıralamasında Artvin'in ilk sırada yer aldığını hatırlatan Duman: "Ülkemiz genelindeki toplam 110 ana arı üretim işletmesinin 29'u ilimizde bulunmaktadır. İlimiz coğrafi yapısı ve ikliminin arıcılığa son derece müsait olması, arıcılığı son derece önemli bir geçim kaynağı haline getirdi. İlimiz, Kafkas Arı ırkının gen merkezidir. İlimizdeki koloni sayısı 62. 900'a ulaştı ve bu kolonilerden yılda 1000 ton bal üretilmektedir. Koloni başına verim 20 kg dır. Son yıllarda ana arı ve arı sütü üretimi çiftçilerimize önemli bir gelir kaynağı olmuştur. "

Öte yandan zirai ilaç ve kimyevi gübre kullanımın son derece düşük olmasından dolayı Artvin'in organik tarımına çok uygun olduğunu da ifade eden: "Bu amaçla çiftçilerimizi müdürlük olarak organik tarıma yönlendirdik. Bu çalışmalar kapsamında Borçka'da 151 çiftçimiz 6932 dekar alanda 450 ton fındık, 5 çiftçimiz de 3 ton bal üretimi yapmış, üretilen ürünler sertifikasyon aşamasındadır. " dedi.

Brifing sonrası bir açıklama yapan Vali Cengiz Aydoğdu ise, tarımın çok önemli bir faaliyet olduğunu belirterek, çiftçi eğitiminin son derece önemli olduğunu işaret etti. Geleneksel tarımdan vazgeçilmesi ve başarılı bir tarım için yapılması gerekenler için Vali Aydoğdu şunları söyledi: "Tarım İl Müdürlükleri mütevazı gibi görünüyor ancak çok muhteşem bir görevi var. Nedir o? Hayvan sahibiyle, arı sahibiyle, yani bütün çiftçiyle iletişim kurmaktır. Bu çok kolaymış gibi görünür ama zor bir iştir. Ancak neticesi açısından en büyük yatırımdır. Çünkü insana yapılan bir yatırımdır. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan insanların yapa geldikleri tarımla ilgili konuları yeniden anlatacağız. Çiftçilerimize kırıp dökmeden yaptıkları yanlışları göstereceğiz. Yani bazen insanımız, çiftçimiz yaptığı işleri iyi yaptığını, hatta sizden daha iyi bildiğini düşünebiliyor. İşte böyle bir saha tarım. Onun için çiftçilerimize daha çok eğitim vermeliyiz. Eğer onlara her konuda yardımcı olabilirsek tarım alanlarında daha da başarılı oluruz. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.02.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Umudunu, Geç Yetişen Ziraat...
 » Arıcılığın Mevcut Durumu Ve Sektörü...
 » Hopa Halkından Aldığı Destek İle Yo...
 » Artvin'de Hayvancılık Paneli...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Artvin Valisi Aydoğdu İle Giderayak...
 » Chp Murgul İlçe Kongresi Yapıldı...
 » Yusufeli Barajı, Türkiye’nin Gurur...
 » Başbakan Erdoğan Borçka'da...
 » Yusufeli Barajının İptalini İstedil...
 » Tarih 12.12.12 Ve Deriner Barajı Aç...
 » 2011'in İlk İhracat Rakamları Samsu...
 » Ak Parti İl Danışma Meclis Toplantı...
 » Chp'den Milli Eğitim Raporu...
 » Chp Artvin İl Başkanından Çarpıcı A...
 » Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu Kollar...
 » Chp Artvinde Yaptığı Mitingle İddia...
 » Vali Cengiz Aydoğdu İlçe Ziyaretler...
 » O Tam Bir Artvin Aşığı...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...