Organ Bağışı İle Geleceğe Umut Olun

06/11/2012 14:08

Artvin’de Vatandaşlara Organ Bağışının Önemi Anlatılıyor


Organ Bağışı İle Geleceğe Umut Olun

Haber: Hayati Akbaş







Artvin İl Sağlık Müdürlüğü, Artvin Devlet Hastanesi Artvin Toplum sağlığı Merkezi ve Artvin Sağlık Meslek lisesi işbirliği ile açılan stantta bire bir iletişimle ve dağıtılan broşürlerle organ bağışı konusunda bilinçlendirildi.

Organ bağışı konusunda toplumu bilinçlendirerek bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla Artvin Çok Katlı Otopark önünde kurulan stantta “Yaşama Şansın Kalmasa Bile Yaşatma Şansın Var, Organ Bağışı İle Geleceğe Umut Olun” sloganıyla Artvin Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Eylem Aksu, Artvin Toplum Sağlığı Merkezi Çalışanlarından Hemşire Fatma Gençay ve Hayriye Yılmaz ile Artvin Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi Melike Keleş vatandaşa bilgi verdiler.

Eylem Aksu yaptığı açıklamada; ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği vurgulayarak “son dönemlerde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybediyor. Böylesine hayati bir konuda toplumun bilinç ve duyarlılığının arttırılması amacıyla her yıl Ülkemizde 03-09 Kasım tarihleri, organ ve doku bağışı haftası olarak kutlanıyor. Bizde bu kapsamda bu konunun önemini vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Organ ve Doku Nakli konusunda Çarşamba günü Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde bir konferans vereceğiz tüm halkımız davetlidir. ”dedi.

Bugün ülkemizde 40 binden fazla diyaliz hastası var. (Ne yazık ki çoğu 20-40 yaşları arası genç ve orta yaşlardaki hastalar).

Yaşamlarını makinelere düzenli aralıklarla (haftada 3 kez ve her seferinde 3-4 saat) bağlanarak sürdürebiliyorlar. Bu da sosyal yaşantılarını oldukça kötü bir şekilde etkiliyor. Böbrek nakli ameliyatı ile bu bağımlılık sona ermekte ve yaşam süreleri uzuyor. İleri dönem kalp ve karaciğer hastalarının durumları çok daha üzücü… Diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da olmadığı için kısa sürede yaşamları sona eriyor.

Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korunuyor. .

Organ Nakli Nedir?

Görev yapmayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemine "Organ Nakli" veya "Organ Transplantasyonu" deniyor.

Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince barsak en çok nakledilen organ ve dokular oluyor.

Organ Bağışı Nereye Ve Nasıl Yapılır?

Sağlık Müdürlüklerinde, sağlık kuruluşlarımızda, Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet Alımı Sırasında), Organ Nakli Yapan Merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vs. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir.

Organ bağışında bulunabilmek için Organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.

Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.

Organ Nakli Kimlerden Yapılır?

Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Kadavra donör (verici): Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları, kornea gibi organ ve dokuların nakilleri yapılabilmektedir.

Canlı donör: Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyumu mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.

Organ Bağışı Nedir?

Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun da açıkça belirtilmektedir.

Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?

2238 sayılı yasaya göre 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere ve organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak, beklenmedik ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair bir belgeyi iki tanık önünde doldurup, doku ve organ bağış belgesi alabilir. Ayrıca organ bağışınızı yakınlarınıza da bildirmenizi tavsiye ediyoruz. Cebinizden kart bile çıksa, yakınlarınızın o acılı anda böyle bir şeye karşı çıkarsa, biz organları alamayız. Vefat edenin henüz bilinçliyken organ bağışına yönelik olumlu bir açıklaması olmaması halinde, onun yerine akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Vefat edenin, organ bağışına yönelik yazılı rızası bulunması durumunda, akrabalarına bu konu hakkında bilgi verilebilir.

Sonradan fikir değiştirirsem? Sonradan fikrinizi değiştirirseniz, bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir.

Organ nakli dini açıdan uygun mudur? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3 Mart 1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıkladı.

Bu kararda; Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir organını kurtarmak için bundan başka çarenin olmadığının mesleki ehliyet edilmesi, Hastalığın bu yolla tedavi edileceğine ilişkin doktor kararının olması, Doku ve organı alınacak kişinin bu işlemin yapılmış olduğu sırada ölmüş olması, Organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla yakınlarının rızasının sağlanması, Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması,

Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak olan bu nakle razı olması gerektiği belirtiliyor. Yine aynı kararda “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” deniliyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.11.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de Organ Bağışı Ve Nakli Kon...
 » 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası...
 » Artvin’de Organ Bağışı Haftası Kutl...
 » Artvin’de Toplamda Organ Bağışı Say...
 » 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası...
 » Artvin İl Sağlık Müdürlüğü Organ Ba...
 » Hopa Kaymakamı Özkan’dan Organ Bağı...
 » Hopa'da Organ Bağışı Haftasında Anl...
 » Onun Organları İle 3 Kişi Hayata Tu...
 » Hopa Devlet Hastanesinde Organ Bağı...
 » Koca Çiğer Maketi Artvin’de...
 » Hopa’da Organ Bağışının Önemini Anl...
 » Hopa’da Organ Bağışı Haftası Çeşitl...
 » Artvin’de Diyabet Konulu Stant Açıl...
 » 65 Yaş Üstü Kişilere Seyahat İzni A...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinin Günd...
 » Hopa Tso Yaptıkları Çalışmaları Değ...
 » Talihsiz İnşaat İşçisinin Organları...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden Kur...
 » Hopa Devlet Hastanesi Bu Sefer Orga...