Artvin’de Organ Bağışı Ve Nakli Konferans Verildi

10/11/2012 15:31

Organ Bağışı Ve Nakli Haftası Olması Nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü İlimizde Çeşitli Etkinlikler Düzenledi.


Haber: Tolga Gül







Hafta kapsamında Artvin İl sağlık Müdürlüğü Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde organ bağışı ve haftası konulu konferans düzenledi.

Konferansa Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Küçükoğlu, Artvin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mesut Demir, Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Alparslan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü personeli Halime Tuylu’nun sunuculuğunu yaptığı konferans, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Küçükoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Küçükoğlu konuşmasında; Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3 – 9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağışı Haftası” düzenlenmekte ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile olan hastalarımızın sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. Ama Organ bağışı açısından hem canlı hem de kadavra üzerinden yeterli sayıda bağışçı temin edilememektedir. İlimiz genelinde 105 hastamız diyaliz hastası olarak haftanın 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamlarını devam ettiriyorlar. Bu durum hem hastalarımız hem yakınları için son derece zorlu bir yaşam şekli olarak karşımızda durmaktadır. Sağlıklı insanlar olarak bizler bu durumu göz ardı edemeyiz. Şifa bekleyen bu hastalarımıza empati ile yaklaştığımızda organ bağışı yapmanın ne kadar ulvi bir duygu olduğunun elbette ki farkında oluruz. Herkese sağlıklı günler dileriz ama unutmayalım ki yarın bizler de bu hastalar ile beraber organ nakli olabilme umudu içerisinde kalan ömrümüzü tamamlayabiliriz. Artvin halkının organ bağışında bulunması hususunda katılım sağlamasını temenni eder, ilimizde ki etkinliklerimize ve konferansımıza katılarak bizlere destek veren tüm katılımcılara teşekkür ederim” dedi.

Program, Artvin Devlet Hastanesi’nde görevli Anestezi Uzmanı Süheyla Üstündağ’ın sunumlarıyla devam etti. Üstündağ sunumunda şu bilgilere yer verdi:

“Organ Nakli Nedir?

Hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organ ya da organlar yerine, sağlam organ yada organların cerrahi işlemle yerleştirilerek hastanın sağlığına kavuşturulması işlemidir.

Hangi Organ Ve Dokuların Nakli Yapılabilir?

Organ: Böbrek, Karaciğer, Kalp, Pankreas, Akciğer, İnce Barsak

Doku: Kalp Kapağı, Kornea, Tendon, Deri, Kemik Ve Kemik İliği

Türkiye’de Yasal Durum Nedir?

Türkiye’de 1979 yılında 2238 sayı ile “organ ve doku alınması, saklanması ve nakli hakkında kanun” çıkarılmıştır. Yasanın son hali 2005 yılında yeniden düzenlenmiş olup hala bu yasaya göre organ nakil hizmetleri yürütülmektedir.

Ülkemizde Başarılı İlk Organ Nakilleri;

1975 Canlı Donörden Böbrek Nakli, 1978 Kadavradan Böbrek Nakli, 1988 Kadavradan Karaciğer Nakli, 1989 İlk Başarılı Kalp Nakli, 1990 Canlı Akrabadan Kısmi Karaciğer Nakli, 1991 Kalp Kapağı Nakli, 1998 Kadavra Karaciğeri İkiye Bölünerek İki Kişiye Nakli, 2011 Yüz Nakli, Kol Nakli.

Organ Kaynakları: Canlıdan, Kadavra (beyin ölümü gerçekleşmiş, organlarını bağışlamış kişi)

Beyin Ölümü Nedir?

Beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen bir süre sonra diğer hayati organlar da fonksiyonlarını kaybederler.

Beyin Ölümü İle Bitkisel Hayat Arasındaki Fark!

Bitkisel Hayat

Bilinçsiz uyanıklık olarak tanımlanır. Beyin sapı fonksiyonları az hasarlanmış veya tamamen sağlamdır. Hastanın solunumu devam eder. Bu hastalar aylarca, yıllarca yaşayabilirler. Bazı durumlarda iyileşme şansları vardır.

Beyin Ölümü

Beyin fonksiyonları tamamen kaybolmuştur. Beyin sapı fonksiyonları tamamen bozulmuştur. Solunum cihazına bağlıdır. Bu vakalar tıbben ölüdür. Hayata dönmesi mümkün değildir.

Beyin Ölümüne Kimler Karar Verir?

Nöroloji, Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi Uzmanı), Kardiyoloji, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, uzmanları toplam 4 hekimden oluşan heyet tarafından, gerekli bütün tetkikler yapıldıktan sonra saptanır. Ölüm olayının tutanağını düzenleyecek bu 4 hekim, organ naklini gerçekleştirecek olan hekim ekibinden bağımsızdır.

Aileden İzin Alınması

2238 sayılı “organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve nakli hakkındaki kanun”un 14. maddesine göre: Madde 14 - Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü, sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.

Organ Bağışı Dini Açıdan Uygun Mudur?

Diyanet İşleri Başkanlığı 6. 3. 1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Diğer İslam ülkelerinde ve diğer bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur.

Organ Bağışı Nedir? Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?

Kişi hayatta iken serbest iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi işlemine organ bağışı denir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Sağlık Sorunları Organ Vermeye Engelmidir?

İleri yaş veya süregelen sağlık sorunlarınız olsa bile organlardan bazıları uygun alıcılara nakledilebilir. Ayrıca sigara ve alkol gibi alışkanlıklar organ bağışı yapmaya engel değildir.

Organ Bağışı Nasıl Yapılır?

Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Bağışlanmış olan organın uygunluğu organ bağışlayan kişide beyin ölümü gerçekleştikten sonra araştırılır. Organ bağışı yapanların bu durumda ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.

Canlıdan Organ Nakli

Alıcının 4. dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabilir. Bunlarda doku uyumu aranmayabilir.

Bu kapsam dışında kalan organ ve doku verici adaylarında kan ve doku grubu uyumu aranır ve bu bağışçıların durumu İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde yer alan Etik Kurul ile belirlenir. Kişilerin bir bedel karşılığı organlarını vermeleri 2238 sayılı yasaya göre yasaktır. Organ ve Doku Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi ile ülkemizde tıbben acilliği bulunan ve doku uyumuna göre en uygun olan alıcıya nakil edilir.

Donör (organ bağışlayıcı) görünüşü ve vücut bütünlüğü bozulur mu?

Organ alımı, ameliyathane koşullarında uzman bir hekim ekibi tarafından gerçekleştirilir. İlgili organ alıcıya nakledilene kadar saklanır. Organ alındıktan sonra kadavranın yani insan cesedinin bakımı uygun ve saygın bir şekilde yapılır. Cesedin vücut bütünlüğü korunur. Ailenin istemesi halinde cenaze yıkanması ve kefenlenmesi sağlanır.

Organ Alıcılar Nasıl Tespit Edilir?

Organ alacak hastalar (acil bekleme listesinde değiller ise) ulusal bekleme listesi’ nden seçilir. Öncelikle kan grubu uyumuna daha sonrada doku grubu uyumuna göre belirlenir.

Ayrıca; hastanın tıbbi aciliyet durumu, Organın ilgili nakil merkezine ulaşımı Hastanın nakil merkezine ulaşımı Nakil ekibinin o anki koşullarıda etkendir. Cinsiyet, ırk, din, zengin fakir ayrımı yapılmaz.

Türkiye’de Organ Bağışı Yeterlimidir?

Gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısının yetersiz olması nedeniyle günümüzde bağışlanan organlar ihtiyacı karşılamamaktadır. Organ bağışı sayısı ve kadavra donör yetersizliği ülkemizde ve tüm dünyada organ nakli alanındaki en önemli sorundur.

Organ Nakli İyi Bir Tedavi Yöntemi Midir?

Bugün ülkemizde 60 bin diyaliz hastası vardır (Ne yazık ki çoğu 20-40 yaşları arası genç ve orta yaşlarda hastalardır. ). Yaşamlarını makinelere düzenli aralıklarla (haftada 3 kez ve her seferinde 3-4 saat) bağlanarak sürdürebilmektedirler. Buda sosyal yaşantılarını oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir.

Ayrıca en iyi diyaliz koşullarında dahi bir diyaliz hastası için yaşam süresi 15 yıldır. Böbrek nakli ameliyatı ile bu bağımlılık sona ermekte ve yaşam süreleri uzamaktadır. İleri dönem kalp ve karaciğer hastalarının durumları çok daha üzücüdür. Diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da olmadığı için kısa sürede yaşamları sona ermektedir. ”

Sunumun ardından Böbrek Nakli bekleyen ve 8 yıldır diyalize bağlı hayatını devam ettiren Ayşe Yıldırım (51), 10 yıldır kendisine yapılan böbrek nakli ile hayatını devam ettiren Emin Bodur (60), organlarını 10 yıl önce bağışlayan bilinçli bir Artvinli Saadet Yüksel ve organ nakli hakkındaki duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Organ Bağışı ve Nakli’nin öneminin vurgulandığı program İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Küçükoğlu ve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Alparslan’ın öncülüğünü yaparak katkıda bulunduğu organ bağışı etkinliği ile yeni organ bağışçılarının katkılarıyla son buldu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.11.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.