Artvin Türk Eğitim Sen'den Artvin Milli Eğitime Ağır Suçlama
22/03/2011 17:02
Türk Eğitim Sen Başkanı Nizamettin Torun Yaptığı Açıklamada "Artvin'deki Eğitim 78 Sıraya Kadar Düşmüşse Bunda İl Genelinde Milli Eğitim Müdürlüğünün Yaptığı Usulsüz Atamalara Bakmak Lazım" Dedi.
Artvin Türk Eğitim Sen’den Artvin Milli Eğitime Ağır Suçlama
Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı Nizamettin Torun yaptığı yazılı açıklama ile Bakanlığın yanlış atamalarının ceremesini Artvin eğitim sisteminin çektiğini söyledi. Nizamettin Torun yaptığı açıklamada Ardanuç ve Borçka ilçe milli eğitim müdürlüklerinde peş peşe yanlışlar yapıldığını da ifade ederek "yapılan usulsüz atamalar hukuku arkadan dolanmaktır. Artvin'deki eğitimin 78. sıraya düşmesinin nedenlerinden birinin de usulsüz atamalar olduğu ortadadır" dedi.
Nizamettin Torun, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:" "Devlet zarara Sokulmakta, Eğitim Kan Kaybetmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklere uygun atama yerine görevlendirmeyi tercih ediyor. Bu şekilde il, ilçe milli eğitim müdürü, müdür yardımcısı ve şube müdürlerini, kadrolarının bulunduğu görev mahallerinin dışında görevlendirerek devleti büyük zarara sokmaktadır. Yandaş kayırmanın sekteye uğramaması için sekiz yıldır şube müdürlüğü sınavları ertelenerek bu kadrolara usulsüz atama ve görevlendirmeler yapılmaktadır.
Mevzuat gereği nüfusunun kayıtlı bulunduğu iline ve ilçesine atanamayanlar başka il ve ilçedeki kadrolara atanmaktadır. Bu yöneticiler daha sonra çapraz görevlendirilmektedir. MEB hukukun arkasından dolanma konusunda hayli tecrübe kazanmış görünüyor. Ancak, bu görevlendirmelerin bedeli devlete ödetilmektedir. Bu şekilde görevlendirilen kişilere yaklaşık 8. 000 ile 11. 000 TL arasında geçici görev yolluğu ödenmesi gerekmektedir.
Türk Eğitim-Sen görev mahalli dışında görevlendirilen milli eğitim müdürü, müdür yardımcısı ve şube müdürlerinin listesini Bakanlıktan istemiştir. Ancak; talebimiz Bakanlık tarafından reddedilmiştir. Yaptığımız itiraz neticesinde MEB tarafından Türk Eğitim-Sen'e 04. 12. 2011 tarih 8044 sayılı yazı ile verdiği 245 kişilik liste yandaş kayırmanın boyutlarını ortaya koymaktadır.
Bakanlığın Türk Eğitim-Sen'e verdiği listede Artvin önemli bir yer tutmaktadır. Ardanuç ilçesinde daha önce norm kadrosu bulunmadığı halde şube müdürü olarak görevlendirilmiş olan Azim Önal'ın son gönderilen listede de yer almış olması sürpriz değil. Aynı ilçede rotasyona tabi olduğu halde, usulsüz olarak görevlendirilen bir de şube müdürü bulunmaktadır.
Biz merak ediyoruz; acaba bu görevlendirmeler Artvin'de eğitimin kalitesinin yükseltilmesine katkı mı sağlıyor? Yoksa kadrolaşmanın ve yandaş kayırmanın bir aracı olarak mı kullanılıyor. 2010 yılında yapılan YGS' de Artvin 78. sırada yer almıştı. Yusufeli'nde, Arhavi, Hopa, Borçka ve Ardanuç'ta ki bu görevlendirmeler yapılmasaydı Artvin YGS' de 78. sırada değil de 81. sırada mı yer alacaktı? Biz bu yöneticileri haksız yere mi eleştiriyoruz. Artvin'i YGS' de 78. sıraya taşımadaki katkılarına teşekkür mü etmemiz gerekiyor?
Bakanımız, Borçka İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün görevlendirilmesini iptal edince basında, "Bravo Sayın Çubukçu" diye övgü almıştı. Sayın Bakanın, Borçka İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün görevlendirilmesini 13 Ekim 2010 tarihli kararname ile iptal ettikten tam 28 gün sonra, 11 Kasım 2010 tarihinde hiçbir gerekçe olmadan aynı yöneticiyi, aynı yere görevlendirmesi şaşkınlık yarattı.
Bilindiği gibi 76. madde kapsamındaki görevlendirmeler istisnai görevlendirmelerdir. Torba Yasa'da görevlendirmeler için 6 aylık bir sınırlandırma getirmektedir. Maalesef, Başbakanlığın, "Geçici görevlendirmelerin kalıcı hale getirilmemesi" yönündeki genelgesi de bugüne kadar yapılan görevlendirmelerin hızını kesememiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı ihtiyaç olmadığı halde yüzlerce kişiyi geçici görevlendirme sureti ile çalıştırmakta, yüzlerce kişi görev mahalleri dışında başka yerlerde görevlendirilmekte, Devlet maddi olarak zarara uğratılmakta, onlarca kişi sınavsız şube müdürü olarak atanmaktadır. "
Nizamettin Torun açıklamasının son bölümünde Artvin'de eğitimin her geçen yıl kan kaybetmesinin tesadüf sonucu olmadığını belirterek "Bugün vardığımız nokta, Milli Eğitimde sekiz yılı aşkın bir suredir uygulanan yandaş kayırma ve kadrolaşma çabasının getirdiği noktadır. " ifadelerini kullandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.03.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle