Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı Nizamettin Torun yaptığı açıklamada: "Artvin'de Eğitim Yine Sınıfta Kaldı" Dedi. Torun, yaptığı açıklamanın devamında şunları ifade etti: "2010 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Sınav sonuçlarına göre, Artvin en başarısız iller arasına girdi. 81 il içerisinde 78. sırada yer alan Artvin, bu sonuçlarla yine sınıfta kaldı.
YGS sonuçlarına göre, sınavda 180 ve üzeri puan alanlar ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazandı. Puanı 140'ın üzerinde olan adaylar Meslek Yüksek Okulu ve Açık Öğretimi tercih edebilecek. 14 bin 156 adayın puanı hesaplanamadı. 70 bin aday ise tercih hakkını kazanamadı.
Fen bilimleri testinin adayların yarıdan fazlası tarafından boş bırakılması, fen bilimlerinin öğrencilere yeterince sevdirilemediğini göstermektedir. Matematikte durum farklı değildir. 2009 ÖSS'de alınan olumsuz sonuç için (sondan beşinci) bir açıklama yapma ihtiyacı duymayan Artvin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2010 YGS' de sondan dördüncülük için aynı suskunluğu tercih edip etmeyeceğini göreceğiz. Ancak Artvin'de eğitimin içler acısı durumu, sadece İl Milli Eğitim Müdürlüğünü değil, basınıyla sendikalarıyla ve vatandaş olarak hepimizi ilgilendirmesi gerekir.
En sonda yer alan Şırnak, Hakkâri ve Ardahan sıralaması birkaç yıldır değişmediği için bu illerde bir eğitim sorunu olduğu kabul edilmektedir. Bunlardan hemen sonra gelen Artvin, bu üçlünün içerisinde henüz yer alamadığı için bugüne kadar gerekli ilgiyi göremedi. Hatta Artvin'de eğitimin çağ atladığını düşünenler ve yazanlar da oldu.
Türkiye'de ve Artvin'de eğitimin çağ atladığını yazanların, çağ atlamanın tarifini yeniden yapmaları gerekecek. Bizim gibi eğitimin sorunlarının çok olduğu ülkelerde, her sınıfa bir akıllı tahta (Tahtanın akıllısı nasılsa!) ve bir bilgisayar alırsanız eğitimde çağ atlarsınız. Yabancı dil öğretmeni bile olmayan okullara birkaç CD-ROM dağıtarak, yabancı dil sorununu çözersiniz.
Sınav sonuçları açıklandığında genelde öğrencileri sorguluyoruz. Esas sorgulanması gereken sistemdir. Sistemde her gün yeni bir değişiklik değil, köklü değişiklikler yapılmalıdır. Ezbere dayalı ve sınava dayalı sistemin değiştirilmesi için daha fazla vakit kaybedilmemelidir. MEB, eğitimin aslı unsuru olan öğretmeni unutmuştur. Sekiz yıldır bütün enerjisini kadrolaşmaya harcamıştır. İlköğretimde sözde reform yaparak OKS'den SBS' ye geçmiş olan Bakanlık şimdi yeniden eskiye dönerek ( OKS' ye geçerek) yeni bir reforma (!) daha imza atma hazırlığı içindedir. Orta öğretimde de çözüm bazen tekli bazen çoklu sınavda aranmaktadır. Sınavın şeklini değiştirmek eğitimin sorunlarını çözmemekte, sorunlar yıllar geçtikçe daha da kronikleşmekte ve içinden çıkılmaz hale gelmektedir.
Ülkemizde dershaneye bağlı eğitim sistemi, eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırmaktadır. Bu durum bölgeler ve iller arasındaki farklılıkların oluşmasına yol açmaktadır. Öğrencilerin hayatı okul ile dershane arasında koşuşturmakla geçmektedir. Sınava endeksli eğitim sonucunda ne yazık ki, araştırmayan, sorgulamayan, üretemeyen bir nesil yetişmektedir. Öğrencilere üniversite hayatı için bir yönlendirme çalışması yapılmamaktadır. Türkiye'de doğru programlanmış bir yükseköğretim stratejisi yoktur. Öğretmen ve derslik açığı eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir. Öğrencileri okula bağlayan bir yapı oluşturulmadıkça eğitim, düşünmeyi değil test çözmeyi öğretmeye devam edecektir.
Öğretmenlerin "bizden olanlarla, bizden olmayanlar " şeklindeki bölünmüşlüğünün Artvin'de eğitimi, ücretli, kadrolu, sözleşmeli vb. olarak bölünmesinden daha fazla etkilediğini söylemek malumun ilânı olur. Artvin'de eleştirilerimize kulak tıkayıp 7 yıldır okulları vekâletle yönetme ve yandaş kayırmanın sonuçları elle tutulur, gözle görülür şekilde ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki Artvin YGS'de sondan birinciliğin en önemli adayları arasındadır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.05.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle