Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmede Kooperatif ve Birliklerin Genel Kurul Yapmaları İçin Son Tarih 30 Haziran 2014 olduğu kaydedildi.
Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Nisan Mayıs ve Haziran aylarına yönelik olarak hazırladığı bültende yer alan habere göre kooperatif ve birliklerin genel kurul yapmaları için son tarihin 30 Haziran 2014 olduğu ifade edilerek çiftçi örgütlerinde genel kurul toplantılarının kuruluş, olağan ve olağanüstü olmak üzere 3 farklı şekilde gerçekleştirilebileceği belirtildi.
İl Tarım müdürlüğünce yayınlan bilgilendirmede genel kurularlın yapılış şekillerine içeriklerine dair teknik bilgilere yer verildi. Yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı.
Kuruluş Genel Kurulu, ana sözleşmenin ilanından sonra en geç bir ay içerisinde kurucu ortaklardan birinin daveti üzerine toplanır.
Olağan Genel Kurul toplantısı, Kooperatif ve bunların Üst Birlikleri ile Yetiştirici Birliklerde Yönetim Kurulunun daveti ile her yıl, hesap devresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren en geç 6 ay içinde yapılır. Üretici Birliklerde ise Yönetim Kurulunun daveti ile her yıl Şubat ayı içerisinde yapılır.
Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, Yönetim Kurulu, Denetçiler, ortağı olduğu Üst Birlik ve tasfiye memurları tarafından toplantıya çağrılır. Ancak Genel Kurul yukarıda belirtildiği şekilde toplanamadığı takdirde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahiptir.
Genel Kurul Toplantılarında Usûl
Yönetim kurulu o yıla ait ilk genel kurul toplantısının yapılacağı tarihten 15 gün önce ortakların en kolay ve en emin şekilde haber almalarını sağlamak üzere mahalli örf ve adetlerin gerektirdiği duyurma usullerine göre toplantı çağrısı ve ilanını yapar. İlanda, çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantının tarihi de belirlenir. Bu süre 15 günden az 30 günden fazla olamaz. Toplantı ilanını ihtiva eden yazıya gündemi de ekleyerek 15 gün önceden kooperatifin kapısına; ortakların bulunduğu yerleşim merkezinin muhtarlık ilan yerine asılır. İlanın yapıldığına dair düzenlenen tutanak mahalli muhtarlıkça onaylanır.
İlanların bir örneği toplantıdan en az 15 gün evvel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mahalli Teşkilatına ve Mülki İdare Amirliğine gönderilir.
Toplantı için Bakanlık Temsilcilerinin atanması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yazılı olarak istenir. Bakanlık temsilcisi toplantıya gelmez ise mahalli idare amirine durum bildirilir. Temsilci yine gelmez ise bir saat sonunda toplantıya başlanır ve bu durum bir tutanakla belirlenir.
Gündemde olmayan hususlar görüşülemez. Ancak, kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/10'unun gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı teklifte bulunmaları halinde hesap tetkik komisyonunun seçilmesi, bilanço incelenmesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması, genel kurulun yeni bir toplantıya çağrılması ve kanun, ana sözleşme ve iyi niyet esasları ile genel kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen yönetim kurulu kararlarının iptali, yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususlar, genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile gündeme alınır.
Toplantıya Başlama
Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya üyeleri, bulunmadıkları zaman Denetçilerden biri veya olmadıkları zaman genel kurulca gösterilecek bir ortak tarafından yoklamayı müteakip açılır.
Toplantının gerçekleştirildiği tarihten 3 ay evvel kooperatife kaydolmuş olan ortakların dörtte bir ortak sayısı 5. 000’in üzerinde olan kooperatiflerde ortakların 1/50'sinin bulunduğu anlaşılınca başkanlık divanı seçimine geçilir. Ancak ilk toplantının gerçekleştirilebilmesi için Üretici Birlik, Yetiştirici Birlik ve Kooperatif Üst Birliklerinde salt çoğunluk aranmaktadır.
Toplantıya katılan ortakların çoğunluğu ile toplantıyı idare edecek bir Başkan, bir Başkan vekili, en az birer Kâtip ve Oy ayırıcısı seçilerek Başkanlık Divanı oluşturulur ve gündemin diğer maddelerine geçilir.
Başkanlık Divanı Kooperatif Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetçilerden herhangi biri ile Kooperatif ortağı memurlar seçilemez. Başkanlık divanı Ortaklar veya Üst Kuruluş temsilcileri arasından seçilir. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantının yapılabilmesi için asgari divan oluşturacak kadar ortağın katılımı şarttır, şayet bu toplantıda kooperatif ve ortakları mali sorumluluk altına sokacak veya kooperatifin dağılmasına dair gündem maddelerinin görüşülmesi söz konusu ise bu takdirde toplantıda tüm ortakların asgari 2/3 katılımı zorunludur. Üretici Birliklerde ikinci toplantı için en az 16 (on altı) ortağın katılımı şarttır.
Bilgi Edinme Hakkı
Yönetim Kurulunun Yıllık Çalışma Raporu ile Bilanço ve Gelir-Gider Tabloları ve Denetçilerin 90'ncı madde hükümlerine uygun olarak düzenleyecekleri Denetleme Raporu genel kurulun yıllık toplantısından en az 15 gün öncesinden başlayarak bir yıl süre ile kooperatif merkezinde ortakların incelenmesine hazır tutulur. Talep eden ortaklara bilanço ve gelir-gider farkı hesaplarının bir suretinin verilmesi gerekir.
Alınacak Kararlarda Aranan Karar Nisabları
Genel kurulun toplanabilmesi ve görüşme yapılabilmesi için, toplantı, tarihindeki ortaklardan genel kurula katılma hakkına sahip olanların çoğunluğunun toplantıda hazır bulunmaları gereklidir. Vekâleten oy kullanılmaz. Kararlar hazır bulunan ortakların çoğunluğu ile alınır. Ancak Birliklere girme veya birlikten ayrılma, ana sözleşme değişikliği, dağılma, birleşme ve ayrılma hakkındaki kararlarda hazirun listesini imzalayan ortakları 2/3 nisabı aranır. Ortakların şahsi sorumluklarının ağırlaştırılması veya ek ödeme yükümlükleri hakkında alınacak kararlar için bütün ortakların 3/4'ünün rızası gereklidir. Ana sözleşmenin Ortaklık Payları Madde 27 ve Ek Ödeme ile ilgili 41. maddelerindeki değişiklikler için de aynı oran aranır. Genel kurulda verilen kararlar hazır bulunmayan veya olumlu oy kullanmayan bütün ortaklar için de geçerlidir. Ancak, kamu kuruluşlarından kredi alındığı takdirde kredi miktarının arttırılmasından yararlanmak üzere alınacak kararlar çoğunlukla verilir.
Şikâyetlerde İzlenecek Yol
Kooperatif, Birlik ve Üst Birlikler hakkında yapılacak (Yolsuzluk, Usulsüzlük, Haksızlık, Aşırı Borçlanma, vb. ) şikâyetleri incelemek ve gerekli işlemleri yapmak Denetleme Kurulu sorumluluğundadır. Bu gibi durumlarda ortakların yapmaları gereken vakit kaybetmeden Denetleme Kuruluna müracaat etmektir. Ancak Denetleme Kuruluna yapılan müracaatlar neticesinde herhangi bir sonuç alınamaz ise sırasıyla Üst Birlik ve İl Müdürlüklerine şikayette bulunulabilir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.05.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle