Çay Kur'da Geri Dönüş Yok

22/01/2011 23:52

Sendikal Mücadelede Yargı Süreci Tamamlanırken; Yetkilendirme Sürecini Bekleyen Tek Gıda-iş Sendikası, Toplu İş Sözleşmesi Hazırlıklarına Başladı.


Haber: Hayati Akbaş







Kısa adı Çay kur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde yaklaşık 4 yıldır süren sendikal mücadelede devam eden yargı süreci tamamlandı. Tek Gıda-İş Sendikası ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında yaklaşık 3 yıl süren yargı süreci sonunda Yargıtay, Rize İş Mahkemesi'nin Tek Gıda-İş Sendikası lehine verdiği kararı onadı.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Rize'de düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 58 yıldır Çay kur'da örgütlü Tek Gıda-İş Sendikası'nın, verilen yargı kararları ile kurumda yeniden yetkili hale geldiğini ve örgütlülüğünü daha da arttırarak sürdürdüğünü kaydetti.

Çay kur'da yaklaşık 4 yıl önce, Tek Gıda-İş Sendikasının örgütlülüğünü yıpratmak ve önünü kesmek için Öz Gıda-İş Sendikası tarafından örgütlenme çalışması başlatıldığını anımsatan Türkel, "Bu süreç zarfında özellikle de siyasi iktidar kanadından sendikamıza üye işçilerimize karşı siyasi baskıların yanında, idari baskı ve tehditlerle yıldırma politikaları izlendi. Adeta emek ve emekçi düşmanlığı gibi sürdürülen bu çalışmalar sürecinde, emekten yana tavır koyan işçilerimiz sendikalarına sahip çıkarak, bütün zorluklara göğüs gerdiler. Ancak, buna karşın Çalışma Bakanlığı Tek Gıda-İş Sendikası'nın 9 bin 188 üye sayısına karşın 4 bin civarında üye kaydı yapabilen Öz Gıda-İş Sendikası lehine çoğunluk tespiti yaptı. 8 Eylül 2008'de başlayan süreç içerisinde biz bu tespite itiraz ettik ve konuyu yargıya taşıdık. Bu süreçte Rize İş Mahkemesinde görülen davada bizim haklılığımız ortay çıktı ve mahkeme, Bakanlığın karşı sendika lehine yaptığı tespiti iptal ederek, çoğunluk tespitinin Tek Gıda-İş Sendikası lehine yapılmasına hükmetti. Karşı sendika buna da itiraz etti ve sonuçta Yargıtay, Rize İş Mahkemesi'nin bu kararını onadı ve karar kesinleşti" dedi.

Öz Gıda Sahte İmzalarla Süreci Uzatmaya Çalıştı

Bu süreç zarfında Öz Gıda-İş Sendikası'nın ‘üyeliklerde sahte imza' iddiaları ile yargı sürecini geciktirmeye ve baltalamaya çalıştığını belirten Türkel, "Geçtiğimiz dönemlerde karşı sendika, adını daha önce açıkladığımız ve bulunduğu konumu ve unvanı hak etmeyen bir bilim adamına usulüne uygun olmadan, ellerindeki fotokopilerle üye kayıtlarındaki imzaların kişilerin kendisine ait olmadığı iddiasını öne sürerek mahkemeyi oyalamak ve davayı geciktirmek istemişlerdi. Oysaki bir imzanın sahte olup olmadığının anlaşılabilmesi için öncelikle gerçeğinin olması gerekir. Böyle fotokopiler üzerinden bir bilim adamına yakışmayacak uyduruk ve ısmarlama raporlar ile dava açılarak birleştirilmek istenmişti ama mahkemelerimiz bunu da reddetti" ifadelerini kullandı.

Bir önceki sözleşme dönemi olan 2009–2010 dönemi toplu sözleşme yapma yetkisi ve çoğunluk tespiti için Bakanlığın söz konusu yargı kararı doğrultusunda vereceği ‘çoğunluk tespiti ve yetkilendirme' kararını beklediklerini ifade eden Türkel, "Bunun yanında 2011–2012 toplu iş sözleşmesi için de bakanlığa gerekli başvurularımızı yaptık. Bu aşamadan sonra geriye doğru bir itirazın söz konusu olmadığı, kesinleşmiş yargı kararlarının ortada olduğu bir dönemde, emekten yana, emeği ve Çay kur'da çalışan işçilerimizin emeğini, çıkarlarını, sosyal ve ekonomik haklarını ön planda tutan toplu iş sözleşmelerimiz için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığın, bu yeni dönem için de önümüzdeki hafta içerisinde yetki tespiti yapmasını bekliyoruz. Ancak, karşı sendika bu yeni dönem için itiraz etme hakkını kullanabilir. Bu durumda, yargının daha önce verilmiş kararları da dikkate alarak, bu kısa sürede herhangi bir değişim ve gelişme olamayacağı gerçeğinden hareketle bu itirazı değerlendirmeyeceğini düşünüyoruz. Çay kur'da bundan sonra bizim için, emeğin hakkı için bir daha geri dönüş söz konusu olamaz. Biz bu bilinç ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

Çay kur'da Yetkili Sendika Tek Gıda İş'tir

"Çay kur'da yetkili sendika Tek Gıda-İş'tir. Bu artık kesinleşmiş yargı kararlarıyla bir kez daha ortaya konulmuştur. Artık hiç kimse bundan sonra Çay kur işçisinin önüne engel çıkarmasın" şeklinde açıklamalarını sürdüren Mustafa Türkel, "Özellikle Türk ve Dünya işçi hareketlerine örnek oluşturan Tekel eylemi sürecine denk gelen bir süreç yaşadık. Bu süreçten dersler çıkararak, yörenin, bölgenin iş ve çalışma yaşamını ön planda tutarak, sosyal destek projeleri, çevre ve doğal yaşama sahip çıkan, çevresel duyarlılıklar çerçevesinde yeni bir çalışma sürecini başlattık" diye konuştu.

Çay kur'da işçi sayısının her geçen gün azaldığına, zorunlu emeklilik uygulamalarıyla bu sayının 11 binlerin altına düşürüldüğünü ve işsizliğin arttırıldığına işaret eden Türkel, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 2 yıl önce 13 binin üzerinde olan işçi sayısı bugün 11 binin altına düştü. Bir zamanlar 41 bin civarında işçisi olan Çay kur'un bugün nereden bakarsanız, 10 binin üzerinde bir iş gücüne yani işçiye daha ihtiyacı var. Çay sektörünün emek yoğun bir üretim süreci olduğunu göz önüne alarak, Çay kur'un üretim kalitesini ve verimliliğini korumak için bu personele ihtiyaç vardır. Çay kur'un bu kapasitesi vardır. Ancak, alınacak işçilerin taşeron firmalar aracılığı ile temini, çalışma yaşamında bu güne kadar olduğu gibi yozlaşmaya, emeği sömürmeye ve üretim kalitesinden ödün vermeye neden olacak, özelleştirmenin alt yapısını sağlayacaktır. Zaten biz de Tek Gıda-İş Sendikası olarak buna izin vermeyiz. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.01.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin'de Madene Hayır Mitingi Yapı...
 » Tema: Danıştay’ın Cerattepe Kararı...
 » Artvin’de Akpartililer Basınla Bira...
 » Çaykur'da Yetkili Sendika Tek Gıda...
 » Tema Vakfından Cerattepe Ve Yeşil A...
 » Yaşama Hakkın, Yürüttüğün Mücadele...
 » Tek Gıda İş Sendikasından Açıklama...
 » Sadettin Tantan’dan Tarihi Uyarılar...
 » Hopa Halkından Aldığı Destek İle Yo...
 » Galip Öztürk “10 Yılda Yolcu Sayısı...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Hopa'da Kesk Üyesi Sendikalar Kadın...
 » Şavşat’ta, Köylülere Danıştay’dan İ...
 » Türkel Resti Çekti...
 » Tek Gıda İş'ten Öz Gıda'ya Yanıt "G...
 » Artvin Cerattepe’de Skandallar Peşp...
 » Chp Tunceli Milletvekili Kamer Genç...
 » Chp Artvin Belediye Başkan Aday Tan...
 » Çiftçi-sen Şeker Fabrikaları Özelle...
 » Banu Avar Artvin'de Konuştu "Sıra T...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...