Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce, Artvin Çoruh Üniversitesi amfi salonunda düzenlenen törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Acara Özerk Cumhuriyeti Batum Orman Bölge Müdürü Sulkani Beridze, İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz, bazı daire amirleri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, "Ormancılık Günü ve Orman Haftası'nın" 1974 yılından itibaren kutlanıldığını belirterek, orman teşkilatı olarak gayelerinin tüm canlılara ve insanlara sayılamayacak kadar hizmeti sunan ormanları korumak, iyileştirmek ve işletmek olduğunu söyledi.
Dünya kara sularının % 30'u, Türkiye'nin % 27'si, Artvin'in ise % 56'sının ormanlarla kaplı olduğunu da belirten Coşkun, " Dünya standartlarına göre bir ülkenin ormanca zengin olabilmesi için o ülkenin topraklarının en az % 30'unun verimli ormanlarla kaplı olması gerekmektedir" dedi.
Her yıl düzenli olarak ormanlarda ağaçların bakımlarını yaptıklarını da kaydeden Coşkun, : "Büyüdükçe sıkışan ağaçları daha iyi büyümesi için seyreltiyoruz. Bozuk ormanlardaki bozuk ağaçları kesip yerine fidan dikerek veya kesilen kütüklerden yeni sürgünler elde ederek iyileştiriyoruz. Yaşlanmış ormanlarda da yaşlı ağaçları keserek yerine fidan dikerek veya ağacın tohumundan fidan elde ederek gençleştiriyoruz. Ormanımızı gelecek nesillere daha iyi şekilde bırakmak için durmadan çalışıyoruz. Her yıl ortalama 30 bin hektar ormanda bakım çalışması, 300 hektar yaşlı ormanda gençleştirme çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalar için yılda 160 bin metreküp ağaç kesiyoruz. Ülkemizin ormanları gibi ilimiz ormanları da hem alan ve servet olarak artmakta, hem de yaptığımız çalışmalarla daha sağlıklı yapıya kavuşmaktadır" diye konuştu.
Artvin ormanlarının en büyük düşmanının zararlı böcekler olduğunu da belirten Coşkun, " Uzmanlara göre böcekler yangından daha tehlikeli olup, yangından 5 kat daha fazla ormanlara zarar veriyor. Onun için böcek zararları "Dumansız Yangın" olarak tanımlanıyor. İlimizde son 12 yılda 650 bin metreküp ağaç böcek sebebiyle zarar gördü. Daha 6 yıl önce kestiğimiz her 100 ağaçtan 67'sini böcek zararı sebebiyle keserken, yaptığımız mücadele çalışmaları ile şimdi bu oranı % 5'e düşürdük" dedi.
Coşkun, sağlıklı bir dünyada yaşamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için doğayı ve ormanları koruma, geliştirme ve yaşatmayı kutsal bir görev bilerek büyük bir heyecan ve gayretle tüm kurum personeli ile durmadan çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Törende daha sonra, Orman Haftası dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ile çeşitli dallarda düzenlen kurumlar arası spor dallarından dereceye giren sporculara Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ve Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun tarafından tam altın ile çeşitli hediyeler verildi.
Çoruh İlköğretim Okulu halkoyunları ekibinin gösterisi ile devam eden törende, Artvin Çoruh Üniversitesi sahasında oluşturulan ve "Nevruz Ormanı" adı verilen 2 bin metre karelik alana Vali Yemlihalıoğlu ile törene katılanlar tarafından sedir, fıstık çamı ve ıhlamurdan oluşan toplam 125 adet fidan dikildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.04.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle