III. Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu (ENFİTO 2018)
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi ev sahipliğinde, 21 farklı şehir ve 4 farklı ülkeden gelen toplam 101 katılımcı ile gerçekleştirildi.
Sempozyumda 53 adet sözlü ve 7 adet poster olmak üzere toplam 60 adet bildiri 11 farklı oturumda sunuldu. Yurtdışından ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden, araştırma kurumlarından ve ormancılık teşkilatından katılımcıların yer aldığı sempozyumda; ormanlardaki zararlı organizmalar ve hastalık etmenleri, bu etmenlerle savaş yöntemleri ile ekonomik, ekolojik ve sosyal boyutları, korunan alanların planlanmasında ve yönetiminde zararlı ve hastalıkların yeri, yerel halkın orman zararlıları ve bunların mücadelesine bakışı, yabancı istilacı türler ve tehdit boyutları ele alındı. Ülkemizin ekonomik açıdan önemli ağaç türleri olarak öne çıkan kestane, fıstık çamı ve şimşir zararlıları ve hastalıkları konularında bildiriler sunuldu ve tartışıldı.
Kapanış Oturumunda ise sempozyumda sunulan bildiriler ve yapılan tartışmalara bağlı olarak 11 maddelik Sonuç Bildirgesi oluşturuldu ve sempozyum web sayfasından (https://enfito. artvin. edu. tr/anasayfa) kamuoyu ile paylaşıldı.
2015 yılında Ülkemizin 10. sakin şehri (Cittaslow) unvanını alan Şavşat’a arazi gezisi düzenlendi. Arazi gezisine sempozyum katılımcılarının yanı sıra, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ve Şavşat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Murat Durmuş da katıldı. Arazide Şavşat’ın doğal ve kültürel zenginliklerinin sempozyum katılımcıları ile paylaşılması yanında, yayılış gösterdiği ülkelerde ladin ağaçlarının en önemli zararlılarından biri olarak kabul edilen Ips typographus (L. ) (Coleoptera: Curculionidae)’un zararının sürdüğü alanlarda incelemeler yapıldı. Şavşat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Murat Durmuş böcekle mücadele konusunda Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.
Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ise sempozyum ve arazi gezisi ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Siz değerli bilim adamlarını Sakin Şehir Şavşat’ımızda ağırlamaktan mutluluk duymaktayım. Sempozyumun sonuçlarının yöremiz ve ülkemiz ormancılığına hayırlı olmasını dilerim. Şavşat ormanları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile ilimizde ve ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ancak ilçemiz ormanları bu günkü arazi gezimizde de görüldüğü üzere zaman zaman zararlı böceklerin tahribatına maruz kalmaktadır. Bu böcek tahribatına karşı gerek burada bulunan bilim adamları ve gerekse ormancılık teşkilatı uygulayıcılarının elinden geleni yaptığından/yapacağından eminim. Ben de Belediye Başkanı olarak ormanlarımızın korunması adına bu tahribatlara karşı alınacak önlemler ve yapılacak her türlü mücadele çalışmalarına imkânlarımız ölçüsünde destek olacağımı belirtmek isterim” diye konuştu.
Böcek zararının görüldüğü alanlarda yapılan incelemelerden sonra Karagöl ve Efkâr Tepesi gezildi. Şavşat Evinde yenilen yemeğin ardından, Artvin misafirperverliğinin güzel bir örneğini sunan Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’e teşekkür edilerek, bilgi şöleni tamamlandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.06.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle