Artvin Valiliği ve Artvin Çoruh Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Artvin Sempozyumu” başladı.
Üniversite bünyesindeki Ali Nihat Gökyiğit kongre ve kültür merkezinde düzenlenen 3 gün sürecek sempozyuma Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Kırgızistan, Çin ve İtalya’dan 150’ye yakın akademisyen katılacak.
Sempozyumda Artvin üzerine ekoloji, enerji, ormancılık, kültür sanat, ekonomi, ticaret, eğitim, turizm, tarih, biyoçeşitlilik ve demografik yapı gibi konularda araştırma yapan bilim inşalarının çalışmalarının anlatılacak.
Sempozyum açılış programında konuşan Artvin Valisi Ömer Doğanay, bu sempozyumun Artvin’in geleceğine ışık tutabilecek önemli bir bilimsel etkinlik olduğuna inandığını söyledi.
Bu ilin gelişmesi için farklı fikirleri önemsediklerini kaydeden Doğanay, Bizler farklı fikirler istiyoruz. Biz uygulayıcı olanlara düzgün bir rota çizerseniz bizlerde Artvin’i hedefine ulaştıracağımıza inanıyorum. Artvin’in geleceği için bu kentin bilimden eğitime, turizme ve sanayiye kadar birçok alanda herkesin aynı hedef üzerinde ilerlemeye çalışması önem arz etmektedir. Bu çalışmaları Artvin’i turizm ve eğitimdeki hedefine doğru bir yönlendirme çabası olarak değerlendiriyorum.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki de Artvin Çoruh Üniversitesinin kurulduğu günden beri çok farklı konularda sempozyumlara ev sahipliği yaptığını söyledi.
Uluslararası Artvin Sempozyumunu yaparak, Artvin’le ilgili il dışında dışındaki bilim insanlarınca yapılan çalışmaları görüp derlemek amacıyla bu sempozyumu düzenlediklerini kaydeden Tilki, şunları söyledi: “Sempozyum sonucu ortaya çıkacak bildirilerden elde edilen verilerin il gelişim planına ve ilimizin geleceğe yönelik projelerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Üniversite olarak yaklaşık bir yıldır bu sempozyum için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sempozyum düzenleme komitemize, yurt dışından sempozyumumuza katılan bilim insanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe de konuşmasında çağın bilgi ve iletişim çağı olduğunu ifade ederek, geleceği planlarken başvurulması gereken en önemli şeyin bilgi, bilim ve iletişim dünyasındaki yenilikler olduğunu dile getirdi.
Kocatepe, “Bu alandaki yeniliklerin uygulandığı yerler ise üniversitelerdir. Bugün burada gerek yurtiçi gerek yurtdışında bilim inşaları gelmiştir. Geleceğini eğitimde ve turizmde arayan bu kentin geleceğinin planlanmasında çok büyük katkılar sağlayacağına inandığımız bu sempozyum, belediye olarak bizleri heyecanlandırmıştır. İnanıyorum ki sonuçları bizi motive edecek ve bu alanlarda çalışma azmimizi artıracak ve bizlere ışık tutacaktır. Üniversitenin sadece öğrenci sayısındaki artışla değil aynı zamanda bilim ve akademi alanlarında yaptığı faaliyetlerle kentin tanıtımına ve ekonomisine katkı sağladığının bir göstergesidir. Bu şekilde bilimsel çalışmalar ve sürdürülebilir uygulanabilir projelerle birlikte biz bu kenti bölgemizin ve ülkemizin bir yıldızı haline getirebiliriz. Bu anlamda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. ” dedi.
Artvin’in geçmişten bu yana dışarıya göç verdiğini hatırlatan Başkan Kocatepe, son yıllarda il genelinde gerçekleştirilen büyük yatırımlar vasıtasıyla Artvin’e göç sorununun dengelendiğini ve kentin nüfusunda bir hareketlenme yaşandığını belirtti. Başkan Kocatepe Artvin’de göç konusuyla ilgi bazı istatistiki veriler de aktardı.
Uluslararası Artvin Sempozyumu düzenleme kurulu adına bir konuşma yapan AÇÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Kenan Coşgun, Artvin ve çevresine ilişkin çok farklı bilim dallarında yapılan bilimsel araştırmaların derleyerek bilim camiasına kazandırılmasının amaçlandığı sempozyuma , Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Kırgızistan, Çin ve İtalya’dan 150’yi aşkın bilim insanının katıldığını söyledi.
Konuşmaların ardından Rektör Tilki, uluslararası ikili işbirlikleri çerçevesinde yurtdışına gönderilen üniversite öğrencilerine ve Uluslararası Artvin Sempozyumuna vermiş olduğu destek için İşadamı Levent Dervişoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.
Sempozyum açılış programı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu “Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Kuruluş Süreci” konulu sunumuyla sone erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.10.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle