AÇÜ Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde başlayan ve iki gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman KTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Zeki Başkent AÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, Gürcistan ve Azerbaycan'dan yaklaşık 70 araştırmacı ile diğer ülkelerden ve ülkemizden yaklaşık 210 katılımcı hazır bulundu.
Bilimsel araştırmalarda yeni ufuklar açılması ve Kafkasya Bölgesindeki ülkelerin ormancılık alanındaki uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine imkan sağlanması amacıyla düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan sempozyum sekreteri Mustafa Tüfekçioğlu sempozyumda sözlü ve poster olmak üzere 230’a yakın bildirinin kabul olduğunu belirtti. Tüfekçioğlu konuşmasının sonunda sempozyumun bilimsel araştırmalara yön vermesi ve Kafkas ülkelerinde ki ormancılığının gelişmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.
Sempozyum Başkanlığını yapan AÇÜ Orman Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki sempozyumda orman ekolojisi, orman ekonomisi, bitki ve hayvan çeşitliliği, iklim değişikliği, orman endüstrisi, peyzaj mimarlığı ve sürdürülebilir orman yönetimi uygulamaları gibi konular, uluslararası araştırmacıların katılımı ile bilimsel bir platformda tartışılacağını ifade etti.
Dünyada 1 milyar 600 milyon insanın geçimini ormandan sağladığını belirten Tilki 300 milyon insanın evinin ise ormanlarda ya da orman yakınında olduğunu söyledi.
Tilki yaptığı konuşmada; “Dünyanın toplam ormanlık alanı yaklaşık 4 milyar ha olup, toplam karasal alanın yüzde 31'i ormanlarla kaplıdır. Türkiye'de 1972 yılında 20. 2 milyon hektar olan orman alanı son 40 yılda yaklaşık 1, 5 milyon hektarlık artış göstererek, 2012 yılında 21, 6 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Ancak Ülke yüz ölçümünün yüzde 27, 6'sını kaplayan ormanlarımızın yüzde 48'i bozuk ve verimsiz özelliktedir.
Türkiye'de yükselti farkının fazla olması ve farklı iklim tiplerinin mevcudiyeti bitki örtüsünün çeşitlenmesini beraberinde getirmiştir. Avrupa'dan farklı olarak Ormanlarımızın tamamına yakını, doğal ormandır.
Türkiye'de yaklaşık 10 bin bitki taksonu mevcut olup bu sayı Almanya'da 3 bin 319, İtalya ve İngiltere'de bin 726, Avusturya'da 3 bin ve Fransa'da 4 bin 700 civarındadır. Müthiş bir doğal zenginlik ortaya koyan Artvin ilimiz, coğrafi konumu, jeolojik yapısı, su kaynakları ve iklimi nedeni ile gerek bitki türü gerekse hayvan türü yönünden oldukça zengindir.
Artvin, Antalya ve İstanbul’dan sonra en fazla bitki türüne sahip olan ilimizdir.
Artvin sınırları içinde toplam bin 864 bitki taksomryayılış göstermekte olup bu türlerden 199 âdeti endemik, 106 adeti endemik olmayan nadir bitkidir. Artvin ilinin yüzde 56’sı ormanlar ile kaplı olup ormanlık alan 400 bin civarındadır.
Ülkemizde ve Dünyada; Ekosistemin bozulması ve değiştirilmesi, Türlerin aşırı kullanımı,
Toprak, su ve atmosferin kirlenmesi, Yanlış ormancılık ve tarımsal faaliyetler,
biyolojik dengeyi olumsuz etkilemektedir.
Bu olumsuz etkiler sonucu, Dünyamızda yılda ortalama olarak 13 milyon hektar orman yok olmaktadır.
Orman alanlarının daralmasıyla; iklim değişikliği, küresel ısınma, çölleşme ve biyolojik çeşitliliğin yok olması gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
Son 100 yılda dünyamız 0. 74 C ısınmıştır. Önlem alınmazsa bu yüzyıl içinde 3 °C sıcaklık artışı olacağı ifade edilmektedir.
Bizlere düşen görev orman varlığını artırmaya çalışmaktır.
Sözlerime son verirken, bu sempozyumun düzenlenmesinde bizlere destek veren
Sempozyuma, ülkemiz içinden ve başta Azerbaycan ve Gürcistan olmak üzere farklı ülkelerden katılan araştırı acılara teşekkür ediyorum.
Bu sempozyumun; Ülkemiz ve Kafkasya’daki orman kaynaklarının etkin ve verimli yönetimi için katkıda bulunmasını temenni eder, saygılar sunarım” diye konuştu.
Sempozyum açılış töreninde konuşma yapan AÇÜ Rektörü Mehmet Duman küreselleşen dünyada biliminde çok hızlı bir şekilde küreselleştiğini söyledi. Bütün dünyada bilimin küreselleşmesiyle birlikte eğitim sistemlerimde yeniden yapılandırılıyor. Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle birlikte bilginin erişemediği bir yerin artık kalmadığını ifade eden Duman Türkiye’nin de bu yeni sürece adapte olmaya çalışarak eğitim sistemini sürekli reforme ediyor dedi. Yükseköğretim tüm dünyada kitleselleşiyor ve geçmişte birey eğitimi almış öğretim üyelerinin kitlesel eğitim vermede zorlandığını görüyoruz. Bizler AÇÜ gibi yeni kurulan üniversitelerde bilim kavramını tanıtıp yerleştirmeye çalışırken diğer taraftan da bilimsel faaliyetler yöneliyoruz. Bunlardan bir tanesi de bu sempozyum” ifadelerini kullandı.
Rektör Duman sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ederek sempozyumun ülkemize ve bilim camiasına hayırlı olması temennisiyle konuşmasını sonlandırdı.
Sempozyum Başkanlığını Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Sempozyum Sekreterliğini de Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu yaparken, Sempozyum Düzenleme Kurulunda da “Prof. Dr. Otar Shainidze: Gürcistan Shota Rustavelli Üniversitesi, Prof. Dr. Medea Burjanadze: Gürcistan Ziraat Üniversitesi, Doç. Dr. Temel GÖKTÜRK: AÇÜ Orman Fakültesi, Doç. Dr. Vahid Farzaliyef Azerbaycan Milli İlimler Akademisi, Doç. Dr. Archil Supatashvili: Gürcistan Ziraat Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr. Sadık Çağlar: AÇÜ Orman Fakültesi, Yrd. Doç. Dr. Fatih Temel: AÇÜ Orman Fakültesi, Yrd. Doç. Dr. Bülent Turgut: AÇÜ Orman Fakültesi, Yrd. Doç. Dr. Emrah Peşman: AÇÜ Orman Fakültesi, Yrd. Doç. Dr. Derya Sarı: AÇÜ Orman Fakültesi, Dr. Davit Kharazishrili: Gürcistan Batum Botanik Bahçesi, Arş. Gör. Selçuk Akbaş: AÇÜ Orman Fakültesi, Arş. Gör. Ufuk Demirci: AÇÜ Orman Fakültesi, Arş. Gör. Saim Yıldırımer: AÇÜ Orman Fakültesi…” yer alıyor.
Sempozyumda AÇÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrenci projeleri sergisinin açılışı da yapıldı.
Sempozyum dili Türkçe ve İngilizce olup sempozyum süresince İngilizce ve Gürcü dillerinde simultane çeviri yapılıyor. Sempozyum bildirilerinin sunumu, açılışı takiben 2 gün devam edecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.10.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle