Hopa Ticaret Ve Sanayi Odası'ndan Hükümete Çağrı.

25/12/2004 17:36

"Gürcistan'la Yaşadığımız Sorunlarımızın Çözümünde Israrcı Olun".

Haber: Hayati Akbaş







Hopa TSO, 28-30 Aralık tarihlerinde Gürcistan'ın başkenti Tiflis de yapılacak olan Türk-Gürcü Karma İş konseyi toplantısında Türkiyeli ithalatçı-ihracatçı firma ve nakliyecilerin sorunları ile Sarp sınır kapısında yaşanan sorunların çözümü konusunda hazırladığı raporu, Türk heyetine başkanlık edecek Ulaştırma Bakanına sundu.

Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy raporu basına açıklayarak "Biz Gürcistan'la dostluk ve ticaret ilişkilerimizi her alanda karşılıklı iyi niyet ve çıkarlara dayalı olarak yapılmasını istiyoruz. Tek taraflı fedakarlıklarla yapılan ticari faaliyetlerde Türk işadamları ve nakliye sektörünün daha fazla mağdur edilmesine hükümetimiz göz yummamalıdır" dedi. Başkan Altunsoy raporu da açıkladı. Raporda sorunlar ve çözüm önerileri de şöyle sıralandı:

"Sorun-1-Karşılıklı olarak verilen geçiş belgesinin çok yetersiz kalması.

Çözüm. : Şu an 3. 500 adet olan belge sayısının en az 10. 000 adete çıkarılması ve hatta sınırsız hale getirilmesi.

Sorun-2- Geçiş belgesi olmadığından Gürcistan tarafının tek taraflı olarak 350 dolar yer bastı ücreti alması.

Çözüm:Belge olmadan geçen araçlardan alınan yer bastı ücretinin 100-150 dolar civarına indirilmesi, karşılık esasına göre Gürcü araçlardan da aynı miktarda yer bastı ücreti alınması.

Sorun-3- Gürcistan'dan yük yükleyen Türk araçlarından 450 dolar yük yükleme ücreti alınması.

Çözüm:Bu durumun ortadan kaldırılması, aksi takdirde aynı miktarda ücretin Türkiye'den yük yükleyen Gürcü araçlarından da talep edilmesi.

Sorun-4-Yük yüklemek üzere Türkiye'ye boş giriş yapan Gürcü araçlarına Ulaştırma Bölge müdürlüğü tarafından özel izin verilmesi.

Çözüm:Şayet giriş izni verilecekse bu izin yıllık miktar olarak Ulaştırma bakanlığınca verilmesi ve karşılığında belge sayısının artırılmasının sağlanması.

Sorun-5-Gürcistan üzerinden transit olarak 3. ülkelere taşıma yapan araçlardan gidişte olduğu gibi dönüşte de ikinci defa 350 dolarlık yer bastı ücreti alınması.

Çözüm:Geçiş belgeli transit taşımalarda 15 gün içerisinde dönüş yapıldığı takdirde ikinci yer bastı alınmama muafiyetinin belgesiz geçişte de uygulanması.

Sorun-6-Gürcistan giriş gümrüklerinde tonaj konusunda farklı uygulamalar yapılması.

Çözüm:Alınan ücretlerin tüm giriş gümrüklerinde aynı şekilde uygulanması.

Sorun-7-%25 toleranslı tonajla geçişte toleranslı tonaj için ilave yer bastı ücreti alınması.

Çözüm: Toleranslı uygulama devam ettiği sürece Türk tarafında Türk-Gürcü araç ayrımı yapılmadığı gibi, Gürcü tarafında da Türk araçlarından alınan yer bastı ücretinin kaldırılması.

Sorun-8-Türk ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin yüksek olmasının ihracat maliyetlerini artırması ve bu durumun nakliye potansiyeline olumsuz etkisi.

Çözüm:Siyasi, ekonomik ve askeri yönden ilişkilerimizin çok iyi ve bir çok katkımızın olduğu Gürcistan'ın Türk ürünlerine uyguladığı gümrük vergisinin en azından Bağımsız Devletler Topluluğunun ülkelerinden gelen ürünlere uygulanan seviyelere indirilmesi. ".

Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy Gürcistan'la ilişkilerin daha üst düzeye çıkarılması için proje anlamında da bir çalışma yaptıklarını ve bunu da Başta Ulaştırma bakanı olmak üzere konu ile ilgili bütün birimlere ilettiklerini açıklayarak üretilen 2 projeyi de şöyle açıkladı:

Proje-1- Batum Havalimanının çok önceden söz verildiği gibi Türkiye tarafından restore edilerek ortak kullanıma açılmasının sağlanması.

Getirileri-Hopa, Artvin hatta Ardeşene kadar hitap edebilecek Batum havalimanı sayesinde ticari ve turistik açılardan Batum la entegrasyon sağlanacaktır. İç tarifeye yakın bir fiyat avantajıyla hem bu bölgedeki vatandaşlarımız hem de Gürcü vatandaşları çok daha rahat seyahat edebilecekler ve Batum bağlantılı Tiflis, Moskova, Bakü ve diğer bağlantılı uçuşlar sağlayacaktır.

Proje-2- Batum-Hopa arasındaki 33 km'lık demiryolu bağlantısının Gürcistan tarafı da ikna edilerek ve gerekirse tüm maliyeti Türkiye tarafından karşılanarak yapılması.

Getirileri: Hopa limanına kadar getirilecek demiryolu sayesinde karayolu geçişine oranla nakliye maliyeti ucuzlayacak ve dolayısıyla bu da ihracat maliyetlerine otomatik yansıyacağından ihracatımız önemli miktarlarda artış gösterecektir. Yine bu bağlamda bizim Türki Cumhuriyetler, Orta Asya, Rusya ve hatta Çin'e kadar çok düşük maliyetlerle ve çok daha rahat bir şekilde ulaşabilmemizi ve hatta Hopa limanının hem ihracat hem de transit ticaret bağlamında petrol ticareti dahil Poti ve Batum limanlarına bir alternatif/yardımcı liman haline gelmesini sağlayacaktır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.12.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hopa Ticaret Ve Sanayi Odası'nın Gü...
 » Komşudan Dostluk Mesajı Geldi....
 » Sinan Altunsoy Röportajı...
 » Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Bell...
 » İran’ın Akaryakıt Farkı Uygulamasın...
 » Başbakan Erdoğan Borçka'da...
 » Alişan Ender Topaloğlu’ndan Sert Te...
 » Artvin Şoförler Ve Otomobilciler Od...
 » İl Genel Meclisi Aralık Ayı Kararla...
 » Vali Kalkan Mersivan´da Artvin Bası...
 » Hopa'da Gümrükcülerle Firma Sahipl...
 » Abhazya'da Ekonomik Sıkıntı Başgöst...
 » Sarp'ta Basın Açıklaması...
 » Hopa, Tso Seçimine Kilitlendi...
 » Ak Parti İl Danışma Meclis Toplantı...
 » Vergi Affı Yürürlüğe Giriyor...
 » Hopa’da Akparti Yönetimi Yerel Bası...
 » Acara Başbakanı Artvin'i Ziyaret Et...
 » Davutoğlu Gürcistan'a Krizi Çözmeye...
 » Hopa İş Dünyasından Gürcistan'a Anl...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Utku Cihan, İbb Başkanı Ekrem İmamo...