Davutoğlu Gürcistan'a Krizi Çözmeye Gitti

13/02/2011 15:02

Gürcistan Da Cezaevlerinde Yatan Türkler İçin Başbakan Tarafından Gürcistan A Gönderilen Diş İşleri Bakanı Davutoğlu " İki Ülke Arasında Ki Dostluğu Daha Güçlendirmek İstediklerini Ve Bazı Sorunları Çözmek İstediğini Söyledi.


Haber: Hayati Akbaş







Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla tutuklu bulunan 78 Türk vatandaşının durumu ile ilgili olarak Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakan'ı Levan Varşolomidze ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu'nda Türk işadamları ile bir toplantı yaptı. . Davutoğlu, "Buradaki işadamlarımızı dış politika vizyonumuzun en önemli öncüleri olarak görüyoruz" dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu'nda Türk işadamları ile bir araya geldi. Toplantıya Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçisi Levent Murat Burhan, Batum Başkonsolosu Tuğrul Ercan Özten, Artvin'in Hopa ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Engin Koyuncu ile Batum'daki yaklaşık 30 Türk işadamı katıldı.

Toplantı öncesi konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin komşuları ile ilişkilerini derinleştirerek tam anlamıyla bir entegrasyon yaşamak istediğini söyledi. Bu anlamda Suriye, Yunanistan, Bulgaristan, Irak, Rusya, İran ve Gürcistan gibi ülkelerle ciddi mesafeler aldıklarını kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöyle devam etti: "Komşu ülkelerle sınır kavramını da değiştirerek, sınırları birbirimizden ayıran bir engel gibi değil aksine akraba topluluklarımızı, kardeş ve dost komşu ülkelerimizi birbirine bağlayan kapılar olarak görüyoruz. Mutlak anlamda kültürel ve ekonomik açıdan bir entegrasyon, bir iç içe geçme ve insan hareketliliğinin arttığı bir ilişki istiyoruz. Bu noktada Gürcistan ile çok ciddi mesafeler aldık. Siyasi düzeyde ilişkilerimiz en üst düzeyde. Ekonomik ilişkilerde Gürcistan'ın ihracat ve ithalatta ticari ortağıyız. Ülkede ciddi yatırımlarımız var. Uzun dönem sadece Türkiye ile Gürcistan arasında, Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında değil, NATO ile Sovyetler Birliği arasında Berlin Duvarı gibi olan Sarp Kapısı, Türk ve Gürcü halklarının kardeşliği, dostluğu ve komşuluğu üzerinden yerle bir edildi. "

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şu anda Sarp kapısı bir geçiş kapısı. Batum'da tarihi, demokratik ve coğrafya açısından Artvin'in, Rize'nin, Trabzon'un kardeş şehri. Biz bu kapıları en etkin şekilde kullanarak geçişleri daha da kolaylaştırmak istiyoruz. Gürcistan ile geliştirdiğimiz iyi ilişkiler sayesinde Batum havalimanı da ortak kullanılan liman haline geldi. Vatandaşlarımız Türkiye'deki bir şehre seyahat eder gibi gidiyor. Bundan sonraki aşamalarda bu ilişkileri daha da kolaylaştırmayı düşünüyoruz. Gürcistan'ın istikrarı ve refahını kendi istikrar ve refahımız olarak görüyoruz. Batum'un refahını da yine bizim Karadeniz vilayetlerinin refahı olarak değerlendiriyoruz. Bu bölge zaten beraber gelişirse, gelişebilir. Biri diğerini ihmal ederek gelişemez. Doğu Karadeniz havzasını Karadeniz'in en işlek liman ve kavşak noktası haline getirmek için çaba göstereceğiz. Bu bizim hem Karadeniz, hem Kafkaslar stratejimizin en önemli unsurlarındandır. Bu ziyaretlerle ilişkileri geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu ilişkilerin en önemli ayağı işadamlarımızın kurduğu irtibatlardır. Siyasi ilişkiler ne kadar iyi seyrederse etsin bu ilişki ekonomik ve kültürel ilişkilerle desteklenmezlerse çok iyi siyasi ilişkiler halinde kalırlar ama kalıcı ve uzun dönemli sonuç doğurmazlar. Hâlbuki iyi siyasi ilişkilerin özellikle kültürel ve ekonomik ilişkilerle desteklenmesi ise her iki ülke içinde büyük kazanımlar sağlar. Onun için buradaki işadamlarımızın dış politika vizyonumuzun en önemli öncüleri olarak görüyoruz. Burada ne kadar çok yatırım yaparlarsa hem Gürcistan ekonomisine katkıda bulunurlar hem de Gürcistan ile Türkiye et ve tırnak gibi tarihi ilişkilerini daha da güçlendirirler. " diye konuştu.

Davutoğlu toplantının ardından Batum Orta Cami'nde Cuma namazı kıldı, cami çıkışı Türk vatandaşları ile sohbet etti. Davutoğlu, ardından Batum Müftülüğü'nü ziyaret ederek Müftü Cemal Paksadze ile görüştü. Dışişleri Bakanı burada Paksadze'ye tarihi Kuran'ı Kerim, Paksadze'de Davutoğlu'na bir Cami'nin resmedildiği tablo hediye etti.

Davutoğlu'nun Batum ziyaretine TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AKP Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu, Artvin Milletvekili Metin Arif Ağaoğlu, Düzce Milletvekili Celal Erbay, Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçisi Levent Murat Burhan ile Batum Başkonsolosu Tuğrul Ercan Özten'de katıldı. Gürcistan Mağduru Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu ve bazı tutuklu yakınları ile tutuklular adına Rize Barosu avukatlarından Harun Mertoğlu'da, Davutoğlu ile görüşerek sorunlar hakkında bilgi aktardı.

ACARA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, daha sonra Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanlık sarayına geçerek burada Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşolomidze ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türk işadamlarının Batum'da yaşadığı sorunlar ile çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla tutuklanan Türk vatandaşların durumunun görüşüldüğü öğrenildi. Davutoğlu'nun yarın da Gürcistan'ın Başkenti Tiflis'te Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili ile aynı konu üzerinde görüşme yapacağı belirtildi.

MISIR OLAYLARINI DEĞERLENDİRDİ

Görüşme sonrası Mısır olaylarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Mısır'ın Türkiye'nin aziz dostu olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Çok önemli bir komşudur, bölgenin de istikrarının omurgası ülkelerden biridir. Mısır'da bir an önce normalleşme sürecinin yaşanması ve halkın taleplerini göz önüne alacak şekilde bir geçiş sürecinin hayata geçirilmesi sadece Mısır için değil bölge için de çok önemlidir. Böylesi yüksek tansiyondaki bir ülkenin sürekli bir gerilim içinde olması, herkesi, bütün bölge ülkelerini olduğu gibi bizi de ciddi şekilde kaygılandırıyor. Dün ben sayın Clinton ile bu çerçevede bir kez daha kapsamlı bir görüşme yaptım. Biliyorsunuz daha önce Mısır Dışişleri Bakanı bana bir mektup tevdi ettiler. Ben de kendilerine bir cevabi mektup gönderdim. O mektupta da vurguladığım gibi biz Mısır'ın bütün bu süreçten daha da güçlenmiş bir şekilde çıkacağına inanıyoruz. Ama bu güçlenmiş şekilde çıkmak için halkın taleplerinin, halkın meşru taleplerinin çok ciddi şekilde göz önüne alınması ve bu konuda halkı tatmin edecek bir perspektif, eylem planı, bir şekilde normalleşme sürecinin ve geçiş takviminin uygulanmaya konması gerekiyor. Bugün de gelişmeleri takip ediyorum. Ümit ederiz ki en kısa zamanda bu adımlar atılır ve Mısır hak ettiği istikrara, huzura ve refaha kavuşur. Bizim bütün hedefimiz Mısır'a bu konuda katkıda bulunmaktır. "

MAKAM ARACINDAKİ BAYRAKLAR BANTLA YAPIŞTIRILDI

Bu arada Türk heyetini taşıyan konvoyun Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanlık Sarayı'na geldiği sırada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu taşıyan makam otomobiline asılan Türk ve Gürcistan bayrakları düşmemesi için görevliler tarafından bantla yapıştırıldı. Görevliler bir süre bayrakları yapıştırmak için uğraştı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.02.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...