Ahmet Hamdi Gürdoğan ''bugüne Kadar Yetkililerin Çaba Sarf Etmemesi Sonucu Trabzon-rize Ve Hopa Limanlarının Cazibesi Azalmış Ve Bunun Sonucu Olarak Da Potansiyel Gürcistan'daki Poti Ve Batum Limanlarına Kaymıştır'' Dedi.
Trabzon, Rize ve Hopa Limanları'nın demiryolu bağlantısının olmaması ve bu limanların uluslararası demiryolu ağına bağlantıları konusunda bugüne kadar yetkililerin bir çaba sarf etmemesi sonucu, limanların cazibesinin azaldığı belirtildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, tarihi İpek Yolu geçiş güzergâhında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki limanların tarih boyunca transit ticarette aktif olarak işlev gördüğünü hatırlattı. Ancak, Trabzon, Rize ve Hopa Limanları'nın demiryolu bağlantısının olmaması ve bu limanların uluslararası demiryolu ağına bağlantıları konusunda bugüne kadar yetkililerin bir çaba sarf etmemesi sonucu, limanların cazibesinin azaldığını kaydeden Gürdoğan "Bu potansiyel her geçen gün alt yapıları geliştirilerek demiryolu bağlantısı bulunan Gürcistan'ın Poti ve Batum limanlarına kaymıştır.
Ülkemizin tek demiryolu bağlantısı bulunmayan bölgesi olan Doğu Karadeniz Bölgesi, bulunduğu coğrafi konum itibariyle dünyanın en önemli enerji kaynaklarının bulunduğu Asya ve Kafkasya coğrafyasına açılan kapı konumundadır. Ancak, bu potansiyelin kullanılması noktasında gerekli çaba sarf edilmemesinden dolayı ülkemiz milyarlarca dolar döviz girdisinden mahrum kalmaktadır. Atatürk tarafından projelendirilen ve yapımı bir türlü gerçekleştirilemeyen Samsun-Sarp demiryolunun yapılamaması, her geçen gün Doğu Karadeniz Bölgesi potansiyelinin komşu ülkelere kaymasına sebebiyet vermesi, bölgemiz cazibesini azaltmaktadır" dedi.
Gürdoğan "Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon'un sahil güzergâhından kısa sürede uluslararası demiryolu ağına bağlanması en makül projedir ve bunun içinde başlangıç olarak Hopa-Sarp Demiryolu olmazsa olmaz alternatifsiz projedir" diyen Gürdoğan "Kamuoyunda farklı şekilde ve farklı güzergâhlarla gündeme getirilmeye çalışılan ve uluslararası bağlantısı olmayan projelerin gündeme getirilmesi maalesef belli çevrelerin konuyu sadece kendi menfaatleri açısından ve dar çerçeveden değerlendirmeleridir.
Hızlı bir küreselleşmenin yaşandığı günümüz dünyasında, ülkeler arasında sınırlar kalkmış ve uluslararası ticaret ulusal ticaretin önüne geçmiş olmasından dolayı, ulaşım yollarının ulusal ağdan ziyade uluslararası ulaşım güzergâhlarına bağlantıyı zorunlu kılmaktadır. Bugün için bölgemiz limanlarına alternatif olan ve Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) fonları ile hızlı bir şekilde alt yapı ve kapasitesini geliştiren Gürcistan'ın Poti Limanı hızlı bir şekilde geliştirilmesi nedeniyle bölgemiz limanlarının cazibesini yok ettiği gibi Kafkas ve Asya yük trafiğinin bu liman üzerinden dünya piyasalarına aktığı alternatifsiz liman konumuna gelmiştir.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen Batum-Samtredia ve Samtredia-Poti demiryollarının yeniden inşa ve modernizasyon projeleri tamamlanmıştır. Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Poti limanının genişletilmesi ve Gürcistan demiryollarının rehabilitasyonu için 23, 5 milyon Dolarlık kredi tahsis etmiştir.
Sovyet Rusya döneminden bu yana Tebriz'den Almaatı'ya kadar geniş bir rotada hizmet veren demiryolu ve karayolu bağlantıları sayesinde Poti, kombine taşımacılığın tüm gereksinimlerine cevap verebilmektedir" diye konuştu.
Gürdoğan, Trabzon Limanı'na bakıldığında ise 1980'lerde İran'ın Avrupa'dan yaptığı bütün dışalımlarını Trabzon ve Hopa limanları üzerinden geçirdiği ve yüklerin buradan kamyonlar vasıtasıyla İran'a götürüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi:
"Fakat Sovyetler Birliği'nin çözülmesi ile dışa kapalı yapısından sıyrılan eski BDT ülkeleri günümüzde ulaşım olanaklarını da kullanarak bölge limanlarımızın önünü kesmektedirler. Bununla birlikte diğer limanlar günden güne modernize edilirken bölgemiz limanlarının halen bir demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır.
Bundan dolayı da, uluslararası taşımacılık otoriteleri, Avrupa'dan Asya ve Orta Doğu içlerine yapılacak taşımalarda demiryolu bağlantısı olmaması nedeniyle Trabzon güzergâhını rotalardan çıkarılmakta, mallar Batum ve Poti limanlarına götürülerek, gemilerden direkt olarak vagonlara yüklenerek sevk edilmektedir. Kısacası mallar Türkiye'den Poti'ye karayolu ve denizyolu ile götürülerek doğuda Çin'e, kuzeyde Türk Cumhuriyetlere güneyde ise İran'a kadar demiryolu ile taşınmakta ve 3. ülkelere yapacağımız ihracattan Gürcistan limanları prim yapmaktadır.
Örneğin Türkiye'den Orta Asya'ya özellikle inşaat malzemeleri ihracatında yaşanan artış sonucunda nakliye sektöründe gözlenen canlanmayı Poti-Almaatı demiryolu ile kargo taşımacılığına başlayan Gürcistan değerlendirmiştir. Bunun için de Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği olarak kurulduğumuz günden bu yana lobisini yürüttüğümüz ve yapımına başlanması için elimizden gelen çabayı sarf ettiğimiz Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahil boyunca demiryolu ağına bağlanması ve uluslararası ticaretimiz içinde kısa vadede yapımı mümkün olabilecek Hopa-Batum demiryolu bağlantısının sağlanması için siyasilerden ve yetkililerden istirhamımız önemi her kesim tarafından idrak edilen projenin sümen altından çıkarılarak bölge ihracatçısı için yıllardır hayal olan bu projenin gerçeğe dönüştürülmesidir. " açıklaması yaptı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.11.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle