Borçka Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Artvin de ilk olarak Demirciler Köyünde açmış olduğu Organik Tarım yetiştiriciliği kursu büyük ilgi görürken evin çatı katında bile sebze yetiştiriliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Borçka Halk Eğitim Müdürü Yusuf Bülbül şunları söyledi; "Yakın gelecekteki asıl projemiz şu, biz istiyoruz ki organik tarımı açarken ufakta olsa bağında bahçesinde tarlasında organik ürün yetiştiriciliği kapsamında yapılmasını istiyoruz. Üretiminiz sonucunda da organik ürünlerinizi rahatlıkla piyasada pazarlayabilmeniz. Demirciler Köyündeki çiftçiler bir araya gelerek ürettikleri ürünlerinizi markalı bir şekilde satabilirsiniz. Artık köylü halkı olarak sağlığınız için organik tarıma yönelmenizde fayda vardır" dedi.
Organik Tarımla ile ilgili bilgi veren Kurs Öğretmeni Ayşe Şişmanoğlu "Demirciler Köyümüzde böyle bir faaliyetin yürütücüsü olarak çok memnunum. Kurs kapsamında köyümüzde 15 kadın kursiyerimizle birlikte organik tarımla ilgili nasıl üretim yapılır. Bu amaçla şimdilik bahçemizde uygulamalı olarak, mısır, biber, patlıcan, salatalık, fasulye, domates vs gibi sebzelerimizi doğal bir ortamda, kesinlikle hiçbir kimyevi malzeme kullanmadan üretim yapıyoruz" dedi.
Köylü kursiyerler organik sebze yetiştiriciliği kursunu açan başta Borçka Halk Eğitim Müdürlüğüne ve köyümüzdeki Eko turizm de ve organik tarım uygulamalarında öncü köy konumuna yükselteceğini belirterek projede emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Ayrıca organik tarımcılığı daha ileriye doğru götüren köy çiftçilerinden Nuriye Vural ve kızı Seher Vural oturdukları binalarının 4. katında bulunan dairelerinin ön tarafındaki balkonda yaklaşık 2 metrekarelik bir alanda kendi gayret ve çabalarıyla hava hattı ile toprağını ve hayvansal gübresini taşıyarak kendi çapında sebzecilik yapmaya başladı.
Kendisinden konu ile ilgili görüş aldığımızda şunları söyledi. "Ayşe Vural; "eşim ve kızımın sayesinde bu işi beraberce başarmaya çalışıyoruz. Kesinlikle bu zamana kadar sebzeme para masrafı yapmamışım, dışardan sebze alana kadar kendi evimin ön balkonunda üretime başladım. Üstelikte organik olarak kesinlikle suni değildir tamamen kendi çabamızla ve hayvansal gübreyle üretim yapıyorum. Sebzeyi ürettiğim yer birazcık küçük olduğu için şimdilik, taze soğan, marul, domates, biber, maydanoz gibi şeyleri üretip aile bütçeme katkı sağlıyorum" dedi.
Öte yandan organik tarımcılıkla farkı fark eden bayanlar artık tarlalarına kimyasal gübre sokmayacaklarını ve bir daha sağlıkları ile oynamayacaklarını da dile getirdiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle