Türkiye, Gürcistan'da aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenen ceylanların yeniden doğal hayata kazandırılması amacıyla bu ülkeye ceylan gönderecek ve üretim istasyonu kurulması çalışmalarına yardımcı olacak.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, her iki ülkenin ilgili bakanlıkları arasında konuya ilişkin görüşmeler başladı. Görüşmelerin ardından imzalanması planlanan protokole ilişkin çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Gürcistan ormanlarında 1950'li yıllara kadar görülebilen ceylan türünün neslinin aşırı avlanma nedeniyle tükendiği belirtildi. Bu ülkeye gönderilecek ceylanların orada üretiminin sağlanması amacıyla üretim istasyonu da kurulacak. Ceylanlar, Gaziantep ya da Şanlıurfa'daki üretim istasyonlarından gönderilecek.
Bu tip bir uluslararası çalışmanın ilk kez yapıldığına dikkati çeken yetkililer, ulusal ölçekte ceylan yayılımının sağlanmasına ilişkin çalışmaların Şanlıurfa'da gerçekleştirildiğini bildirdi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 2005'te 86 ceylan doğaya bırakıldı, popülasyon 4 yıllık sürede 300'e kadar yükseldi.
Çevre ve Orman Bakanlığının, uluslararası ölçekte öneme sahip alanların korunması amacıyla komşu ülkelerle işbirliği çalışmaları yürüttüğü öğrenildi. Çevre ve Orman Bakanlığı Bakanlığı, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve İran ile birlikte ''Kafkasya Biyolojik Çeşitlilik Konseyi''nin üyesi.
Kafkasya Ekolojik Bölgesi içinde uluslararası ölçekte tanımlanmış önemli koridorlardan olan ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz dağlarından başlayarak doğuda Gürcistan'da devam eden Aşağı Kafkasya Koridoru'nun her bölgesinde benzer ekosistem özellikleri bulunuyor.
Yetkililer, Gürcistan sınırında Artvin ve Ardahan'ın bulunduğu koridorda, doğal yaşlı ormanlar ile bitki ve hayvan çeşitliliği açısından zengin ''Camili-Macahel Havzası'' ve ''Posof Ormanları'' gibi önemli doğal alanların yer aldığına ve bu alanların korunması adına yürütülecek uluslararası ölçekteki çalışmaların önemine işaret ettiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle