Rize'de faaliyet gösteren Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yöredeki hidroelektrik santrallerinde (HES) inceleme yapan bilim adamlarından oluşan heyetin, vadilerin tahrip edilmeden korunması ve başka sosyal faydalar ile insanlığa hizmet etmeye devam etmesi yönünde karar vereceğine inandıklarını belirtti.
Şan, yaptığı yazılı açıklamada, HES'ler hakkında açılan davalar kapsamında şimdiye kadar Rize'nin ilçeleri ile Artvin Papart Deresi üzerinde kurulması planlanan HES projelerinin 17'sine mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiğini anımsattı.
Bölgede toplam 341 firmanın HES yapmak için başvuruda bulunduğu, 73'ünün yapımına izin verildiğini, 72'sinde çalışmaların halen devam ettiğini, birinin de faaliyete geçtiğini ifade eden Şan, diğerlerinin ise fizibilite çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.
Rize Bölge İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi olarak atanan üç kişilik heyetin, enerji firmalarının yetkilileri ile yerel halkın avukat ve temsilcileri tarafından bölgedeki HES'lerde incelemelerde bulunulduğunu belirten Ömer Şan, şunları ifade etti:
''Yapılan keşiflerde, yöresinde HES yapılmasını istemeyen yerel halk ve onların temsilcileri, HES firmalarına karşı çeşitli protestolar yaptılar. Yüzyıllardır üzerinde yaşadığımız bu vadilerimizi gözümüz gibi koruduk. Şimdi birileri parasına para katsın diye cennet Doğu Karadeniz vadileri Türkiye elektrik üretimine binde 2-3 enerji katkısı için katledilmek istenmektedir. Yapılan keşiflerle vadilerin kaynak değerleri, alternatif değerlendirilme olanakları gibi değerler tespit edilecektir. Yöredeki HES'lerde inceleme yapan bilim adamlarından oluşan heyetin, vadilerin tahrip edilmeden korunması ve başka sosyal faydalar ile insanlığa hizmet etmeye devam etmesi yönünde karar vereceğine inanıyoruz. ''
Enerjiye karşı olmadıklarını da vurgulayan Şan, şöyle devam etti:
''Suyun ve doğanın alternatifi olmamasına rağmen, enerjinin güneş, rüzgâr, jeotermal gibi alternatifleri vardır. Sadece güneş enerjisine yatırım yapılması durumunda çevreye ve insana zarar vermeden ülkemizin enerji sorunu çözülebilecektir. Günümüzde ve gelecekte petrol savaşlarının yerini su savaşlarının alacağı artık herkesçe bilinmektedir. Bu da enerjinin bahane edilerek derelerimizin birer birer satılmasını gündeme getirmektedir. Özel sektörle su kullanım anlaşmalarının yapıldığı günümüzde suyumuza el koyma hesapları yapılmaktadır. ''
Ömer Şan, HES'lerin yapımına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da karşı çıkacaklarını da vurguladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle