Hade Rast Gele

10/10/2004 14:17

Doğu Karadenizlilerin Atmacayla Bıldırcın Avlanma Gereği Asırlardır Sürüyor.

Haber: Hayati Akbaş







Rize'den Sarpa kadar uzanan sahil şeridindeki köy ve kasabalarda, kollarında Atmacayla gezen, park-bahçe ve kahvehanelerde oturmuş kolundaki Atmacayı bir bebek gibi öpüp koklayan insanları görmek, yöreyi tanıyanlar için hiç de şaşırtıcı değil. Doğu Karadenizli vatandaşlarda atmaca ile bıldırcın avlanma sporuna ilgisi yüzlerce yıldır canlılığını koruyor. Kafkaslardan Doğu Karadeniz'e göç eden atalarının beraberinde getirdikleri atmaca kuşu sevgisi ve bıldırcın avlanma sporu bugün gelenek halinde yeni kuşak nesillerde de devam edip gidiyor.

Artvin'in şirin sahil ilçeleri Hopa ve Arhavide de bu geleneği yaşatmak için uğraşanlar kurdukları Atmaca ve Atmacacılık kültürünü koruma ve yaşatma dernekleri ile bilinçli avcılığı kendi üyelerine anlatmaya çalışıyorlar. Arhavi de Refik Lakerta ve Hopa da Raşit Çelikin başkanlıklarını yaptıkları derneklerde bu aylardaki hareket her zamankinden daha farklı hale geliyor. Her iki başkanda "Ataları olan Lazların Kafkaslardan güneyinden gelirlerken atmacayla birlikte geldiklerini ve o göç sonrası da bu geleneğin bu günlere kadar yaşatıldıklarını" ifade ediyorlar . Asırlardır atmaca sevgisinin yöre insanının vazgeçemediği tutkusu haline geldiğini söyleyen başkanlar "Bu tutkunun yerini başka hiçbir şey alamamaktadır" diyorlar.

Arhavi Atmaca ve Atmaca kültürünü yaşatma derneği başkanı Refik Lakerta da derneklerine kayıtlı 300 üye bulunduğunu, derneklerinin de amacının atmaca kültürünü yasal çerçevede korumak ve yaşatmak olduğunu çevresine her fırsatta anlatıyor. Başkan Lakerta "bıldırcın avlanmasını da yasal bir takvime bağladıklarını ve sertifikasız atmacayla bıldırcın avlamanın yasak olduğunu" söyledi. "Bir atmacanın günde 10 bıldırcın avlama hakkı olduğunu" ifade eden başkan Lakerta "Bizlerin atmaca sevgisi yöresel türkülere konu olmuştur. "Geldi Ağustos ayı, neredesin Ali dayı, bıldırcınlar geleyi hazırla atmacayı" türküleri gibi ve Arhavimizde faaliyet gösteren ARSAN Silah fabrikası gibi "ATMACA" marka tabancalarda imal edebiliyorlar. Bütün bu olaylar yörenin atmacaya olan ilgisinin hep birer göstergesidir" diye konuştu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.10.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin'de Av Sezonu Başlıyor...
 » Kopmuş'da Şenlik Vardı...
 » Asuman Yeni Av Sezonu İle İlgili Aç...
 » Fransız Ve Belçika Televizyonları D...
 » İstanbul Feshane’de Artvin Rüzgârı...
 » Hopa’da Doğaya 55 Atmaca Salındı...
 » 2012-213 Merkez Av Komisyonu Kararl...
 » Atmaca Göç Mevsimi Devam Ediyor...
 » Tarımcılar Artvin Tanıtım Günlerine...
 » Şavşat Yavuzköy 5. Kış Şenlikleri Y...
 » Hopa Kaymakamı Erkayıran'ın İade-i...
 » Aşure Geleneği Yaşatılıyor...
 » Hopa'da Organik Çay Üretimi İle İlg...
 » Yusufeli İlçesi 6 Kez Yerleşim Yeri...
 » Yeşil Artvin Derneği Bir Kez Daha M...
 » Ak Parti Milletvekili Adayları Bası...
 » Hopa Tso Yönetimi Hopaport’u Ziyare...
 » Hopa Sosyal Güvenlik Merkezi, Tören...
 » Rusya’ya Basitleştirilmiş Gümrük Ha...
 » 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik Ve S...



En Çok Okunan Kültür-Sanat Haberleri
 » Hopa’da Tiyatroseverler Mutlu...
 » Arhavi’de Sokak Müzikleri Konseri...
 » Kemalpaşa Belediyesi Piyano Kursu Y...