Şavşat Kaymakamlığı, Şavşat Belediye Başkanlığı, Şavşat Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği ve Offroad dağcılık ve Fotoğrafçılık Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Şavşat Yavuzköy Kış Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu.
At yarışından, kızak kayma yarışına, yöresel berobana oyununda bölgede çok eğlenceli bir oyun olan Tavuk Barı oyununa kadar çok renkli görüntülere sahne olan şenliğe, etkinliklere Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, hâkim Öykü Coşkun, Şavşat Cumhuriyet Savcısı Koray Ali Eroktay, İlçe Emniyet Amiri Eray Çınar, ilçe müftüsü İdris Yavuzyiğit, İcra Müdürü Onur Coşkun, İlçe Özel İdare Müdürü İbrahim Altun, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Kemalettin Köroğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Gümüş, AKP İlçe Başkanı Sedat Demir, işadamı İlter Turan, Şavşat Kültür Turizm Başkanı Zafer Güngüt, İl genel meclisi ve belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Artvin ve ilçeleri offroad kulübü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı,
İlçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafedeki bin 580 rakımlı Yavuzköy’de gerçekleştirilen şenliğe katılanlar, bot ve tahta kızaklarla kayarak karın keyfini çıkardı.
Şenliğin açılışını yapan ilçe Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı ve ilçe protokolü, atlarla ve çok sayıda otantik kıyafetli vatandaş tarafından karşılandı. Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı köylülerin yaptığı tahta kızakla kayması köylülerin ve katılımcıların sempatisini kazandı. Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı yaptığı açıklamada, Şavşat ilçesinin her mevsim bir başka güzelliğe sahip olduğunu söyledi.
Saklı Cennet Şavşat
Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı yapmış olduğu açıklamada; “Artvin dediğimiz zaman içerisindeki saklı cennettir Şavşat. Dolayısı ile böyle bir ilçede bu tür bir otantik kültürün yoğun bir şekilde yaşanıyor oluşundan öncelikle memnuniyetimi belirtmek isterim. Alternatif turizmde bir noktaya geleceksek bu tarz kültürü önce ülkemizde sonrada uluslararası alanda tanıtmamız gerekir. Öncelikle şunu söylememiz lazım kültürümüzün unutulmasını istemeyiz. Şaman Kültüründen etkilenerek Kafkaslardan buraya gelen “Berobana” denilen bir oyunu ve “tavuk barı” oyununu sergilediler. Etkinliğini modern kültürle kaybetmeye yüz tutmuş ama bizim yaylacılık ve köy kültürümüzde olan bu oyunları yaşatmamız lazım. Kültürel değerlerin öne çıkartılması amacıyla gerçekleştirilen organizasyonun önemine değenin Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı, “Bende köylülerle birlikte kızakla kaymanın keyfini yaşadım. Bunu turizmde kullanılabilecek kültürel değer olarak değerlendirmekteyiz” dedi.
Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı “Şavşat’ın her mevsim bir başka güzelliğe sahip olduğunu belirterek, “ben de köylülerle birlikte kızak kaymanın keyfini yaşadım. Şavşat ilçemizin Kocabey ve Yavuzköy köylülerince organize ettiği yöresel ’Berobana’ orta oyununu beğeni ile izledik” dedi.
Cennetin Yer Yüzündeki Numunesi
Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, “Geldiğimiz günden beri Şavşat’ı cennetin yeryüzündeki numunesi olarak değerlendirdik ve bu şekilde lanse ediyoruz. Coğrafi güzellikleri, tarihi değerleri Milli parkları gölleri, mesire yerleri ile saymakla bitmeyecek bir ilçemiz. Biz bugün burada Belediyemizle derneğimizle bu doğayı, bu cennetten köşeyi kültürümüzle harmanlayarak başta Sayın Valimiz olmak üzere bütün il protokolüne ve vatandaşlarımıza sunuyoruz. İnşallah güzel olmuştur. Şavşat’ın turizm ismi her geçen gün büyüyerek ilerliyor. Buna bir katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize. Başta Sayın Valim olmak üzere ve il protokolünü ve bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bu Değerlerimizi Yaşatacağız
Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’te yaptığı açıklamada; ”Çok güzel bir gün. Güzel bir organizasyon. Biliyorsunuz 2015 Haziran ayında Şavşat ilçemiz İtalya’nın Milano kentinde Cittaslow (sakin Şehir) unvanı aldı. İşte bu sakin şehir olmadaki kriterlerden büyük bir çoğunluğunda yerel değerlere önem vermek ve bunları ön plana taşımaktır. İşte bu şenliklerimizde bunlardan biridir. Eski günlerimizi hatırladık. Bu etkinlikleri bizim kültürümüzde yer alan değerlerimiz. Bunları yaşatmak için elimizden gelen gayreti ve çabayı gösteriyoruz. Bizlerde belediye olarak bu tür etkinliklere katkı sunuyoruz. Geçmiş bir takım değerlerimiz ortaya çıkarmak açısından Kafkasya kültürü ile harmanlanmış bir takım oyunlar sergiledik. Bunu ileriki yıllarda ulusal ve geniş kapsamlı bir şekilde yaşatacağız. Önümüzdeki günlerde kar güreşlerimiz vardır. Oraya da herkesi davet ediyorum. Başta Sayın Valimize, Sayın Kaymakamımız olmak üzere ve bütün katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Kemallettin Köroğlu’da, “Şavşat’ın 30 kilometrelik alanda 3 ayrı iklimin yaşandığını ve Türkiye’de değil Dünyada çok eder endemik bitki yapısına tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir ilçemizdir. Şavşat’ın sakin şehir unvanı alması ise çok geç verilmiş bir unvandır. Bu ilçenin bütün değerlerinin ön plana çıkması Şavşat’ın geleceğini değiştirecektir” dedi.
Dernek başkanı Zafer Güngüt yaptığı açıklamada, şenliğin amacının ağır geçen kış şartlarında cefa çeken Şavşat halkına karın sefasını sürdürmek olduğunu söyledi.
Zafer Güngüt; “Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi yaşatmanın ve halkımızı en güzel şekilde eğlendirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Şavşat’ta bu potansiyel var. Buraya bir kayak merkezi yapılabilir. Bu konuda yetkililerden bir çalışma yapmalarını istiyorum. Bir farklı konuya dikkat çekmek istiyorum. Görüyoruz ki Şavşat’ımıza kış eğlenceleri ve Veliköy kar güreşleri için dışarıdan çok sayıda gurbetçimiz gelmektedir. Bu gurbetçilerimizin her iki etkinliğe de katılabilmeleri ve bu güzellikleri doya doya yaşamaları için bu iki etkinliğin birer hafta ara ile olmasını istiyorum. ” dedi.
Şenlik kapsamında Yavuzköy ve Kocabey köylerinin ortaklaşa hazırladığı yaklaşık 150 yıllık tarihi geçmişe “Tavuk Barı” orta oyunu katılımcılardan büyük alkış topladı.
Sabahın erken saatlerinde karda at yarışları daha sonra kızak yarışmaları, dünyada tek orta oyununun davul ve zurna ile oynanan bir şekli olan “Tavuk Barı” oyunu, karda halat çekme yarışması, yenilen Artvin Çağ dönerleri ve davul zurna eşliğinde çekilen halaylara doymayan vatandaşlar unutulmaz bir kış günü geçirdiler. Katılımcılar sanatçı “Türkü Kız Solmaz Akgül ve Salih Yılmaz’ın okudukları Artvin türküleriyle ve Gökalp Altun ile Ferhan Yalçın’ın davul ve zurnası ile soğuk havaya aldırmadan kar üzerinde saatlerce halay çekip horon oynadılar.
Etkinlikler süresince Jandarma ve emniyet güçleri ile Artvin Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve 112 Acil Servis ekipleri, olası kaza ve yaralanmalara karşı etkinlik alanında hazır bekletilirken vatandaşlara her türlü konuda yardımcı olarak yüzlerce kişinin katıldığı etkinliklerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağladılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.02.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle