Artvin’in Şavşat ilçesinde yöresel ürünlerin marka olması için çalışmalar başlatıldı. Şavşat Belediyesi JICA ve DOKA işbirliği ile başlatılan projeler için bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.
Şavşat Belediyesi Ülkü Ulusoy Kadın Yaşam Merkezinde yapılan Seminerde Şavşat’ın yöresel ürünlerinin marka olabilmesi yolunda seminer yapıldı.
Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde çalışmakta olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) gönüllü uzmanları ile DOKA Artvin Temsilciliği ve Şavşat Belediyesi işbirliği ile Şavşat’ın yöresel ürünleri marka olma yolunda bilgilendirme, tanıtma amaçlı bir etkinlik düzenlendi.
Şavşat Belediyesi Kadın yaşam Merkezinde gerçekleşen seminere Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Aytunç Ünsay, Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, İlçe Emniyet Amiri İsmail Katı, Tarım İlçe Müdürü Hasan Katık, DOKA Artvin temsilcileri, kurum amirleri, bazı muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Şavşat’ın yöresel ürünlerinin marka olma yolunda (JICA) ve DOKA temsilcilerinin yapmış oldukları bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı Şavşat’ın çok önemli yöresel ürünlerinin olduğunu ve bunların tanıtımı konusunda çeşitli çalışmalar yapmakta olduklarını ifade etti.
Ambarcı; “Şavşat’ın kendine has yöresel ürünleri var. Kuşburnu, armudu, balı, pekmezi biz bunları Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’te TV Program yapımcısı ve sunucusu Nurbay Usta’ya vermiş olduğu özel röportajda yapılan seminerin Şavşat için çok önemli bir hizmet olarak gördüğümüz Kadın Yaşam Merkezinde yapılıyor olması çok önemlidir. Japonya deneyimleri ile yöresel ürünlerimiz değerlendiriliyor, JICA ve DOKA temsilcileri ve Şavşat Belediyemiz bir seminer düzenledi. Japonya’dan gelen misafirlerimiz JICA temsilcileri ve DOKA Artvin temsilcileri ile birlikte ilçemiz Cittaslow olduktan sonra yöresel ürünlerimiz nasıl değerlendireceğiz. Hepsinden önemlisi de pazarlama konusunda bir alış veriş içerisinde bulunuyoruz. Japonya’dan gelen misafirlerimiz daha önce Giresun’un Çamoluk ilçesinde yapmış oldukları çalışmaları katılımcılara sundular. Burada sera çiçekçiliği, sera çilek yetiştiriciliği ve kuru fasulyeyi nasıl yetiştirdiklerine dair orada edinmiş oldukları bilgileri deneyimleri aktardılar. İlçemiz Cittaslowunvanı aldıktan sonra kriterlerden biride yöresel ürünlerimizin üretilmesi ve pazarlanmasıydı. Bu vesile ile bugünkü seminer dahada bir önem arzetmekte. Bu konuda çalışmalarımız geçen yıl başladı. Marka tescili yapıldıktan sonra tanıtımlarını yapacağız. Yöresel ürünlerin nasıl yetiştirileceği nasıl pazarlanacağı konusunda Şavşat halkına bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Projenin devamında Japonya’dan gelen misafirlerimiz park bahçelerde çiçek nasıl yetiştirilir bu konuda seminer veriyorlar. Halkımızın bu seminerlere yoğun ilgi duyması bizleri memnun etmektedir. Amacımız “kendinden kendine” sloganı ile kendimiz üretip kendimiz pazarlamamız ve kendimiz tüketmemiz şeklindedir. Şu an içerisinde bulunduğumuz Kadın Yaşam Merkezimizde kadınlarımız çok kısa sürede üretime başladılar. Kilim dokumacılığından diğer yöresel el sanatlarına varıncaya kadar bu merkezde faaliyetlerini icra etmekteler. Hanımlarımızın ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve üretime katkı sunabilmeleri en önemli amaçlarımızdan biridir. Hedefimiz oldukça büyük. Ama pazarlama konusunda bazı çekincelerimiz vardı. Japonya’dan gelen misafirlerimiz, JICA ve her zaman bizlere destek olan DOKA Artvin yatırım ofisi temsilcileri sıklıkla ilçemizi ziyaret ederek bilgilendirme anlamında oldukça verimli oluyorlar. Güzel günler Şavşat’ımızı bekliyor sloganı ile bütün katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
JAPONLARI ŞAŞIRTAN RÖPORTAJ
Japonya’dan gelen JICA gönüllü temsilcileri ile özel bir röportaj yapan TV Program yapımcısı ve sunucusu Nurbay Usta’nın röportajı Japonca yapması ve tercüme etmesi Japon misafirleri şaşırtarak ilk soruyu Japonlar Nurbay Usta’ya “Japoncaya neden ilgi duydunuz” sorusunu sordular. Nurbay Usta’nın sadece “merakımdan” demesinden sonra soruları Japonca soran ve Japonca verilen cevapları tercüme etmesi Japon heyetini oldukça mutlu etti.
Japon heyeti sorulara verdiği cevaplarda; Şavşat’a daha öncede çok geldiklerini, Şavşat’ta dostlarının çok iyi tanıştığı kişilerin olduğunu Şavşat’ın yöresel yemeklerinin doyulmaz tadının olduğunu, Şavşat’ın manzarasının çok güzel olduğunu bu tür güzelliklerin dünyada çok az yerde olduğunu fakat bu güzelliklerin sadece burada kalmasının her ne kadar önemliyse de tanıtımının daha çok önemli olduğunu ifade ettiler.
(JICA) gönüllü yetkilileri kendilerinin yapmış oldukları Kuru Fasulyesinin ve Çileğin Coğrafi İşaret Tescili başvuru süreci hakkında bilgiler sunarak bu konudan yola çıkılarak Şavşat ilçesinde de benzeri çalışmalar yapılabileceğini vurguladılar. Şavşat’ın çok önemli organik ve yöresel ürünleri olduğunu ifade ederek bu konuda çalışmalar yapılabileceği konusunda bilgiler aktardılar.
Japon uzmanlar yapmış oldukları sunumlarda Japon kültürüne ait geleneksel kıyafetler (Happi ve Yukata), origami sanatı ile ilgili kıyafetlerle sunumu gerçekleştirmeleri dikkat çekti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.02.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle