Şavşat Saperkule Festivalinde Coşku Hakimdi

13/08/2015 10:47

Artvin’deki Festivallerin En Büyük Halay Halkası Oluştu.


Haber: Hayati Akbaş







Bu yıl 9. düzenlenen Çavdarlı Köyü Saperkule Şenlikleri Artvin’de Yapılan bütün etkinliklerin en çok yöresel oyunlar eski örf adet ve geleneklerin yaşatıldığı ve festival alanındaki yeşilin en temiz bırakıldığı bir festival oldu.

Artvin’in Şavşat İlçesine bağlı Çavdarlı Köyü Muhtarlığının ve derneğinin hazırlamış olduğu eğlence programı büyük festivalleri aratmadığı gibi yöresellik adına her şey yapılarak katılımcılarına festival “İşte Bu” dedirttirdi.

Şavşat’a bağlı Çavdarlı köyünde bu yıl 9. su düzenlenen festivalde katılımcılar yaşlısıyla genci, kadını, erkeyi herkes doyasıya eğlendi ve eğlendirdi.

Bu yıl 9. ’su düzenlenen Çavdarlı Köyü Saperkule Festivali coşkuyla başlayıp neşe, huzur dostluk barış ve kardeşlik ruhu içerisinde ve yerlerde 1 tane bile izmaritin hiçbir çöpün bırakılmadığı bir festival olarak sona erdi.

Çavdarlı Köyü Muhtarlığı ve Çavdarlı Köyü Derneği tarafından yapılan festivalde vatandaşlar, yapılan etkinliklerinin çok oluşu ile hem doyasıya eğlendi hem de bölgede yapılan etkinliklere örnek oldu.

Son yıllarda bölgede yapılan bazı etkinlikler sanatçı furyasından öteye gidemeyen ve içerisi tamamen boş olan, sadece müzik ve oyundan ibaret olan festivallere inat Çavdarlı köyü Saperkule şenlikleri yapılan çok sayıda etkinlikle çevre il, ilçe ve köylerden gelen vatandaşların ilgi odağı oldu. Vatandaşlar yöresellik adına çok sayıda oyunu oynadı ve oynattı.

Bu yıl 9. düzenlenen etkinliğe Artvin’in 08 ruhu ile örtüşen bir etkinlik olurken festivale Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı eşi ve çocukları, ilçe özel İdare Müdürü İbrahim Altun, Şavşat Orman İşletme Müdürü Mustafa Kesici, İş Adamı İlter Turan CHP İlçe Başkanı Nihat Acar ve yönetim kurulu üyeleri Çavdarlı Köyü Muhtarı Özbay Aydın, Festival Koordinatörü Mustafa Faruk Altun çevre köy muhtarları, Çavdarlı Köyü halkı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından festival açılış konuşmasını Köy Muhtarı ve Dernek Başkanı Özbay Aydın yaparken festivalin organizatörlüğünü ise gurbetçi olmasına rağmen bu festival için yoğun bir çalışma içerisinde olan Mustafa Faruk Altun yaptı.

Köy Muhtarı Özbay Aydın, yaptığı kısa konuşmada festivale olan ilgiden memnun olduğunu dile getirerek herkese birlik ve beraberlik içerisinde eğlenmelerini Çavdarlı köyüne yakışır bir etkinlik yapmalarını istedi.

Köy Muhtarı ve Dernek Başkanı Özbay Aydın; “Bu festival bölgenin en doğal ve en organik festivalidir. Buraya gelen insanlar hem gönüllerince eğlenecek hem de Çavdarlı köyü halkının sıcak yüreğine misafir olacaklar. Bizler köyümüzün ileri gelenleri ile bu etkinliği daha güzel nasıl yaparız diye sürekli fikir alış- verişinde bulunduk. Festivalimiz sadece müzikten ibaret değildir. Festivalimize gelen kişiler bu etkinliklere katılımcı olarak gönüllerince bu güzelim doğada güzel saatler geçirecekler. Bütün katılımcılara ve katılamayıp ta gönülleri bizimle olan bütün gönül dostlarımıza teşekkür ediyor iyi eğlenceler diliyorum” dedi.

Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı festivalin güzelliklerini anlattı. Mesut Gazi Ambarcı muhabirimize yapmış olduğu kısa açıklamada, “Bu festivaller halkımızın birlik beraberlik içerisinde sevgi ve kardeşlik ruhunun ön planda olacağı birer etkinlik olmalıdır. Festivallerimizde yöre kültürü çok önemlidir. Bu kültürümüzün yaşatılabilmesi için festivallerimiz çok önemli bir değerdir. Çavdarlı köylülerde çok önemli hazırlıklar yapmışlar. Kendilerine ve bütün katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Ambarcı, festivallerde yöreselliğin önemine dikkat çekerek, “Festivallerimizde eski yıllarda oynanan oyunlarımızı izlerken çok duygulanıyoruz. Anılarımızı canlandırıyoruz. Bu çok önemlidir. Bu değerlerimizi asla unutmamalıyız. Çavdarlı köyünde bu yöreselliği gördüm. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Son yıllarda bu festivallerin sayısı oldukça arttı. Bunları daha organize ve bazı gurup köyleri birleşerek yapmalıdır. Bu sayede kaynaşma daha çok olacağı gibi daha güçlü bir şekilde yapılmasına da imkân sağlar“ dedi.

Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı, “Çok güzel bir hazırlık yapılmış. Güzel Şavşat’ımızın çok sayıda eski oyunlarını hem biz hem katılımcılar izleme imkanı bulduk. Çok memnun olduk. Festivallerimiz artık yöre halkına bir şeyler sunmalı. Yöre halkı yediden yetmişe herkesin ortak noktalarda buluşabileceği toplumun her kesiminin katılımcı olacağı bir eğlence ve kültürü yaşatma şeklinde olmalıdır” dedi.

Ayrıca festivalin yıllar öncesinden başlangıcını yapıp bugüne gelmesinde çok önemli bir pay sahibi olan Tuncay Altun’da, festivalin geçmişten bugüne değerlendirmesini yaparak ilk zamanlardaki zorlukların giderek azaldığını bu festivalin gelecekte Çavdarlı köyüne çok önemli değerler katacağını ifade etti.

Çavdarlı köyünün yetiştirmiş olduğu sevilen doktoru Ertuğrul Demirpehlivanda her yıl köyünün bu etkinliğine katıldığını ifade ederek bütün köylülerinin her yıl en azından yılda birde olsa bu festivale gelmeleri gerekir diyerek, yörenin nasıl sağlıklı bir yaşam merkezi olduğunu anlattı.

Festivalin yapılmasına büyük bir emeği olan ve her yıl bütün şartlarınız zorlayarak festivale gelen Turgay Demirpehlivan’da, “Bu şenlikler bizim her şeyimiz demektir. Bu şenlikler sayesinde yıllarca görmediğimiz yakınlarımızı görme ve hasret giderme imkanına kavuşuyoruz. Büyük bir mutluluk duyuyorum. Her daha fazla katılımla dostlarımızın buraya gelmesini istiyorum “dedi.

Festival Koordinatörü Mustafa Faruk Altun’da, “Bizim festivalimiz bölgede yapılan diğer festivallerden çok farklıdır. En büyük farkı yere değil bir çöp bir sigara izmaritinin bile atılmaması doğanın alındığı gibi bırakılmasıdır. Ayrıca dostluğun sevginin tek adresi Çavdarlı Saperkule şenlikleridir. Örf adet ve geleneklerin tamamına yakınının yaşatıldığı ve çeşitli gösterilerle unutturulmadığı tek festival Çavdarlı Saperkule şenlikleridir. Geleceğimizin teminatI gençlerimiz ve çocuklarımızın en çok etkinliklere katıldığı ve onlara yönelik çok sayıda oyunun olduğu festivalde Çavdarlı Saperkule Şenlikleridir. Bize bugünleri bırakan yaşlılarımızın en çok katılımcı ve etkinlikler içerisinde olduğu festivalde Çavdarlı Köyü Saperkule şenlikleridir. İşte bu bağlamda bize düşen görev ise bunu sürdürülebilir hale getirmek. Bu konuda bütün köylülerimizden destek bekliyoruz. Bizim festivalimizin hiçbir saniyesi boş geçmez. Gece insanlar burada uyurken bile gün içerisindeki yaşatılan ve eski günleri hatırlatıldığı için onların rüyası ile geçirir. Sabah bu rüyalarını birbirlerine anlatan dostlarımız olur. Her yıl en güzelini yapmak için uğraşıyoruz” dedi.

Festival havanın çok güzel olması ile bölge halkının yoğun katılımının olduğu görüldü. Yaşlıların ortaya koyduğu halayla başlayan festival daha sonra çeşitli yarışmalara sahne oldu.

Saperkule’nin düzünü dolduran katılımcılar daha sonra çocukların iki gurupta yapmış oldukları koşu yarışmalarıyla büyük heyecan yaşadılar. Festival süresince halat çekme yarışmaları, voleybol, futbol müsabakaları eski yöresel oyunlarımızdan çuval yarışı, mendil kapmaca, türkü yarışması, halat çekme oyunları büyük ilgi gördü. Yarışmalar komşu köylerinde iştiraki ile daha heyecanlı hale geldi. Yarışmalarda ilk 3 dereceye girenlere madalyalar ve kupalar verildi.

Festival alanında katılımcılara yöresel yiyecekler kete, gevrek, peynir eritmesi, kuymak, köy patatesi, mısır ve yayık ayranı ikram edildi.

Festivalde yapılan at yarışları heyecanı en üst düzeye çıkardı. Yarışlar sonrası ata binmek isteyenler ata bindiler. Çocuklarını bindirip hatıra fotoğraflar çekindiler.

Ata binen birçok kişi, “Bu bizim kültürümüz. Yıllar önce düğünlerde at yarışı yapılırdı birinci gelen ata üzerine et sarılı şiş ve atın boğazına da “Vala” bağlanırdı. Son çeyrek asırdır düğünler salonlara taşındı kültürümüz unutuldu. Burada o günleri hatırladık. Hatta şimdi son model arabalarla giden gelinler o zaman süslenmiş atlarla giderdi. Bu yarışmalar bize çok şeyi hatırlattı” şeklinde ifade ettiler. Festivale katılan birçok kişide etkinlikler boyunca çocuklarını ilk defa ata bindirmenin mutluluğunu yaşadılar.

Artvin Yöresinin En Büyük Halay Halkası Solmaz Akgül’ün Türküleri İle Oluştu

Festivalde son zamanlarda sesi ve yorumu ile büyük bir çıkış yaparak Almanya- İzmit-Bursa Ankara ve İstanbul’da çıktığı her etkinlikte adından söz ettiren sesi ve yorumu ile gönülleri fetheden etkinliklerin aranılan ismi olan Türk Halk Müziğinin güçlü sesi Solmaz Akgül festivalde sahne aldı.

7 Bölgeden 7 Kuşağın türkülerini okuyabilen Solmaz Akgül okumuş olduğu türkülerle katılımcıları coşturdu. Yöresel türkülerimizden Çift Candarma ve Ehlocan türküleri okunurken Artvin ve yöresinde yapılan hiçbir etkinlikte görülmedik şekilde 1350 metre uzunluğunda bir çember halay halkası oluştu. Solmaz Akgül yoğun istek üzerine 2 günde 4 defa sahne alarak muhteşem sesi ve yorumu ile saatlerce katılımcıları eğlendirdi. Oluşan halka büyük olunca etkinliği görüntülemeye çalışan kameramanlar ve fotoğrafçıların hiç biri halay halkasının tamamını objektiflerine sığdıramadı. Programın sonuna doğru Solmaz Akgül’ün çevresine toplanan sevenleri çeşitli istek türküler yaparak Solmaz Akgül’e eşlik etmeleri güzel görüntüler oluşturdu.

Festivalin gece bölümünde ise Oktay Köse okumuş olduğu özgün müzik ve yöre türküleri ile katılımcıları eğlendirdi.

3200 rakımlı Yalnız Çam Dağları Eteklerinde Şair Taner Evran’ın İmza Günü Düzenledi

Çavdarlı köyü festivalinin yapılmasına her yıl büyük emekleri olan Şair Taner Evran çıkarmış olduğu “Beyaz Yol” isimli şiir kitabının imza gününü festivalde düzenledi. Yıllarca bu bölgede çobanlık yapan koyunların sesinden bölgenin çiçeklerinden böceklerinden muhteşem doğal güzelliklerinden kuş sesinden doğanın sadeliğinden yeşilin her tonundan etkilenerek şiir yazmaya başlayan Şair Taner Evran kendi diğer kitaplarının tanıtımlarını yaparken yöredeki diğer aşık ve şairlerin kitaplarını da tanıtmayı ihmal etmedi. Festivalde yapılan imza günü ile ilgili olarak Taner Evran; “Herkes imza günün büyük şehirlerde kapalı alanlarda yapar. Ben bu köylüyüm. Köyümü de çok seviyorum. Köyümü sevdiğim içinde ilk çıkardığım kitabımın ismi “Benim Köyüm” dü. Derdim para kazanmak değil. Onun için 2500 rakımlı köyüme ait Saperkule festivalinin yapıldığı yerde yapmak istedim. Bu beni daha çok mutlu etti. Köylülerimin ve bütün katılımcıların oldukça önemli teveccühleri var. Ayrıca kitabımın tanıtımı için basımını yapan Pamiray Yayınevi yetkililerinin de buraya gelmesi beni oldukça mutlu etti. Bu kitaplar benim çocuklarım bunlara bakarken bile bir daha şiir yazasım geliyor. Bu kitabımın basımında bana çok büyük katkı sağlayan Pamiray Yayınevi sahibi Köksal Aydına, Pamiray yayınevinin sanat yönetmeni Erkan Karasoy’a ve bütün emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Şair Taner Evran’ın imza günü için İstanbul’dan Çavdarlı Köyü Saperkule festivaline gelen Pamiray yayınevi sahibi Köksal Aydın’da, “Bu muhteşem doğada bir imza gününe katılmak benim için büyük bir onur oldu. Festivallerde bu tür kitap tanıtımlarının olması festivallere daha büyük anlam katmaktadır. Son yıllarda toplumumuz okuma alışkanlığını unuttu. Teknoloji televizyon bilgisayar cep telefonu birçok değerlerimizi götürdü. Yayınevlerinin sadece büyük şehirlerde değil gelip şairlerine 2500-3000 rakımlı dağlarda da destek vermeleri gerekir. Çavdarlı köyü halkından ve festival katılımcılarından güzel bir ilgi gördük. Bu bizi mutlu etti. Okuma alışkanlığımızı yitirmeyelim. Hiçbir şey kitap okumanın yerini tutmaz. Kitap okumak insanoğlunun kişisel gelişimini elde eden mühim etkenlerden biridir. İnsanın fikir yapısını, hayal dünyasını geliştirir; sözcük dağarcığını arttırır, insana informasyon ve birikim kazandırır. Okumak, kişiyi öğrenmeye götürmüş olan en başlı informasyon deposudur. İnsan için en kolay ve en etkili öğrenme yolu kitap okumaktır. Gelişmiş ülke toplumları, haiz oldukları bilgilerin % 55’ ini kitap okuma kanalıyla kazanmıştır. Gelişmemiş ülkelerin çoğunun karşılaştıkları sorunların temelinde ise eğitimsizlik ve kitap okumamak yatar. Gelişmemiş ülkelerde yaşam devam eden kişiler, kitap okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğu zaman kendilerine yarar sağlamayan işlerle harcamaktadırlar. Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi bir geleceğe doğru koşan insanoğlu olacaktır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın imtihan hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını oldukça iyi değerlendirebilen öğrenciler öteki öğrencilere göre oldukça daha başarıya ulaşmış olmaktadırlar. Taner Evran kardeşimizin şiirleri oldukça güzel. Çıkmış olduğu bu yolda kendisine başarılar diliyorum” dedi.

Pamiray yayınevi sanat yönetmeni Erkan Karasoy’da yapmış olduğu konuşmada; “Bu muhteşem doğada bizimde emeğimizin olduğu bir kitap tanıtım imza gününde olmaktan büyük mutluluk duydum. Öncelikle şairimiz Taner Evran’a başarılar diliyorum. Kitaplar yardımıyla kimi zaman uçan bir halıya biner, bilmediğimiz diyarlara seyahat ederiz; yeni arkadaşlıklar kurar, kimi zaman hüzünlerimizi kimi zaman neşemizi bu yeni arkadaşlarla paylaşır, asla tanımadığımız evlere konuk oluruz. Tarihin sayfalarında koşar adım dolaşır; destanlara, trajedilere tanıklık ederiz. Geçmişin elem verici vakalarını değiştirmeye gücümüz yetmese de geleceğimizi kitaplardan edindiğimiz tecrübelerle inşa ederiz. Bunların hepsini yapmak kitaplarla, okumayla olur. Ancak Türk milleti olarak nedense okumuyoruz. Yapılan araştırmalar bu gerçeği fazlaca çarpıcı bir halde ortaya koyuyor. Bir Japon yılda 25 kitap okuyor, bir İsveçli yılda 10 kitap okuyor, bir Fransız yılda 7 kitap okuyor. Türkiye’de ise 6 Türk, yılda 1 kitap okuyor. Çavdarlı köyü halkına ve katılımcılara ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Pamiray Yayınevi sahibi Köksal Aydın ve Sanat Yönetmeni Erkan Karasoy şair Taner Evran’a bir plaket takdim ederek başarılar dilediler. Ayrıca şair Taner Evran ve Köksal Aydın çeşitli kitaplarını imzalayarak Nurbay Usta’ya takdim ettiler.

Festival etkinlikleri çerçevesinde yörenin çok beğenilen oyunu “Tavuk barı” oyunu köylü gençler tarafından sergilendi. “Tavuk barı “ oyunu katılımcılar tarafından çok büyük bir ilgi gördü.

Festivalin gece bölümünde ise havai fişek görüntüleri etkinliğe büyük bir renk kattı.

Festival sonunda yapılan çekişişte festivalin şanslılarına Bilgisayar, fotoğraf makinesi, saat, satranç takımı, kalem gibi çeşitli hediyeler verildi.

Voleybol turnuvasında birinci olan Çavdarlı Spor takımın hazırlanan kupayı Festival Koordinatörü Mustafa Faruk Altun verdi. Mustafa Faruk Altun “Bu kupa derneğimizin kazanmış olduğu ilk kupadır” diyerek sporcularına teşekkür etti. Festival de türkü yarışmasında dereceğe girenlere ise madalyalarını Nurbay Usta ve sanatçı Solmaz Akgül verdi. Yapılan çekilişte en büyük hediye olan bilgisayarı ise Köy Muhtarı Özbay Aydın sahibine takdim etti. Bilgisayarı kazanan İzmir’de ikamet eden Bülent Altun bilgisayarı almayarak bilgisayarın ihtiyacı olan bir öğrenciye verilmesini istedi.

Yapılan Tavla turnuvasında ise Ali Yıldız birinci olarak dernek yönetimi tarafından kendisine bir tavla hediye edildi.

Festivalde Şavşatlı engellilerde 2 gün süreyle yer alarak “Engelsiz Yaşam Korosundan” Adnan Kaya türküler okudu.

Festivalin en çok ilgi gören sanatçılardan birisi ise Sanatçı Solmaz Akgül’ün kızı 10 yaşındaki Nazar Akgül oldu. Nazar Akgül okumuş olduğu türkülerle herkesi kendisine hayran bıraktı.

Yapılan yarışmalarda dereceye giren herkese üzerinde 9. Saperkule Pancarcı Şenliği yazılı madalyalar verildi.

Festivalde Festivalin Organizatörlüğünü yapan Nurbay Usta ve beraberindeki sanatçılar Solmaz Akgül, Özgür Dede, Oktay Köse ve Zafer Bilgin’e de festival komitesi, tarafından madalyalar verildi.

Her şeyin en doğalının yapıldığı lokumların, pişilerin, kuymakların, gevreklerin piştiği festival yapılan hediye çekilişi ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.

Festival bitiminde alanda hiçbir çöpün olmaması katılımcılar tarafından temizlenmesi ise doğasever bir görüntü oluşturdu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.08.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Kültür-Sanat Haberleri
 » Kemalpaşa Belediyesi Piyano Kursu Y...