Aşurenin Türk kültüründe Bolluğun, Bereketin, Hoşgörünün, Paylaşımın, Kurtuluşun ve Şükrün Bir Nişanesi Olan Kurban Bayramı'nın hemen ardından gelen Muharrem ayı Aşure ayı olarak biliniyor. Aşure Geleneğini Türk Kültürünün temel öğelerinden biridir. Aşure pişirilen evlerin sayısının her geçen yıl biraz daha azaldığını, ancak ardında farklı anlam katmanlarını ve kadim bir geleneği barındıran bu âdetin, eski ritüellerinin ve seramonik yanlarının birçoğunu yitirmiş olsa da canlılığını hala daha korumaktadır. Aşurenin; hem dünyada, birbirine bu kadar zıt tatlardan oluşan tek tatlı hem de tarihi bir gelenek olmasının yanı sıra, Türk mutfağının geleneksel tatlısı aşure; kuru meyve katıldığı için vitamin, baklagil ve tahıllar bir arada kullanıldığı için de protein deposu haline geldiği de dikkatlerden kaçmamaktadır.
Diğer yandan, yöresel farklılıklar göstermekle birlikte aşureye en az 7 farklı ürün katılıyor. Katılan her maddenin ayrı bir anlamı var. Örneğin aşureye katılan bakla 'bereket baklası' olarak anılıyor.
BU GELENEK YAŞAMALI AMA YA FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR
Aşure geleneği ile ilgili bilgiler veren Hülya Usta; "Beklide yıllar sonra bu aşureyi yaparken mutlu değilim. Bu sıcacık Aşureyi yerken bir lokma ekmeye aç bırakılan bombaların gölgesinde beşiklerini siper yapan çocukları düşünmemek elde değil. Aşurenin o güzel kokusunu değil, kan, barut ve ateş koklayan çocuklarını orada her türlü sıkıntıdan uzak tutmaya çalışırken çocuğunun sağ kalabilmesi için inanılmaz amansız bir mücadele içerisinde olan anneleri düşünmemek elde değil. Bütün dünya insanlarını; orada bir anne olarak o insanların yerinde ya biz olsaydık! Diye düşünmeye davet ediyorum. " dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.01.2009 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle