Hopa'da, yaban hayata saygılı kalarak atmacayla bıldırcın avlama geleneği tutkuyla sürdürülüyor. Fakat bu kültürü yaşatırken başka bir canlının hayatını ve neslini tehlikeye düşürmek insan yüreği taşıyanların hoş görebileceği bir şey değildir. İşte bugün Hopa Avcılarının Atmacası ile ayrılık günüydü.
Etkinliğe Hopa Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Emekli Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Baş Mühendisi Casim Cihan, Emekli Turizm İl Müdürü Ahmet İskender, Hopalı avcılar ve davetliler katıldı.
Etkinlik, Turgay Özgüven'in alana at sırtında elinde Atmacanın büyüğü Balaban'la gelmesi ile başladı.
Hopa Avcılar, Atmacacılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği Başkanı Hakkı Sakınmaz Kaymakam Erkayıran'a Atmacacılık hakkında kısaca bilgi verdi, Doğu Karadeniz kıyı şeridinde yer alan il ve ilçelerde yoğun olarak atmacacılık yapıldığını söyledi.
Sakınmaz, atmaca avının birbirini takip eden, temel hazırlıklar gerektiren bir süreç olduğunu belirterek ''atmaca yakalamak için önce atmaca kuşu olarak bilinen kızıl sırtlı örümcek kuşunu yakalamak gerekir. Bu kuş ise çekirge veya danaburnu adı verilen böcek yardımı ile yakalanır.
Geçmişten günümüze tutku ile sürdürülen atmacacılığın, doğa ile baş başa kalmak ve yılın yorgunluğunu doğal ortamda keyifle atma arzusu ile yapıldığını dile getiren Dernek Başkanı Sakınmaz, ''Ayrıca atalarımızdan bize yadigâr kalan atmacacılık sporunu da yaşatmaya çalışıyoruz'' dedi.
Bu kısa bilgiden sonra Kopmuş Turan Altuntaş Plajında yapılan etkinliğe Kaymakam Erkayıran'a artık etkinliğin bir parçası olan ızgara Hamsi ikram edildi. Törene katılanlarla birlikte yenilen ızgara Hamsiden sonra Esen kıyı folklor ekibinin sunduğu gösteriye Kaymakam Erkayıran'ın yöre folkloruna eşlik etmesi beğeni ile izlendi ve büyük alkış aldı.
Daha sonra Atmacaları doğaya, ait oldukları yaban ortama salı verme törenine geçildi. Doğaya salınan en güzel 1. 2. 3. Atmaca sahibine ödül vermek üzere dört kişiden oluşan jüri kuruldu ve atmacayı doğaya salı verme törenine geçildi. Salı verme esnasında yaklaşık dört ay birlikte oldukları işlerini güçlerini bırakıp, dağ taş demeden yarı aç yarı tok bir şekilde peşinde gezdikleri Atmacayı Salı verme zamanı gelmişti, bu işe gönül vermiş birisi için beklide en hüzünlü andı.
Duygusal anların yaşandığı salı verme töreni Kaymakam Erkayıran'ın katılımı ile ve jüri üyelerinin Atmacaları incelemesi ile başladı ve daha sonra Atmacalar alkışlar arasında doğaya salındı.
Doğaya salınmasının ardından ödül törenine geçildi törende bir konuşma yapan Kaymakam ERKAYIRAN "Atmaca benim için yalnızca bir kuşu ifade ediyordu, gördüm ki yalnız bir kuş değil yöre halkının yaşam tarzını etkileyen bir kültür olmuş" dedi ve birinci gelen Atmacacıya ödülünü verdi.
İkinci gelen Atmacacıya ödülünü Emekli Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Baş Mühendisi Casim CİHAN verdi.
Üçüncü gelen Atmacacıya ödülünü Hopa Avcılar Atmacacılar ve Atıcılar Spor Kulübü Başkanı Hakkı SAKINMAZ verdi.
Bu kadar sevilen bir kuşun en güzellerinin neslinin tükenmesine gönlümüz razı değil ise Ağustos ayında tutulan atmacaları lütfen sezon sonunda tekrar doğaya bırakarak daha güzel yavrular yapmasına fırsat verelim. Bu şekilde iki amaç yerine getirilmiş olur.
Atmacaları seviyorsak ölümlerine sebebiyet verecek her türlü hareketten kaçınalım. Yoksa bir gün bunlarında nesli tükenir. Torunlarımıza anlatacak ancak hikayeleri kalır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.12.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle