Ana sayfa » Yaşam Haberleri » Artvin Tarım İl Müdürlüğünün Büyük Başarısı Ortaköy Köyü Organik Tarıma Hazır.
Artvin Tarım İl Müdürlüğünün Büyük Başarısı Ortaköy Köyü Organik Tarıma Hazır.
17/09/2004 20:12
Artvin Merkez İlçeye Bağlı Ve Doğal Tarımsal Ürünleriyle Dikkatleri Çeken Ortaköy Köyünde İncelemelerde Bulunan Artvin Valisi Orhan Kırlı; "Ürünleriyle Artvin İçinde Zaten Marka Olmuş Ortaköy'de Sertifikalı Tarıma Diğer Adıyla Organik Tarıma Geçelim" Dedi
Barajlar sonrasına çok yönlü hazırlanmakta olan Artvin'in doğal tarımsal potansiyelinin harekete geçirilmesi yönünde yürütülen çalışmalara paralel olarak, köylerde incelemelerini sürdüren Artvin Valisi Orhan Kırlı, %80 organik tarımın yapıldığı, fasulye ve patates üretimiyle ve göç vermeyen tek köy olarak dikkatleri çeken Artvin'in merkez köylerinden Ortaköy köyünde incelemelerde bulundu.
İl Jandarma Komutanı Jan. Kd. Alb. Murat Kırkaya, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, Köy Hizmetleri İl Müdürü Rauf Venedik, İl sağlık Müdürü Dr. Ahmet Bayraktar ve Bayındırlık ve İskan Müdürü Ufuktan Güneş ile birlikte Artvin Merkeze 32 km. uzaklıktaki 2750 nüfuslu Ortaköy köyünde muhtar ve çiftçilerle görüşen Vali Kırlı, ürünleriyle zaten marka olmuş köyde tamamen organik tarıma geçileceğini ve geliştirilmesi için her türlü devlet desteğinin sağlanacağını belirtti. Vali Kırlı;" Ortaköy(Berta) Artvin içinde zaten bir marka olmuş. Fasulye, patates, mısır, üzüm, ceviz gibi birçok güzel ürünler üreten, doğal yöntemlerle organik tarım yapılan bu yörede organik tarımı geliştirelim. 313 ailenin 1475 büyükbaş, 15 ailenin 233 küçükbaş hayvanı var. 315 arı kolonisi ile 21 aile geçiniyor. Özellikle ilin ve çevre illerin ihtiyacını karşılayabilecek ve tercih edilen fasulye ve patates üretimi yapılıyor. 234 dekar alanda 100 ton taze, 20 ton kuru fasulye; 87 dekar ekili alanda da 91 ton yıllık patates üretiliyor. Geleneksel tarım teknikleriyle üretim yapılmakta, kimyasal ilaç ve gübre kullanımı son derece azdır, organik tarıma son derece elverişlidir. İsteğim tamamen sertifikalı tarıma geçelim. Bu nedenle dikkatimizi tamamen burada tutuyoruz. Kooperatifleşme ve pazar bulma konularında eksikliklerimizi tamamlayalım, biz elimizden gelen her türlü devlet desteğini sağlayacağız. " dedi. Tarım İl Müdürü Mustafa Duman ise organik tarımın geliştirilmesi konusunda Ortaköy'e önem verdiklerini belirterek, "İlimizde bulunan 9 Tarım danışmanından biri bu köydedir. Köyün tarımsal yapısına uygun çalışmalar yapmak için çaba sarf etmektedir. Öte yandan 6570 dekarlık kayıtlı alan karşılığında 377 aileye 105 milyar lira doğrudan gelir desteği ödemesi yapıldı. Ayrıca Yem bitkileri desteklemesi kapsamında 32 aileye 8 milyar lira destekleme yapıldı, diğer yandan Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında 22 aileye birer adet sertifikalı saf montofon ırkı gebe düve dağıtımı yapılmıştır. " dedi. Muhtar Mehmet Okur'dan köy sorunlarını da dinleyen Vali Kırlı, köy yollarının iyileştirilmesi ve pansiyon yapımı konusunda gerekli yardımın yapılacağını söyledi. Ardından incelemelerini sürdüren Vali Kırlı köyün yamacında bulunan ve köyü tehdit eden kaya kütlesinin bulunduğu mevkiye güçlükle ulaştı. Bu sorunun çözümü için Köy Hizmetleri İl Müdürü Rauf Venedik, Bayındırlık ve İskan Müdürü Ufuktan Güneş ile birlikte kaya kütlesini yerinde gören Vali Kırlı, en kısa sürede kayanın etrafının çelik halatlarla ve kuşakla çevrilerek gerekli tedbirin alınacağını kaydederek köy halkının endişelerini giderdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.09.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle