Artvin'in Şavşat ilçesinde Ziraat Bankasının çiftçiye vereceği sıfır faizli kredilerle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Şavşat her ay yapılan sivil Toplum Örgütleri platformunun Ekim ayı güz dönemi son toplantısında alınan karar doğrultusunda Kaymakam Salih Altun'un talimatı ile gerçekleşen toplantıda Şavşat çiftçisi bilgilendirildi.
Bugün saat 11. 00 de Belediye Düğün Salonunda yapılan toplantıya vatandaşların katılım oranı yüksek oldu.
Toplantıya Kaymakam Salih Altun, Milli Eğitim Müdürü Nimet Büyük, Yazı işleri Müdürü Nuran Subaşı, Mal Müdürü Turgay Tösten, Orman İşletme Müdürü Turgay Vatan, tarım İlçe Müdürü Mikail Kaya, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Temiz Şavşat Ziraat Bankası Müdür Habip Baltacı, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü, Belgin Bülbül, Orhan Aydın Ziraat Bankası Yönetmeni, Sinana Süner Tarımsal Krediler Yetkilisi, Gonca Süner Servis görevlisi, Ziraat Odası Başkanı Gündüz Atabek, Köy Muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Ziraat'tan çiftçiye müjde:
Tarımsal kredilerle hedef büyüten Ziraat Bankası, yine çiftçiye kredi kullandırmayı hedefliyor. Türk tarımında devrim niteliğinde sayılan bu yeni uygulama için Ziraat Bankası, Hazine ve Tarım Bakanlığı birlikte çalışma yürütüyor.
Şavşat çiftçisi yapılan toplantıda (0) Faizli ve İndirimli Hayvancılık kredileri hakkında bilgilendirildi. Bilgilendirme toplantısında vatandaşımın yapacağı yatırım, proje ve işletmelerde nelere dikkat edeceği, uygulanan indirim oranlarının hangi alanları kapsadığı Tarım Bakanlığı ve T. C. Ziraat Bankası A. Ş. ile ortaklaşa hazırladığı sunum üzerinden açıklandı.
Vatandaşların kredi taleplerinde özellikle 0 faizli krediler üzerinde yoğunlaştığı da dikkate alınarak 0 faizli kredilerin hangi yatırım ve işletme türlerine uygulandığı ve alabilme şartları anlatıldı.
Şavşat Kaymakamı Salih Altun'da konu ile ilgili açıklamasında devletin bu imkânlarından azami derecede Şavşat halkının faydalanmasını istediğini belirterek devletimizin bu iyi niyetini de suiistimal etmememiz gerekir şeklinde uyarı yaptı. Kaymakam Altun; "Bu kredilerden faydalanalım. Ayrıca aynı bu katılımla yanmayan ahırlarla ilgili yani çelik konstrüksiyonla ilgili önümüzdeki hafta bir sunum hazırlattıracağım. Şavşatta ahşapla yanı yanan ahır ve samanlıklarla uğraşmak zorunda kalmayacağız. İlçemize yenilik getirmeye çalışıyoruz. Sizlerin önünü açmaya çalışıyoruz. Ama samimi olalım. Çiftçilik kolay bir iş değildir. Çok önemli bir meslektir. Çiftçilik hiçbir işi olmayanın yapacağı bir iş değildir. Hayvana bakmak insana bakmaktan zordur. Hayvan sigortamızı yaptıralım. Ayrıca Tarım ilçe müdürlüğü ile ilgili bir tasarrufumuz olacak. Yeni bir binaya taşıyacağız. Rahatlıkla girip çıkabileceğiniz bir yer olacak. Ben biliyorum çiftçilik sorununuzla ilgili olarak Hükümet Konağına pek rahat girip çıkamıyorsunuz. Hayvanınızı getirip Hükümet konağı önünde bekletemiyorsunuz. Tarım ilçe müdürlüğü bir bürokratik kurum gibi çalışıyor. Biz bu kurumu yeni bir binasına taşıdığımızda sizler rahat bir şekilde geldiğinizde traktörünüzü hayvanınızı çekip işinizi görebilecek bir duruma getireceğiz. Ayrıca bu sektöre bağlı gibi görünen bazı birlik ve kooperatifleri de aynı binaya taşıyacağız. Yani vatandaş köyden geldiğinde kapı kapı gezmeyecek. Çiftçilikle ilgili işlerini aynı çatı altında görme imkanına kavuşacaktır. Şavşat'ta tarımı şaha kaldırmamız lazım. " Dedi.
Daha sonra toplantıda Tarım İlçe Müdürü Mikail Kayada, Tarım Bakanlığının ahır yapımı ve hangi şartlara uygun olması gerektiğini detaylı bir şekilde anlattı. Yapılan konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Vatandaşlar genellikle daha çok teminat konusunda zorlandıklarını ve köydeki arazi ve ahırlarının ipotek edilerek teminata alınmasını talep ettiler. Bu konu ile ilgili olarak ta Ziraat Bankası Müdürü Habip Baltacı; " Bankamızca her yıl Ekim ayında çalışma alanımızdaki tarımsal arazilerin değer tespitinin yapıldığı ve satış kabiliyeti olan arazilerin teminata alınabileceği "şeklinde ifade etti. Müdürü Baltacı, Hayvan temininde Tarım kredi Kooperatifinin imkanlarının kullanabileceği belirterek; " Verimli ve aydınlatıcı bir toplantı olduğu kanaatindeyiz. 2011 yılında bu sübvansiyonların devam etmesi halinde yeni bir bilgilendirme toplantısı yapabiliriz. " dedi.
Yapılan toplantıyı çok verimli bulan vatandaşlar köydeki arazilerinin ipotek olarak kabul edilmesi durumunda bu kredilerden faydalanabileceklerini belirterek. Kaymakam Salih Altun'a ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerine teşekkür ettiler.
Yapılan bilgilendirme toplantısında;
Banka Müdürü Habip Baltacı vermiş olduğu bilgiye göre;
%0 Faizli Hayvancılık Kredileri
Kredi başvurularınızı tarımsal işletmenizin bulunduğu/kurulacağı veya şirket merkezinizin bulunduğu yerdeki tarımsal kredi kullandırma yetkisi bulunan Bankamız Şubelerine yapabilirsiniz.
Büyükbaş Hayvan Besiciliği
10 baş ve üzerinde besi sığırcılığı işletmesi kurmak veya işletmenizin kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmak istiyorsanız;
En fazla 18 aylık erkek hayvan alımı, tek yıllık yem bitkisi üretimi ve işletme giderlerinizin finansmanı amacıyla 3. 000. 000. - TL'ye kadarki kredi talepleriniz azami 24 ay vadeli ve FAİZSİZ olarak değerlendirilmektedir. Kredi talebinizin 3. 000. 000. - TL'yi aşan kısmı ise yıllık % 13 cari faiz oranımız ile kredilendirilmektedir. Kredi ile temin edilecek hayvanların "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği" kapsamında tanımlanmış (küpelendirilmiş) olmaları gerekmektedir.
Süt Sığırcılığı
Damızlık Belgeli ve/veya Saf Irk Sertifikalı 10 baş ve üzerinde hayvanınız var ise veya mevcut hayvan sayınızı 10 baş ve üzerine çıkarmak ya da en az bu kapasiteler ile yeni tesis kurmak istiyorsanız;
En fazla ilk doğumunu yapmış veya ilk yavrusuna gebe hayvan alımı, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, hayvan başına azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerinizin finansmanı amacıyla 7. 500. 000. -TL'ye kadarki kredi talepleriniz azami 7 yıl vadeli ve FAİZSİZ olarak değerlendirilmektedir. Kredi talebinizin 7. 500. 000. - TL'yi aşan kısmı ise yıllık % 13 cari faiz oranımız ile kredilendirilmektedir.
Kredi ile temin edilecek damızlık hayvanların, Damızlık Belgesi/Saf Irk Sertifikasının bulunması, tanımlanmış (küpelendirilmiş) ve Soykütüğü-Önsoykütüğü Sisteminde (SÖS) kayıtlı olduklarına dair Bakanlık il/ilçe müdürlüklerinden belge/yazı, Ekipman alımına yönelik yatırım kredilerinde mevcut işletmenin "Süt Sığırcılığı İşletmesi" olduğuna dair Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birlikleri veya Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinden yazı talep edilmektedir.
Büyükbaş Süt Hayvancılığı
10 baş ve üzerinde kültür ırkı ve melezi gebe düve veya inek/mandaya sahip iseniz veya hayvan sayınızı asgari bu kapasiteye çıkarmak ya da en az bu kapasiteler ile yeni işletme kurmak istiyorsanız;
Kültür ırkı ve melezi gebe düve veya azami dört yaşında inek/manda alımı, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, hayvan başına azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerinizin finansmanı amacıyla 7. 500. 000. -TL'ye kadarki kredi talepleriniz azami 7 yıl vadeli ve FAİZSİZ olarak değerlendirilmektedir. Kredi talebinizin 7. 500. 000. - TL'yi aşan kısmı ise yıllık % 13 cari faiz oranımız ile kredilendirilmektedir. Kredi ile temin edilecek hayvanların, tanımlanmış (küpelendirilmiş) ve mandalar hariç Soykütüğü-Önsoykütüğü Sisteminde (SÖS) kayıtlı olduklarına dair Bakanlık il/ilçe müdürlüklerinden belge/yazı talep edilmektedir.
Küçükbaş Süt Hayvancılığı
Koyun yetiştiriciliğinde en az 50 baş, Saanen, Kilis ve Ankara Keçisi yetiştiriciliğinde en az 25 baş kapasite ile üretim yapıyorsanız, en az bu kapasiteler ile yeni tarımsal işletme kurmak ya da mevcut hayvan sayılarınızı bu kapasitelere yükseltmek istiyorsanız;
Hayvan alımı, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi ve her 10 küçükbaş hayvan başına azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerinizin finansmanı amacıyla 7. 500. 000. -TL'ye kadarki kredi talepleriniz azami 7 yıl vadeli ve FAİZSİZ olarak değerlendirilmektedir. Kredi talebinizin 7. 500. 000. - TL'yi aşan kısmı ise yıllık % 13 cari faiz oranımız ile kredilendirilmektedir.
Kredi ile temin edilecek hayvanların, Damızlık Koyun Keçi Sisteminde kayıtlı olmaları; ayrıca keçi yetiştiriciliğinde işletmede mevcut ve yeni alınacak keçilerin Saanen ve/veya Kilis ve/veya Ankara Keçisi olduklarına dair Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinden belge/yazı talep edilmektedir.
Damızlık Etçi Sığır Yetiştiriciliği
Angus, Hereford, Şarole ve Limuzin ırkı hayvanlarla 50 baş ve üzerinde damızlık et sığırcılığı işletmesi kurmak veya işletmenizin kapasitesini 50 baş ve üzerine çıkarmak istiyorsanız;
Damızlık Belgeli/Saf Irk Sertifikalı hayvan alımları, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, hayvan başına azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerinizin finansmanı amacıyla 7. 500. 000. -TL'ye kadarki kredi talepleriniz azami 7 yıl vadeli ve FAİZSİZ olarak değerlendirilmektedir. Kredi talebinizin 7. 500. 000. - TL'yi aşan kısmı ise yıllık % 13 cari faiz oranımız ile kredilendirilmektedir.
Kredi ile temin edilecek damızlık etçi sığırların, tanımlanmış (küpelendirilmiş) ve Damızlık Belgesine/Saf Irk Sertifikasına olmaları gerekmektedir. Şeklinde ifade etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.11.2010 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle