Encümenlere Tarım Brifingi

04/01/2005 22:48

Artvin Tarımı İl Encümeninde Masaya Yatırıldı.

Haber: Hayati Akbaş







Artvin Valisi Orhan Kırlı;"Tarımın önündeki engellerin aşılması ve cazip hale getirilmesi için önce çiftçilerimizi tanımamız gerekir. Bu konuda Tarım teşkilatımız bilimsel veriler geliştirmeli. Tek ürün, tek Köy, Optimum ürün, en uygun işletme yerlerini tespit edelim. "

Artvin İl Özel İdare Müdürlüğü Encümen Toplantı salonunda Artvin Valisi Orhan Kırlı başkanlığında yapılan İl daimi Encümen toplantısı ardından, Artvin tarımıyla ilgili encümen üyelerine Tarım İl Müdürü Mustafa Duman bir brifing verdi.

Brifingde, Artvin'deki tarımsal faaliyetlerle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında istatistiki verilerle encümenleri bilgilendiren Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, 64. 200 hektarlık alanda 26. 700 tarımsal işletmenin faaliyet gösterdiğini belirterek bunların %78'inin sahip olduğu arazi miktarının 20 dekar'ın altında bulunduğunu anlattı. Bitkisel üretim faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Duman, geniş bitkisel üretim potansiyeli mevcut olan Artvin'de 642. 000 dekarlık ekili alanda 267. 361 tonluk bitkisel üretim yapıldığını ve bunların içinde çay ve fındığın önemli bir paya sahip olduğunu kaydetti. Duman;" 2004 yılında 14. 985 çiftçimiz tarafından 88. 663 dekarlık alanda 67. 937 ton çay üretildi. Bunun ekonomiye katkısı 38 trilyon liradır. 36. 208 dekardan alınan 2. 750 ton fındık üretiminin Artvin ekonomisine katkısı da 14 trilyon liradır. Tarımsal üretim içinde kivi, ceviz, narenciye, çeltik, patates, taze ve kuru fasulye üretimi de önemli bir paya sahiptir. Bu ürünlerin 3. 468 dekarlık alandaki toplam üretim miktarı da 32. 566 tondur" dedi. Hayvancılıkla ilgili olarak Artvin'de 71 adet süt sığırcılığı, 14 adet büyükbaş hayvan besiciliği, 8 adet tavukçuluk ve 1 adet civciv üretimi yapan işletme bulunduğunu kaydeden Duman şöyle devam etti;"İlimizde 67. 122 büyükbaş, 86. 272 küçükbaş hayvan vardır. 962 ton et, 60. 874 ton süt, 3. 140 ton peynir, 2. 180 ton yağ, 2. 910. 305 adet yumurta üretilmektedir. Öte yandan arıcılıkta, 54. 353 kolonide 1000 ton bal üretilmektedir. Bunun il ekonomisine katkısı 15 trilyon liradır. 2004 yılı sonu itibariyle ülke genelinde faaliyet gösteren 65 arıcılık işletmesinin 5 tanesi ilimizde bulunmaktadır. Ayrıca, Karadeniz sahil kesiminde bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerimizde balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır, denizden 2004'de 692. 244 kg. balık avlanmıştır. 31 adet alabalık üretim çiftliğinden faal olan 25 işletmede 320 ton üretim gerçekleşmiştir. " Çiftçi kayıt sistemi ve doğrudan gelir desteği ile bakanlığın tarımsal desteklemeleri hakkında da bilgi veren tarım İl Müdürü Mustafa Duman, 2004 yılında 26. 820 çiftçiye desteklemeye esas 642. 968 dekarlık alanda 10 trilyon, 287. 490. 384. 000 lira doğrudan gelir desteğinde bulunulduğunu kaydetti. Duman , Organik tarım faaliyetleri konusunda da 151 çiftçinin fındık, 5 çiftçinin bal, 2 çiftçinin çeltik üretimine başladığını söyledi.

Brifingin ardından encümen üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede, Artvin tarımının önündeki en büyük engellerin başında pazarlama sorunu ile teşebbüs gücünün zayıflığı olduğu belirtilerek bu sıkıntıların aşılması gerektiği dile getirildi. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasındaki sıkıntının ancak köylerde kooperatifleşmeye gidilerek aşılabileceği dile getirilen brifingde Vali Orhan Kırlı da, su ürünleri ve deniz ürünleriyle ilgili pazarlama sıkıntılarının yanı sıra balıkçılığın geliştirilmesi ve arttırılması için tedbirlerin alınmasını, yem bitkileri üretiminin arttırılmasını, bir an evvel hayvan küpeleme işlemlerinin tamamlanmasını, örnek ve başarılı çiftçilerin görgü ve tecrübelerinin arttırılması için fuarlara katılımlarının sağlanması gerektiğini işaret ederek şöyle konuştu;" Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi yolunda adım atması gereken en büyük konulardan biride tarım. Tarım, mutlaka desteklenmesi gerekir, desteklenmeden olmuyor. Devletimizin verdiği destekler son derece iyi. Çalışana, üretene hem destek hem de para var. İlimiz nüfusunun yaklaşık %61'i tarım sektöründe. Çiftçilerimizin önündeki engelleri kaldırabilmemiz için önce çiftçilerimizi tanımamız, çiftçi bilgilerine ulaşmamız lazım. Artvin'in fırsatlarını değerlendirmemiz lazım, örnek köyler oluşturmak lazım. Tek ürün, tek köy projesi ile harekete geçelim. Optimum, olabilecek ürünleri, en uygun işletme yerlerini tespit etmemiz lazım. İki önemli konu var, pazarlama ve teşebbüs gücümüzün arttırılması. Tarım teşkilatımız bu konularda kapsamlı bir araştırma yaparak bilimsel veriler geliştirmelidir. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.01.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin'de Meralar Islah Ediliyor....
 » Artvin Tarım İl Müdürlüğünün Büyük...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Çay Fiyatı Açıklandı: 1.10 Kuruş...
 » Artvin’in 2012 Yılı Değerlendirildi...
 » 15 Proje İçinden Birinci Seçildi...
 » Arhavi’de 2. Kivi Yetiştiriciliği T...
 » Artvin Valisinden Ekmek İsrafını Ön...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Hopa Belediyesinin Yeni Meclisi Yoğ...
 » Artvin’de Söylentilerden Rahatsız O...
 » İl Koordinasyon Kurulu 3. Dönem Top...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Artvin’de Vergi Rekortmenleri Ödüll...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Artvin’de Akak Projesi...
 » Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Artvi...
 » Artvin Eğitimine Taze Kan Geldi...
 » İl Koordinasyon Kurulu 3. Dönem Top...



En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Eğitimcilere Bağımlılıkla Mücadele...
 » Artvin Mem 16. Uluslararası Robot Y...
 » Kemalpaşa Belediyesinden Eğitime Bi...