Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin'de küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve desteklemek için belediye envanterine kazandırmış olduğu, Artvin’in eski yerel ırkı olan Bijik koyunlarını ve et kalitesi olarak dünyada ilk sırada yer alan, yetişkin canlı ağırlığı 150 KG. olan İngiliz ırkı suffolk koyunlarının bakımının yapıldığı merkez ilçeye bağlı Vezir Köyüne giderek, küçükbaş hayvanların durumu hakkında bilgi aldı.
Bijik ve suffolk ırkının durumları hakkında bilgi alan Başkan Elçin, Artvin’in en eski ırkı olan bijik koyunlarını koruma altına alarak çoğaltmak ve bölgedeki küçükbaş hayvancılığına katkı sağlayarak işsizliği azaltmak için böyle bir çalışma başlattıklarını belirterek şunları söyledi:
“15 -16 kilo gelen ve en eski yerel ırkımız olan bijik koyununun tescili için başvuru da bulunduk.
Coğrafi işaret alacağımız Artvin döneri de, yerel ırkımız olan bijik ve Hemşin koyunlarının etlerinden yapılacaktır. Başka hayvan etlerinden yapılan dönerin ‘Artvin Döneri’ diye satılmaması için coğrafi işaret başvurusun da bulunduk.
Bijik koyunlarının ırkı Artvin’de hemen hemen bitmiş durumdaydı. Çünkü ağırlıkları nedeniyle çok ekonomik değillerdi. Yusufeli bölgesinde bulduğumuz 41 adet bijik koyununu satın aldık şuanda yavrularıyla beraber 54 tane bijik koyunumuz var.
Küçükbaş hayvancılığı konusundaki araştırmalarımız sonucunda canlı ağırlığı 150 kg gelen İngiliz ırkı suffolk koyunlarını tespit ettik ve 10 adet satın aldık. Suffolk koyunlarının Artvin’e uyum sağlama süreçlerini test ediyoruz. Şuanda suffolk koyunlar yavrularıyla beraber 17 adet var. Artvin Coğrafyasına uyum sağlarlarsa halkımıza dağıtacağız. Bijik koyunlarımızla ilgili sıkıntımızı yok onları halkımıza dağıtabileceğimiz kadar çoğalttık.
Küçükbaş hayvanlarımızı ihtiyaç sahibi olan bu işi ben yapabilirim diyen köydeki vatandaşlarımıza, ücretsiz dağıtacağız. Küçükbaş hayvanı verdiğimiz vatandaşımız, ilk sene doğan yavruların yarısını belediyemize verecek. Sonraki yıllarda herhangi bir kısıtlama olmadan doğan bütün koyunlar kendisinin olacak bunun için ücret ödemeyecek. Aldığımız yavruları da tekrar büyüterek vatandaşlarımıza dağıtmaya devam edeceğiz. Zannediyorum ki 2022 yılının sonunda dağıtım işlemini gerçekleştirmiş oluruz. “ dedi
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.01.2022 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle