Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” kursunun sona ermesi dolayısıyla sertifika töreni düzenlendi.
Ardanuç ilçesine bağlı Tepedüzü Köyünde düzenlenen törene, Artvin Valisi Kemal Cirit ve eşi Seval Kaya Cirit, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, Vali Yardımcısı Hasan Ongu ve Önder Coşğun, Ardanuç Kaymakamı Mutlu Almalı, Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Artvin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Başkanı Azam Demirci, bazı daire amirleri, davetliler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende bir konuşma yapan Artvin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Azam Demirci, açılan bu kursların yetiştiricilere çok faydalı olduğunu ve güzel bilgiler öğretildiğini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu ise, Artvin’de tarımın büyük önem taşıdığını ifade ederek, 100 bin civarında küçükbaş, 60 bin civarında büyükbaş hayvan varlığının olduğunu ve bu rakamın giderek artan bir trend gösterdiğini söyledi.
Artvin’de son 5 yıl içinde sadece hayvancılığa 49 milyon liralık destek verdiklerini ve bunun da yaklaşık 7. 8 milyon lirasının Ardanuç ilçesine verildiğini ifade eden Hacıkamiloğlu, “Tarımsal üretimde kalite ve verimin artmasının ancak sertifika sahibi insanlarla ve modern tarım tekniklerinin uygulanması ile sağlanabilir. İlimizde tüm üreticilerin sertifika sahibi olmalarını kendimize hedef koyduk. Bunu sağlamak için tüm imkânları seferber ettik. ” diye konuştu.
İl Müdürlüğü olarak çok sayıda proje uyguladıklarını belirten Hacıkamiloğlu, “Bu çalışmalar esnasında desteklerini esirgemeyen başta Sayın Valimiz başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları teşekkür ediyorum. ” dedi.
Ardanuç Kaymakamı Mutlu Almalı da yatığı konuşmada, Ardanuç ilçesinde hayvancılık başta olmak üzere tarımın ilçe ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, tarımsal üretimin artışı için gerekli desteği sağladıklarını söyledi.
Artvin Valisi Kemal Cirit ise törende yaptığı konuşmada, tarımsal üretimde önemli gelişmeler olduğunu, çok faydalı projeler uygulandığını ve bunu memnuniyetle izlediğini belirterek, “Bugünkü etkinliğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bir projesi olup hem ilimize hem de diğer bölgelere örnek olacak bir çalışmadır. Projenin ortaklarından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza ve Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Çobanlığın Türk insanının hayatındaki değerini bilenlerdeniz. Bende zamanında çobanlık yapmış birisiyim Bu töreni Ardanuç’ta yapmamızın sebebi ilimizde 90 bine yaklaşan küçükbaş hayvan var. Bunun yarısı Ardanuç’tadır. Yani en çok küçükbaş hayvan varlığına sahip ilçemiz. Köydeki yaşantının da bu şekilde devam ediyor olması bizi bu etkinliğe teşvik etti. Büyükbaş küçükbaş hayvancılığına göre değişiyor ama Şavşat ilçemiz, ardından Hopa ilçemiz geliyor. Ülkemizde hayvan varlığına her yıl daha çok hayvanın katılmış olması bizi sevindirdi. Burada bulunan bir ırkımız var, Hemşin ırkı. Bu ırkı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız destekliyor. Bu ırkımız verimliliği yüksek bir ırkımız. Bu ırkımızın da devam ederek hem ülkemize hem de ilimize katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Özelikle çiftçilerimizin hem hayvancılık alanında olsun hem de tarımın diğer alanında olsun nasıl destek aldığını da bu vesileyle görmüş olduk. Ben onun için buraya katılan asıl çiftçilerimize ve çobanlarımıza bir kez daha önümüzdeki süreçte daha sağlıklı hayvanlarla daha sağlıklı yaşamlarını sürdürebileceği bir coğrafyada başarılar diliyorum. ” diye konuştu.
Konuşmaların ardından proje kapsamında eğitime tabi tutulan vatandaşların sertifikaları verildi.
Kepenek giyen köylüler, sürüleriyle kaval eşliğinde protokolün önüne geldi. Kaval çalıp türkü söyleyen çobanlar, Vali Cirit'e 1 ay önce doğan bir kuzu hediye etti. “Yavru kuzuyu annesinden ayırmayalım” diyen Vali Cirit, köylülere nezaketleri için teşekkür edip kuzuyu sahibine verdi.
Kuzuya bir süre sarılıp öpen Vali Cirit, daha sonra kuzuyu sevmesi için eşi Seval Kaya Cirit Hanımefendiye verdi. Basının yanı sıra vatandaşlarda kuzuyu kucağına alıp seven Vali Cirit ve eşine yoğun ilgi gösterip cep telefonlarıyla bol bol fotoğraf çektiler.
-Vali Cirit Çoban Kıyafeti (kepenek) giydi-
Vali Cirit daha sonra, adını Tekirdağ'ın Kepenek köyünden alan dikişsiz ve kolsuz olarak keçeden yapılan, çobanları yüksek rakımlarda yaz akşamlarının ayazından koruyan Kepenek adlı çoban kıyafetini giydi. Bu esnada bir çoban kaval çalarken bir başka çobanda Vali Cirit'e türkü söyledi. Vali Cirit’in programda yaptığı konuşmasında, kendisinin de köyde doğup büyüdüğünü ve geçmişte çobanlık yaptığını söylemesi, çobanların ilgisini daha artırdı.
-Vali Cirit, halk pazarını gezerek esnafı ziyaret etti-
Sertifika dağıtım töreninin sona ermesinin ardından Vali Cirit, beraberindeki eşi Seval Kaya Cirit, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Ardanuç Kaymakamı Mutlu Almalı, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ile birlikte halk pazarını gezdi.
Pazara tekerlekli sandalyesiyle alışverişe gelmiş engelli bir kadınla bir süre sohbet ederek isteklerini dinleyen Vali Cirit, engelli kadının isteklerini not aldırarak gerekli yardımların yapılacağını belirtti.
Ardanuç ve yakın köylerden gelen vatandaşların ürettikleri hayvansal ve tarımsal ürünlerin satıldığı halk pazarında en çok Ortaköylü kadınların olması Vali Cirit'in dikkatini çekti.
Köylü kadınlar, besledikleri hayvanlar, elde ettikleri hayvansal ürünler ve bahçelerinde ürettikleri ürünleri pazara getirip satarak aile ekonomilerine katkıda bulunduklarını söylediler.
Vali Cirit, köylü kadınlara üretime katkı sundukları için teşekkür ederek bol kazanç diledi. Pazar esnafına katkı sunmayı da ihmal etmeyen Cirit, bir vatandaşın yaptığı bağ bahçe araç gereçlerinden oluşan tezgâhtan küçük bir çapa kazması, bir başka tezgâhtan da yerli muz satın aldı.
Yoğun ilgiyle karşılaşan Vali Cirit ve beraberindekiler, köylülerle bir süre daha sohbet ettikten sonra halk pazarından ayrıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.03.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle