Fransa Ulusal Meclisi'nin Onaylamış Olduğu Sözde Ermeni Soykırımını Tanıyan Parlamentoya Bir Kınama Kararı Da Artvin Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel'den Geldi.
Oda Başkanı Kurtul Özel imzası ile basın-yayın organlarına gönderilen yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"12. 10. 2006 tarihinde onaylamış olduğu tasarıyla Fransa Ulusal Meclisi, hukuk ve vicdan sınavında sınıfta kalmıştır. Bu kararından dolayı, Fransa Ulusal Meclisini şiddetle kınıyoruz. Bu karar, insanlığa insan haklarından ve hukuk devleti gibi alanlarda katkı sağlamış Fransa'nın tarihine kara bir sayfa olarak geçecektir. Rasyonalizmin beşiği olan Fransa, bu kararla tercihini aklın aydınlığı yerine akıldışının karanlığı yönünde kullanmıştır. Bu, Fransa'nın Ortaçağa geri dönüşünün başlangıcıdır.
18 Ocak 2001 tarihinde, Fransa Senato'su kabul ettiği bir yasa ile Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan üzücü olayların bir soykırım olduğunu kabul etti.
Bir başka ifadeyle, Fransa 18 Ocak 2001 tarihinde, totaliter rejimlerin yaptığı gibi, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarına ve arşivlerdeki belgelere aldırmaksızın, siyasal bir kararla "resmi tarih" yazmaya karar verdi.
12 Ekim 2006 tarihinde Fransa Ulusal Meclisi, 2001'deki yasayı bir adım daha ileri taşıyarak, "Sözde Ermeni soykırımının tartışılmasını" suç haline getirdi. Bu adımla Fransa Ulusal Parlamentosu, yazdığı resmi tarihi tartışmaya açanları cezalandırmaya karar verdi.
Bunun anlamı şudur: Fransa Parlamentosu, kendi vatandaşlarına ve bilim adamlarına "sizlerin düşünmenize ve araştırma yapmanıza gerek yok, biz devlet olarak sizlerin yerine düşünürüz" demektedir. Hatta Parlamento daha da ileri giderek, "devletin yazdığı tarih dışında fikir beyan ederseniz, hapse girersiniz" tehdidini yapmaktadır. Konunu tarihçiler, bilim adamları arasında tartışılmasını hedefleyen bir yasa değişikliği önerisinin dahi reddedilmiş olması konunun vahameti hakkında fikir vermektedir.
Fransız Ulusal Meclisinde bu tasarının onaylanmış olmasından, Türk ve Fransız halkının istifade sağlaması mümkün değildir. Ermeni vatandaşlarımızın, Ermenistan'ın ve Türkiye dahil Ermenistan dışında yaşayan Ermeniler için de bu gelişmeden sağlanacak bir fayda yoktur.
Oysa bu tasarının yasallaşmasından fayda umanlar başında önlerindeki ilk seçimi kazanmanın dışında hiçbir vizyonu olmayan bazı Fransız siyasetçileri gelmektedir. Fransız Ermeni ve Türk halkı bu kararın oluşumunda yer almamıştır.
Fransız iş çevrelerinin de bu konuda bizimle aynı görüşte ve dayanışma içinde olduklarını son temaslarımızda açıklıkla gördük.
Fransız Ulusal Meclisi bugün yanlış yapmıştır. Bu sürecin tüm sorumluluğu Fransız Ulusal Parlamentosuna aittir.
Fransa Ulusal Parlamentosunun bu kararı, Türkiye'deki kamu idarelerini, açılacak ihalelere Fransız şirketlerini davet edemez hale getirmiştir.
İşadamları olarak ortadaki haksızlığa karşı mücadele irademizi bıkmadan ve usanmadan ortaya koymaya devam edeceğiz.
Bu karara karşılık bizlerce Artvin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Fransa Ulusal Meclisinin almış olduğu bu haksız ve yanlış kararı şiddetle kınıyoruz" denildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.10.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle