TEMA Vakfı, 1421 Temmuz 2006 tarihleri arasında Artvin ili Camili Köyü'nde Uluslararası Kafkas Arısı Çalıştayı düzenliyor. Çalıştayın amacı; başta Kafkas arısı olmak üzere ana arı yetiştiriciliği, kolonilerde ana arı kullanımının yaygınlaştırılması ve ana arıların saflığının korunması konularının bilimsel platformda tartışılacak.
Çalıştaya ABD, Almanya, İngiltere, Avusturya, Azerbaycan, Rusya, Tanzanya ve Türkiye'den uzmanlar ve bilim adamları katılacak, 12'si yabancı toplam 27 bilim adamı tebliğ sunacaktır. TEMA Vakfı tarafından sekiz yıldır seleksiyon ve üretim çalışmaları yapılan Kafkas Arısı bu toplantı ile dünya arıcılık otoritelerine tanıtılacak, onların değerlendirmeleri alınacak ve bu kıymetli arının ana arılarının yurt dışına satımının önü açılacaktır.
Türkiye Koloni Sayısında Dünya Dördüncüsü, ya Üretimde?. .
TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı Ahmet İNCİ, "Türkiye'nin değişik iklim bölgeleri ve coğrafyasından dolayı çok zengin ve çeşitli arı florasına sahip olduğunu söyledi. İnci, "ülkemiz bu özelliği nedeniyle koloni varlığı açısından 4, 5 milyon adet ile dünyada 4'ncü sırada yer alıyor, ancak koloni sayısındaki yüksekliğe rağmen, üretimde sadece 7'nci sıradayız. " dedi. Türkiye'nin toplam bal üretiminin 70. 000 ton olduğunu belirten İnci, halen 38. 000 ailenin arıcılık yaparak bal ve arı ürünleri ürettiğini, koloni başına bal veriminin 17 kg civarında olup, arıcılığı gelişmiş ülkelerdeki verimin ancak 1/3'ü kadar olduğunu" söyledi.
10 Kat Daha Fazla Bal Üretebiliriz
Üretimdeki düşüklüğün en önemli sebeplerinden biri de kolonilerde yüksek kaliteli ana arı kullanılmamasıdır. Yılda 2, 2 milyon ana arı üretilmesi ve kullanılması gerekirken, kullanılan miktar sadece 200 bin, yani ihtiyacın sadece1/10'dir. Oysa Türkiye'nin arıcılık potansiyeli bugün üretilebilenin en az 10 katını üretmeye uygundur ve iyileştirilmesi durumunda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.
Kafkas Arısı Dünyaya Açılıyor
Ormanı ve doğal alanları üretime katan arıcılık, doğal varlıkları ve bitki örtüsünü koruyarak köylünün gelirlerinin artmasının sağlanacağı düşünülen Uluslararası Kafkas Arısı Çalıştayı'nın Türkiye'de üretilen Kafkas ana arıların dünyaya tanıtılmasına ve ülkemizdeki kimi arıcılık çalışmalarının gelişmesine katkı sağlayacağına inanılıyor. . İlk kez düzenlenen ve dünya arıcılarını bir araya getiren Çalıştaya ilginin beklenenin üzerinde olması bekleniyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.07.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle