TRABZON-Cemiyeti (TGC), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), cezaevindeki gazetecilerin yakınlarıyla bir araya geldi. Nedim Şener, Cüneyt Ünal, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Çağdaş Ulus, Bedri Adanır gibi cezaevinden çıkan gazetecilerin de katıldığı toplantı, TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, Türkiye’de yasalarda iyileştirmeler yapılmadığına, bunun yerine paketler çıkarıldığına değindi. Daha önceki paketlere bakarak, dördüncü paketten de çok fazla umudu olmadığını ifade etti. Gazetecilerin cezaevlerinde dahi mesleklerini bırakmadıklarına, çalışmaya, üretmeye devam ettiklerine dikkat çekti.
SİYASİ İKTİDAR YALAN SÖYLÜYOR
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ise “Gazetecilik faaliyetlerini, meslek örgütlerinin faaliyetlerini terör örgütü faaliyeti gibi yorumlayan siyasi iktidarın bütün temsilcilerini kınıyorum, hepsi yalan söylüyorlar” diyerek iktidara tepkisini gösterdi. Ayrıca, 2009 yılından beri yaklaşık 120 gazetecinin cezaevine girip çıktığını belirtti.
BASKI MEDYADA SANSÜRE NEDEN OLUYOR
Tahliye olan Barış Terkoğlu, Türkiye’deki gazetecilerin yaşadıkları sorunların aslında hapishanede başlamadığına değinerek söze girdi ve “Başbakan sık sık kürsüye çıkıp eleştirel yazılar yazan gazetecileri, köşe yazarlarını ve hatta dizileri tehdit ediyor, işten kovulmaları yönünde telkinlerde bulunuyor. Ve bu siyasi baskı, medyada sansüre neden oluyor. Fikirlerinde ısrar eden olursa işsiz kalıyor, yine de yazmaya devam ederse mahkemeler tarafından tutuklanıyor” dedi.
CEZAEVİNDE 7 KİTAP ÇIKARDI
Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan da toplantıda konuşanlar arasındaydı. Özkan babasının davasında adil yargılama yapılmadan sona gelindiğini ama adil bir yargılama süreci istediklerini ifade etti.
Yaşanan süreçle ilgili konuşan Nedim Şener ise, gazetecilerin tutuklu olmalarının önemli sebeplerinden biri olarak, meslektaşlarının yürüttüğü faaliyetlerini gösterdi. Medyanın bu iş için kullanıldığını belirten Şener, IPI’den, raporda Türkiye’deki medya çeşitliliğinden bahsederken, iktidara yakın durarak meslektaşlarını imha etmeye çalışan bir grubun olduğunu da açıkça belirtmelerini istedi. Hastane sorununu yaşayan sadece Çağdaş değildi, Suzan Zengin de aynı sorunlarla boğuştu ama o Çağdaş kadar şanslı olamadı. Cezaevindeyken tedavisi engellendiği, zamanında yapılamadığı için, tahliye edildikten sonra yapılan müdahaleler fayda etmedi ve ameliyatta kurtarılamadı.
TAHLİYE EDİLİYORLAR BERAAT DEĞİL
Son olarak söz alan Barış Terkoğlu’nun eşi Özge Terkoğlu, yanıltıcı olabilecek ve çok dikkat edilmesi gereken bir konuya dikkat çekti. “Tutuklu gazeteci sayısındaki azalma sizi yanıltmasın, ‘Tahliye’ ediliyorlar, ‘Beraat’ etmiyorlar. Yani her an ceza alabilirler” dedi.
ASKERİ REJİMLERDE BİLE BU KADAR DEĞİLDİ
Bu süreçte yargılanmadığı için kendisini şanslı addeden GÖP Dönem Sözcüsü Ümit Gürtuna, “Tutuklu meslektaşlarımız üzerinden Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü kontrol altına alınıp, rejim değişikliğinde yol alınmaya çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı. 40 yıl önce tutuklu bulunan gazetecileri ziyaret için askeri rejimden izin alabildiklerinin ama bugün sivil rejimden bu izni alamadıklarının altını çizdi. Gürtuna sözlerini, “Türkiye’deki demokratik rejim, hapisteki gazetecilerle yaşamaya devam ederse, bu alışkanlık haline gelirse biz demokrasiyi kaybederiz” diye bitirdi.
Türkiye’ye basın özgürlüğüyle ilgili sorunları incelemek ve bir rapor hazırlamak için gelen IPI heyeti adına konuşan Peter Preston, yaşanan süreç karşısında endişe duyduklarını dile getirdi. Yetkililerin açıklamaları ile ilgili “4. paketin daha çok gazetecinin serbest kalmasını sağlayacağı söylenince umutlu olduk. Tutuklu gazetecilerin özgür kalmasını istiyoruz. Türkiye’nin demokrasileşmesi açısından bu çok önemli bir adım” şeklinde konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.12.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle