Gürcistan sınırındaki Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Macahel (Camili) köyünde bu yıl 18. 'incisi düzenlenen bal festivali büyük ilgi gördü.
Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Borçka Kaymakamlığı organizasyonunda Gürcistan sınırındaki 6 köyü kapsayan ve 23'ü endemik olmak üzere 990 bitki türünün yayılış gösterdiği, saf Kafkas arı gen merkezi konumundaki bölgede saf Kafkas arısı ve havzada üretilen ballar tanıtıldı.
Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanında düzenlenen bal festivalinde üreticiler ballarını tanıtırken, cam kovanda arının nasıl bal ürettiği anlatıldı. Festivalde arının Türkiye haritasını çizmesi ve bal topunu yapması ilgi odağı olurken, meraklılar arının çalışma şeklini yakından görme imkanı buldu.
Borçka Kaymakamı Hasan Hüsnü Türker, Macahel'in en önemli değerlerinden birinin saf Kafkas arı ırkı olduğunu belirterek, “Ekosistemde çok önemli bir yeri olan bu arı ırkını korumak için Macahel halkı elinden geleni yapıyor. Bu festivali uluslararası platforma taşımak istiyoruz. Gürcistan ülkesi ile sıfır noktasındayız. Burada komşu ülkeden gelen halk dansları ekibi var. Gelecek yıl da Gürcistan ülkesi başta olmak üzere yurt dışından herkesi festivalimize davet ediyoruz” dedi.
Festivalde halk oyunları ekipleri de gösteri yaptı. Macahel, 2005 yılında UNESCO tarafından Türkiye'nin ilk ve tek 'dünya biyosfer rezervi' ilan edilmişti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.08.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle