Bin 800 metrelik mağaradan çıkarılan toplam 18 kilogram balın 7 kilogramı satıldı. Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi Artvin günlerinde sergilenen ballar alıcı buldu.
Balı bulan Artvinli Günay Gündüz, "500 metrelik halatlarla profesyonel dağcıların yardımıyla indiğimiz mağarada kayalara bağlı olarak 18 kilogram bal bulduk" dedi. Balı analiz için Fransa'daki CETAM laboratuvarına gönderdiklerini söyleyen Gündüz, "Balın 7 yıllık olduğu ve birçok hastalığa iyi geldiği tespit edildi" diye konuştu.
Altın değil ‘bal’
Balın bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ankara’daki Artvin tanıtım günlerinde de sergileyen, Artvin’in Şavşat ilçesinde bal üreticiliği yapan Günay Gündüz, endemik bitki çeşitliliği nedeniyle dünyada ender bulunan balların üretildiği ilçede Sarıçay Yaylası’nda bir mağarada buldukları ‘Peri Balı’nın içeriğindeki mineralleri nedeniyle yüksek fiyatlara alıcı bulduğunu belirtti.
Tedavide yardımcı
Bölgede üç kuşaktır balcılıkla uğraştıklarını, 2009’da yayladaki bir mağarada arı hareketliliği saptadıklarını ifade eden Gündüz, “1800 metrelik mağarada yaptığımız araştırma sonucu bal olabileceğini tahmin ettik. 500 metrelik halatlarla profesyonel dağcıların yardımıyla indiğimiz mağarada kayalara bağlı olarak 18 kilogram bal bulduk. Bal analizi konusunda en prestijli kurum olan Fransa’daki CETAM laboratuvarına gönderdik. Burada yapılan analizlerde kovan olmadan kayalara bağlı oluşan bu balın içeriğindeki mineraller nedeniyle çok farklı olduğu ve 7 yıllık olduğu saptandı”
Balın 2009’da Fransa’daki bal borsasında 1 kilogramının 45 bin avro, 2010 yılında ise Çin’deki borsada 1 kilogramının 28 bin avro fiyatla ilaç firmalarına satıldığını anlatan Gündüz, tedaviye yardımcı olan balın Türkiye’deki satış fiyatının 5 bin avro olarak tespit edildiğini anlattı.
Balın 6 kilogramının satıldığını belirten Gündüz: “170 ve 250 gramlık kavanozlarda sattığımız bala kanser gibi müzmin hastalıklarla mücadele eden insanlar rağbet gösteriyor. İnsanlar balın fiyatını sorduğunda şaşırıyor. Bir otomobil parası şaşırtıyor. ”
Sahte Bal İmaj Zedeliyor
‘Peri Balı’nın üreticisi Gündüz, “Türkiye’de sadece sahte balın tespiti için analiz yapılabiliyor. Türkiye bitki ve çiçek çeşitliliği nedeniyle dünyanın en değerli ballarını üretiyor. Ancak sahteciliğin fazla olması nedeniyle Türk balları, uluslararası piyasada kötü üne sahip” diyor.
Ankara’daki Artvin tanıtım günlerinde bu ilaç değerindeki balı sergileyen Günay Gündüz, yakın zamanda Artvin’in yerel basın temsilcileriyle bir araya gelip balın nasıl çıkartıldığının hakkında detaylarını çalışmalar yapmayı düşündüğünü ifade etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.04.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle