Deniz Dolgusuna Karşı Çıkan Aksu Mahallesi Sakinleri Danıştay Kararını De Hiçe Sayan Karayollarına Ateş Püskürüyor. Bölgeye Keşif Ve İnceleme İçin Orta Doğu Teknik Üniversitesi (odtü)'den 3 Kişilik Heyet Geldi.
Samsun-Hopa duble yolun Fındıklı Aksu geçişinde deniz dolgusuna karşı bir süre önce başlatılan tepkiler ve yasal süreçler devam ederken karayolları bölge idare mahkemenin verdiği kararlar ve ardından Danıştay'ın verdiği kararı da hiçe sayarak denizi taşla doldurmaları Fındıklı Aksu mahalle sakinleri bir kez daha harekete geçirdi. Deniz kıyısına inen Aksu mahalle sakinleri karayollarını, yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettiler.
Ayrıca bölgeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlileri (ODTÜ) Doc. Dr. Nermin Şahin Güçhan, Doc. Dr. Çağatay Keskinok ve Araştırma Görevlisi Nida Naycı, Aksu mahallesinde deniz dolgusu yapılan bölgede keşif ve inceleme yaptılar.
Fındıklı Aksu mahallesi muhtarı Musa Kazım Özçiçek tarafından yapılan basın açıklamasında Fındıklı Aksu sahili, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge tarafından 28 Temmuz 2002 tarihinde 4515 sayılı karar ile SİT alanı ilanı edildiğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
"Sit alanı içinde deniz dolgusunun yapılması yasalara aykırı olduğundan bölge idare mahkemesine açtığımız davayı kazandık. Karayolları Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. daire onadı ve bizi haklı buldu. Yasal süreç işlerden bu güzelim sahilimiz doldurularak taş yığına çevirdiler. Denizi doldurmakla yasayıda çiğnemiş oldular. Şimdi ODTÜ'den heyet geliyor. Araştırma ve keşif yapacaklar. Taş yığınına dönmüş sahilimizin Sit alanı olduğunu nasıl ve neyi göstereceğiz. Eğer bu insanları kanun nezlinde bizler yargılayamazsak, Allah nezlinde yargılanacaklar ve belalarının görecekler. Biz denizimizi Karadeniz olarak görmek istiyoruz. Kaya deniz olarak görmek istemiyoruz. Şimdi tahrip edilmiş kıyının, Sit niteliğinde olup olmadığını bir kişi kurulu inceleyecektir. Adaletten hızlı bir karar bekliyoruz. Kıyımız tahrip edilse bile, denizle aramıza bir kara duvar olarak girecek olan yol inşaatının kıyıda gerçekleşmesini istemiyoruz. Bu alanın sosyal amaçlar ile kullanılmasını, örneğin Cihan Eren Parkı olmasını diliyoruz. Dileğimiz bir an önce, adaletin gücünü göstererek, karar alması ve inşaatı durdurmasıdır.
Bizler; denizi, dağı ve deresi ile bir bütün olan vira ve kalos kültürü ile yöre insanımızın kimliğinin bir parçası olan bu kıyının daha çok tahrip edilmesini istemiyoruz. Adalet istiyoruz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.03.2006 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle