Artvin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Borçka Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Tolga İskenderoğlu açıklanan fındık fiyatlarını eleştirerek, fındık alım fiyatının kabul edilmesinin mümkün olmadığı söyledi.
Artvin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Borçka Ziraat Odası Başkanı Ziraat MühendisiTolga İskenderoğlu açıklanan fındık fiyatlarını eleştirdi. İskenderoğlu, bu fiyatın kabul edilmesinin mümkün olmadığına vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: “Biz büyük bir ülkeyiz. Dünya fındık ekim alanlarının yüzde 77 sine sahip, dünya fındık üretiminin yüzde 68 ini yapan, dünyada üretilen toplam 768 Bin 300 ton fındık üretiminin 525 Bin 200 tonunu tek başına üreten, dünya fındık ihracatının yüzde 76’sını tek başına yapan bir büyük millet ve büyük bir ülkeyiz.
Dünyada 2015 yılında 860 Bin ton fındık tüketimine ihtiyaç duyulurken, tüm dünyadaki üretim 768 Bin 300 ton da kalmıştır. Buda demek oluyor ki dünyada fındık üreten hiçbir ülkede ihtiyaç fazlası yoktur.
1939 yılında kurulun, aktif Fındık alımını en son 2005 sezonunda 7. 45 TL ye yapan Fiskobirlik, 2006 yılı/10865 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile TMO’nun fındık alımına geçmesi ile birlikte fındık piyasasındaki aktif rolünü kaybetmiştir.
2006 yılında 4. 00 TL den fındık alan TMO 2009 yılı/15202 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile fındık alımını durdurarak Fındığı serbest piyasa koşullarına terk etmiş , 2005 yılında 7. 45 TL olan fındık serbest piyasa koşullarında 2. 45 TL leri görmüştür.
Dünya Fındık üretiminin yüzde 68 ini üreten, Dünya Fındık ihracatının yüzde 76’sını tek başına yapan ülkemizin iç piyasasının ve dünyanın en büyük fındık işleme tesisi 2014 yılında bir İtalyan firmasına satılmıştır.
Kaldı ki İtalya Dünyada fındık ekim alanlarının yüzde 8 ine sahip, fındık üretiminin sadece yüzde 13 ünü gerçekleştirmektedir.
Dünyada 19. fabrikasını Manisa’da açan bu firma, günümüzde ülkemizin ürettiği fındık üretiminin ciddi bir bölümünü alarak piyasada tekelleşme oluşturmuş, Fındık piyasasına devlet tarafından müdahale artık bir gereklilik haline gelmiştir.
Devletimizde bu duruma kayıtsız kalmamış TMO’yu tekrar devreye sokarak taban fiyat açıklamıştır.
Devletimiz, İl Tarım müdürlüğü, Bakanlık yetkilileri ve sivil topluk kuruluşlarından heyet oluşturarak 12 Ağustos 2017 tarihinde Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde maliyet çalışması yaptırmış.
Bu çalışma sonucunda Fındık üreticisinin Trabzon da fındık maliyeti 9. 90 TL, Giresun Fındık maliyeti 9. 75 TL, Ordu fındık maliyeti 8. 75 TL olarak tespit etmiştir.
2005 yılında 1ekmek 0, 32 TL, 1 dolar 1. 34 TL, 1lt motorin 1. 85 TL iken, Fındık üreticimiz 7. 45 TL den fındık satmıştır.
2017 yılına geldiğimizde ekmek 1. 50 TL, 1 dolar 3. 52 TL, 1LT motorin 4. 56TL, raflarda 1 kilogram fındık 55. 00 TL iken ve devlet eli ile tespit edilen maliyetler 10. 00 TL ye yaklaşmış iken, TMO 10. 00 TL fiyat açıklamış, serbest piyasada tüccarlar 8. 00 TL den fındık almaya başlamıştır.
Devletimizin piyasaya TMO ile müdahil olması son derece olumlu bir karardır. Fakat açıklanan rakamlar üreticilerimiz nezdinde hayal kırıklığı yaratmıştır.
Dünya üretimi ve ihracatında bir numara olduğumuz bir üründe, üreticimizin maliyet fiyatına çalıştırılması kabul edilebilir bir durum değildir.
Devletimizin kendi makamlarınca tespit ettiği maliyetleri göz önüne alarak TMO’nun açıkladığı tutarı 15. 00 TL olarak ivedilikle revize etmesini bekliyoruz. Büyük ülke olmanın gerekliliği budur. Kamuoyuna duyurulur. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle