Hopa Belediyesi, Kuş Araştırmaları Derneği ve Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tarafından ortaklaşa düzenlenen Hopa Kuş Gözlem Günü etkinlikleri çerçevesinde, "Kuş Göçleri ve Kuş Göçleri Yönüyle Artvin ve Hopa'nın Önemi" konulu bir konferans düzenlendi.
Hopa Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen konferansa kuş araştırmaları derneği başkanı Doç. Dr. C. Can Bilgin, Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Ergene, İlçe Kültür ve Turizm Müdürü A. Yaşar İskender, Hopa Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Reşit Çelik, Ankara-Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Güner Yalçın ve öğrenciler ile davetliler katıldı. Konuşmacı olarak katılan kuş araştırmaları derneği başkanı Doç. Dr. Can Bilgin kuş göçü ve kuş göçleri yöneyle Artvin ve Hopa'nın önemini anlatarak, "Değişen mevsim koşullarına uyum sağlamak ve yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gereken besini, her mevsim bulabilmek amacıyla kuşlar uçmak yeteneklerini kullanarak bulundukları yerlerden daha geniş ve üretken alanlara göç ederler. İşte bu yüzden her yıl milyarlarca kuş, ilkbaharın ve son baharın başlarında birlerce km. lik göç yolculuğuna başlarlar. Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi kuzeydeki ülkelerde üreyen kuşlar, kışı geçirmek için daha güneydeki bölgelere göç ederken ülkemiz üzerinde geçer. Doğu Avrupa'dan gelen kuşların büyük bir kısmı İstanbul ve Çanakkale boğazlarından, Rusya ve Kazakistan'dan gelen kuşlar ise, Hopa üzerinden geçerler. Bu iki farklı yerlerden Türkiye'ye giren kuş gruplarının büyük çoğunluğu Hatay-Belen geçidini kullanarak ülkemizi terk ederler" dedi.
Dünyanın en önemlili yırtıcı kuş göç yollarından birinin Çoruh vadisi üzerinden geçtiği belirten Doç. Dr. Can Bilgin 1976 yıl sonbaharında bölgede yapılan göç sayımında 205 bin Şahin, 138 bin Arı Şahini, 5775 Kara Çaylak ve diğer türlerden toplam 380 bin civarında yırtıcı kuşun Çoruh vadisi üzerinden geçtiğini söyledi. Dünyanın en önemli kuş göçü yolu üzerinde bulunan Hopa ve Çoruh havzasının aynı zamanda en uygun kuş gözlem noktası olduğunu ifade eden Bilgin; gözlem için en uygun yerlerin Kafkasör yaylası ve Hopa cefuka kuş gözlem istasyonu ve bunlarında şehir merkezlerden çok yakın olduğu için ulaşımla ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmadığını" sözlerine ekledi.
Konferansın sonunda öğrencilere yönelik kuş göçü adlı tiyatro oyunu sergilendi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.10.2005 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle