Yazı geçirmek ve üremek için ilkbaharda Türkiye'ye gelen göçmen kuşlar, kış mevsiminin yaklaşması ile bir bir ülkemizi terk etmeye başladılar. Kuş Araştırmaları Derneği Tür Koruma İzleme Programı Sorumlusu İlker Özbahar, kuşların Ağustos ayı ortalarında başlayan göç trafiğinin sonbaharla birlikte yoğunlaştığını bildirdi.
Özbahar, Türkiye'den yılda yaklaşık 500 bin göçmen kuşun geçtiğini, bu anlamda Hatay'ın Belen Geçidi'ndeki darboğazın ve Doğu Karadeniz'de de Hopa'nın önemli kuş göç yolu olduğuna dikkat çekerek yorgun düşen kuşlar zaman zaman buralardaki uygun alanlarda konakladıklarını ifade etti.
Artvin'in Hopa ilçesinin de Türkiye'nin en önemli kuş yolu üzerinde bulunduğunu ifade eden Hopa Avcılar derneği başkanı Reşit Çelik, "Bölgemizde Macahel ve Sultan Selim Dağları arasında kalan vadi'de de her yıl sonbaharın gelmesi ile birlikte çok sayıda kuş türünün göçüne ev sahipliği yapıyoruz. Gökyüzünde oluşturulan bu harika güzellikleri kuş gözlem evleri kurarak Turizm hareketi bünyesine katma çalışmalarımız devam ediyor. Halen Cefika tepesinde kurduğumuz Kuş gözetleme istasyonumuz faaliyettedir.
Biz avcılarımıza her zaman bilinçli avcılık yaptırma gayreti içindeyiz ve bunu da sıkı bir kontrol altına aldık. Özellikle bölgemizden yoğun şekilde geçen Bıldırcın ve küçük kuşlar ile Atmaca avcılığı konusunda son derece duyarlıyız ve bu konuda yanlış yaban avcıya en ağır cezanın verilmesi kararı almış durumdayız" dedi.
Vatandaşlarda Türkiye'de en önemli kuş göç yollarından birine ev sahipliği yapan Hopa'da artık bunu bilinçli bir turizm hareketi içine çekilmesi için sürdürülen çalışmalara yetkililerin destek vermesini isteyerek, "Dünyada kuş göç gözlemciliği ile uğraşan çok sayıda insan ve kuruluş vardır. Ülkemizin ve bölgemizin bu anlamda ciddi bir tanıtıma ihtiyacı vardır. İnanıyoruz ki bu tanıtım yapılabilse bölgemize çok sayıda yerli ve yabancı turist kuş göç gözlemi için gelir" dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.09.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle