Rize İl merkezi, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Artvin’in Arhavi ve Hopa İlçelerinde geleneksel olarak yapılmakta olan ‘’Atmaca İle Avcılık’’ sezonunun sona ermesi dolayısı ile Çayeli İlçesinde yapılan bir törenle atmacalar doğa ile buluşturuldu.
Çayeli İlçesinin eşsiz doğa manzarasını ve Karadeniz’i seyir imkânı sunan Ferahtepe’de yapılan‘’Atmacaların Doğa İle Buluşması’’ etkinliğine Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Bölge Müdür Yardımcısı Sn. Cüneyt Aloğlu, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Rıza Kamil, Çayeli Avcılar, Atıcılar ve Atmacacılar Derneği Başkanı Türkler Kadıoğlu, Pazar Avcılık ve Atmacılık Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Kamil Görmüş, Arhavi Avcılar, Atıcılar ve Atmacacılık Derneği Başkanı Refik Lakerta, Hopa Avcılar, Atıcılar ve Atmacacılık Derneği Başkanı Erdal Hamzaoğlu, 12. Bölge Müdürlüğü Rize ve Artvin İl Şube Müdürlüğü Av Koruma ve Kontrol Personeli, Ferahtepe Yüksek Öğrenim Yurdu yetkili Yusuf Hacıoğlu, basın mensupları ile birlikte çok sayıda atmaca sevdalısı katıldı.
Atmacaların doğa ile buluşması için düzenlenen törende bir konuşma yapan Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır‘ Şu an sayenizde çocukluk hatıralarımı yeniden yaşıyorum, büyüklerimiz atmacayı beslerken yumurtanın beyazını bize sarısını da atmacaya verirlerdi. Atmacacılık Bölgemizde vazgeçilmez bir kültürdür, bir sevdadır adeta. Atmaca yakalama ve atmaca ile av sezonu geldiğinde yöremizde özellikle büyük şehirlerden işini gücünü bırakıp dağlara çıkan atmaca tutkunlarına çok sık rastlarsınız. Bu kültür bizim, bunu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak da bizim görevimiz. Bunun için Bölge Müdürlüğümüz, avcı ve atmacacılık derneklerimiz ile işbirliği büyük önem taşıyor. Belediye olarak bizlere düşen görevleri yapmaya her zaman hazırız. Bölge Müdürümüz Sn. Mustafa Bulut Bey’e bu güzel etkinlik için teşekkür ediyorum’’ dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ‘’Atmacaların Doğa İle Buluşması’’ etkinliğinde yaptığı konuşmasında; Bölgemizde Atmacacı ve avcılarımız bizim doğadaki gözümüz, kulağımız, aynı zamanda doğanın koruyucusudur. Bilindiği gibi yöremizde geleneksek olarak yapılan atmaca yakalama sezonu Ağustos ayında başladı ve Kasım ayında da sona erdi. Bugün burada sahipleri tarafından kışlatılamayacak olan atmacaların doğaya salım programı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizler şu hususu iyi biliriz ki sivil toplum tarafından desteklenen projeler her zaman amacına ulaşmıştır. Bölgemizde yüz yıllardır devam eden geleneksel atmacacılık faaliyeti Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Bölgemizde faaliyet gösteren Derneklerimiz tarafından hazırlanan mevzuat çalışmasıyla yasal altyapıya kavuşturulmuştur. Burada bütün Derneklerimizi, bizimle birlikte böyle bir faaliyetin gerçekleştirilmesi için gösterdikleri gayretten ve işbirliğinden dolayı tebrik ediyorum. Atmacalar yazı kuzey yarım kürede, kışı ise güneyde geçirmekte olup, Bölgemiz ise özellikle yırtıcı kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Göç sırasında atmacayı yakalamak hassasiyet gerektirir, bu işi yapanların atmacaları iyi tanıması gerekir. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Rize ve Artvin İl Şube Müdürlüklerimiz tarafından bilinçli avcı ve atmacacı yetiştirmek için kurslar düzenlenerek Usta Atmacacı Sertifikası verilmektedir. Bizler de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı olarak her zaman Avcı ve Atmacacılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.
Bu etkinliğin burada yapılmasında büyük emeği geçen Çayeli Avcılar, Atıcılar ve Atmacacılar Dernek Başkanı Türkler Kadıoğlu’ na teşekkür ediyorum. Ayrıca Çayeli Belediye Başkanımız Rıza Çakır’ a yoğun iş trafiğine rağmen bize vakit ayırdıkları ve destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Özellikle de Ferahtepe’yi bu güzel mekânın kapılarını bizlere açan yetkili Yusuf Hacıoğlu’ na şahsım ve Kurumum adına teşekkürlerimi sunarım. ” dedi.
Konuşmaların ardından Atmacacıların getirdiği ve sağlık kontrolleri Veteriner Hekim tarafından yapılmış atmacalar doğaya salındı. Atmacaların gökyüzünde özgürlüğe kanat çırpışı görülmeye değerdi. Dernekler ve Atmacacılarla geçmiş zamanlardaki atmacacılık hatıraları üzerine yapılan sohbetlerle program sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.12.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle