Adem Karameşe mesajında; “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, aldığı bir kararla 3 Aralık Gününü "Dünya Engelliler Günü" olarak ilan etmiştir. Bu doğrultuda tüm dünyada engellilerin aynı gün hatırlanması, toplumun konuya daha duyarlı olması amaçlanmaktadır.
Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi yurdumuzda da, başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm özel ve kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerle toplumun bu konudaki duyarlılığını daha fazla artırmamız amaçlanmaktadır.
Engellilik tanımsal olarak, doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak ifade edilebilir.
2002 TUİK verilerine göre nüfusumuzun % 12. 29'u engellidir. Türkiye'de engellilerin % 26. 94'ü 60 ve üzeri yaş grubundadır.
Engellilere yönelik olarak son zamanlarda geliştirilen uygulamalarla; engellilerin ve ailelerinin bilinçlendirilmesine yönelik bilgi paylaşımı için gerekli imkanlar ilgili kurumlarca sağlanmaya başlanmış, etkin tıbbi bakım hizmetinin devlet tarafından güvence altına alınması sağlanmış, özürlülerin kendi kendine yeterli ve işlevsel bireyler haline gelebilmesi konusunda oldukça iyi düzeylere ulaşılmış ve bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programları uygulanmıştır. Bu anlamda geliştirilmeye devam edilen sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalarla engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olması sağlanmaya çalışılmıştır.
Engelliliğin önlenmesi, engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında hekimlerimizin de hayati önem taşıyan bir görev üstlendikleri tartışmasızdır. Koruyucu önlemler konusunda ailelerin bilgilendirilmesi, yeni doğan çocukların gelişiminin incelenmesi, genetik ve psikolojik danışmanlık verilmesi, genetik tanı merkezlerinde konuya hakim personelin istihdamı, rehabilitasyon hizmetlerinin engelli bireylerin yaşam boyu gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak planlanması da büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda sadece engellilere hizmet götüren kamu kuruluşlarının değil gönüllü sivil toplum örgütlerinin geliştirilip, güçlendirilmesine de önem verilmelidir. Engellilere götürülecek hizmetlerdeki genel prensibimiz; kurumsal hizmetlerin korunup geliştirilmesidir.
Engelli kişilerin işçi olarak istihdamları Türkiye İş Kurumu tarafından yapılmakta olup 50 veya daha fazla işçi çalıştıran kamu sektörü iş yerleri % 4 özel sektör iş yerleri % 3 oranında engelli işçi çalıştırmakla yükümlüdür.
Yetişkin bireyler olarak engellilerin sorunlarını önemseyip, gerekli ve çağdaş hizmet modellerinin geliştirilmesi ve engellinin tüketen değil, üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline gelebilmesi için onlara yanımızda yer açmamız gerekmektedir.
5378 Sayılı Kanun ile Engellilerin "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılara engellilerin daha kolay ulaşabilmesi için mimaride erişilebilirlik zorunlu hale getirilmiştir.
Toplumda yaşayan bireyler olarak kendimizi engellilerin yerine koyarak düşünmek ve onların daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için elimizden geleni yapmalıyız.
Bu vesileyle bu sorunu yaşayan tüm vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtir saygı ve sevgilerimizi sunarız. ” İfadelerine yer verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.12.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle