Daha önce ÖDES olarak sürdürülen ve 2013 yılında "özürlü", "sakat" ve 'çürük" gibi ifadelerin mevzuattan çıkarılarak, "engelli" ifadesinin kullanılması ile Özürlüler Destek Programı artık Engelliler Destek Programı(EDES) adı altında devam etmektedir. Engelliler Destek Programı (EDES), Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan destek programıdır.
Engelliler Destek Programı kapsamında Karadeniz Bölgesi’ndeki Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinde valiliklerin yetki ve sorumluluğunda, kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek projeler desteklenmiştir.
EDES kapsamında 2013 yılında bakanlığa toplam 156 adet proje teklif edilmiş ve 60 adet projenin finansmanı uygun görülmüştür. Artvin ilinde finansmanı uygun görülen 2 adet proje 2014 yılında uygulanmaya başlanacaktır. 2014 yılında uygulanacak İl Milli eğitim Müdürlüğü ve İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne ait bu iki projenin toplam bütçesi 122. 680, 00 TL dir.
Artvin Valiliğinin yetki ve sorumluluğunda uygulanan bu projelere ait rakamlar geçmiş yıllarda ise şu şekilde idi; ÖDES kapsamın da 2011 yılında bakanlığa toplam 158 adet proje teklif edilmiş ve 33 adet projenin finansmanı uygun görülmüştür. Artvin ilinde finansmanı uygun görülen 4 proje 2012 yılında başarı ile uygulanmıştır. 2012 yılında uygulanan bu projelerin toplam bütçesi 191. 149, 50 TL’dir. ÖDES kapsamın da 2012 yılında bakanlığa toplam 109 adet proje teklif edilmiş ve 63 adet projenin finansmanı uygun görülmüştür. Artvin ilinde finansmanı uygun görülen 4 adet proje 2013 yılında başarı ile uygulanmıştır. 2013 yılında uygulanan bu 4 projenin toplam bütçesi 219. 181. 00’ TL’dir.
Uygulandığı illerde yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının artırılması, engellilerin psikososyal ve tıbbi rehabilitasyonunu sağlamayı amaçlayan projeler ile engellilik nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, engellilik oranının azaltılmasını ve engelliliğin etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan bu projelerde Artvin ili son üç yıldır başarılı bir şekilde yerini almaktadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.12.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle