Trabzon Türk-iş İl Temsilcisi ve Yol-iş sendikası 1 No’lu Şube başkanı Hasan Basri Hatipoğlu “3 Aralık tüm dünyada ‘engelli günü’ olarak ilan edildiğini fakat engellerin aşılması noktasında ne yazık ki istenen noktaya gelinmediğini dile getirdi.
Hatipoğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “İnsan hakları, yaşadığımız çağa damgasını vuran temel kavramlardandır. Her insanın doğuştan sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri kullanmasının önünde çoğu zaman engeller ve yetersizlikler bulunmaktadır. Kişilerin doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duysal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi sonucunda engelli olması, “sağlıklı” insanların kafalarındaki “engeller” nedeniyle çoğu zaman bu hakların kullanımını kısıtlayan bir unsur olarak değerlendirilmektedir.
ONLARA GEREKLİ FIRSATI TANIYALIM
Gerekli fırsat ve imkan sağlandığında, engelliler beceri ve yeteneklerini yaşamın her alanında gösterebilmektedir. Engellilere sağlık, eğitim, istihdam, ulaşılabilirlik ve toplumsal yaşamın diğer alanlarında ayırımcılığa fırsat vermeden fırsat eşitliği tanınması toplumun görevi ve sorumluluğudur.
ENGELLİLİK SOSYAL BİR SORUNDUR
Engelliler, toplumun ayrılmaz bir parçasıdır. Toplumun onlara bakış açısında var-olan olumsuz önyargıların ortadan kaldırılması büyük önem taşımaktadır. Engellileri daha çok bakıma muhtaç insanlar olarak gören ve tüketici kimliklerini ön planda tutan yaklaşımlar yerine üretici yönlerine ağırlık veren politikaların ağırlık kazanması gerekmektedir. Engellilere götürülen hizmetler bir ayrıcalık değil, sosyal devletin gereği olarak onlara sağlanan bir haktır. Bugün için engellilik bir insan hakları konusudur. Engellilik sosyal bir sorundur ve sorunun çözümü için toplumun tüm kesimleri, birlikte işbirliği içinde harekete geçmek görev ve sorumluluğunda olmalıdır.
ENGELSİZ BİR DÜNYA İSTİYORUZ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle “engelsiz bir dünya” özlemimizi dile getiriyor, yasaya rağmen engelli istihdamını gerçekleştirmeyen işverenlere, engellilerin toplumsal hayata katılmasını engelleyen zihniyetlere toplumsal sorumluluklarını hatırlatıyoruz. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.12.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle