Artvin ilinin bağlı olduğu araştırma enstitüsü olan Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanları Enstitü Müdür Yardımcısı Doğan Işık başkanlığında bir heyet Artvin'e gelerek merkez ilçe Yukarı Maden, Yusufeli ilçesi Kınalı çam ve Ardanuç ilçesi Ferhatlı köylerinde çeşitli bitkilerde bir dizi inceleme ve araştırma yaptılar. Yapılan incelemeler sonucunda Yukarı Maden köyünde ceviz ağaçlarının köklerinin toprağa yakın bölgelerinde fungal etmenlerin sebep olduğu bir hastalığın bulunduğu görüldü. Kesin tür tespitinin yapılabilmesi için hastalıklı bölgeden doku örnekleri alan heyet üyeleri bunlar üzerinde çalışma yapacaklarını ifade ettiler.
Ardanuç ilçesi Ferhatlı köyünde ise üzüm bağlarında çiftçilerin çardak usulü terbiye yapıldığı bu sistemin Artvin gibi yüksek nispi neme sahip bölgeler için uygun olmadığı, bağda yoğun şekilde görülen mildiyö hastalığının bu terbiye şeklinin yanlış seçilmesinden kaynaklandığını tespit ederek gerekli tedbirlerin alınması konusunda vatandaşları bilgilendirdiler. Yusufeli ilçesi Kınalıçam köyünde incelenen örtü altı sebze yetiştiriciliğinde ise bitkilerin gayet sağlıklı ve verimli oldukları tespit edildi.
Çalışmalar hakkında bir değerlendirme yapan Artvin Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, "Bizim çalışma alanımız ile ilgili Artvin genelinde bütün çalışmaları koordineli bir şekilde yapıyoruz. Toprağımıza sahip çıkmak anlamında bağlı birimlerimiz ile zaman zaman yaptığımız çalışmalardan birini daha yapıyoruz. Bitki türlerimizin sağlıklı gelişimi için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.08.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle