Acara Özerk bölgesi yine önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Acarsitan Ticaret ve Sanayi Odası ve Acarsitan Turizm Devlet dairesi tarafından gerçekleştirilen toplantılarda Batum da kurulan "Oteller ve Turizm Birliği" temsilcilerinin de katıldığı toplantı Sputnik otelde yapıldı. Toplantılara Gürcistan Turizm Bakanlığı temsilcisi Saba Kiknadze, Acaristan Turizm bakanlığından Temur Zuidze'nin yanı sıra Türkiye tarafından Trabzon il kültür ve Turizm müdürü Mehmet Öncel Koç, Artvin İl Kültür Turizm müdürü Dursun Altınay, Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy, Artvin Turizmciler derneği başkanı Ender Güngör katıldı.
Batum da Sputnik otelde yapılan toplantıda Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı temsilcileri yaptıkları konuşmalarda Batum ve Artvin ve Doğu Karadeniz Turizm potansiyelini bir bütün olarak düşündüklerini ve karşılıklı bu konularda her iki komşu ve dost ülkenin girişimci Turizm yetkilileri ve Turizm işletmelerinin diyalog içinde ortak projeler üzerine çalışılmasının önemine değinerek "İki ülkeye de gelen Turistleri daha çok yer gezdirip gösterebilmek ve bunlara gerekli her türlü hizmetin verilmesinde, Ortak paket programlar hazırlanmasında birlikte çalışalım"dediler.
Yapılan toplantıda gündeme getirilen, Gürcistan'dan Türkiye'ye gelen turistlerin vizesiz 72 saat kalabilmeleri de görüşülerek turist taşıyan feribotun Hopa, Rize ve Trabzon limanlarını ortak kullanması da masaya yatırıldı. Düzenli feribot seferlerinin başlamasının düzenli turist hareketini de beraberinde getireceği vurgulanan toplantıda her iki tarafında üzerinde çalışılan projelerin hayata geçirilmesi konusunda somut adımlar atılması kararına varıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Trabzon İl turizm ve Kültür müdürü Mehmet Öncel Koç Türkiye'nin Gürcistan, Acaristan ve özellikle Batumla tarihi bir bağı olduğunu söyleyerek "Bizim geçmişten gelen bu tarihi bağımız Karadeniz ile de daha güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Batum güzel ve tarihi bir kenttir. Bu bölgede doğal güzelliklerin ve kültürel yapıların turizm açısından önemini biliyoruz. Batum-Artvin-Rize ve Trabzon birbirine çografi olarak yakındır. Bu, bölgede turizm potansiyelinin artışına önemli bir katkı sağlayacaktır. Bölgede keşfedilmemiş turizme açık bakir alanlar var biz karşılıklı iyi niyet temelinde bu imkanlarımızı değerlendirelim" dedi.
Artvin Kültür ve Turizm müdürü Dursun Altınay da yaptığı konuşmada " Coğrafi yapımız gereği Batum Artvin arasındaki turizmi kitle ve alternatif turizmde önemli adımlar atmamızı sağlayacaktır. Biz doğa, kültür ve eko-turizmde de önemli adımlar atılacağına ve bu konuda karşılıklı işbirliği yapabileceğimize inanıyoruz " dedi. T. C. Batum Başkonsolosu Şevki Mütevelli oğlu da yaptığı konuşmada Turizmin bacasız ve zahmetsiz bir sanayi olduğunu söyledi. Mütevelli oğlu " Akdeniz dahil bir çok kıyı kenti gezdim, ancak Batum kadar güzel olan bir şehire rastlamadım. Dolayısı ile Turizme bu kadar elverişli bir yer var iken buradan da bacasız bir çok ticari karlar elde edilebileceğine inanıyorum. Bu bölgede turizmin bir bacasız sanayi oluşturacağına inanıyorum " dedi.
Toplantıda son konuşmayı yapan Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy her iki komşu ve dost ülke ve kentin önünde yeni ufuklar açılmıştır. Bizler ticaretin ötesinde dostluklarımızı pekiştirmede turizm hareketine ayrı bir önem veriyoruz. Bu anlamda yapılan bu toplantılar her iki ülke ve kent için tarihi öneme sahiptir. Bizler turizm harekeliliğin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye de hazırız. Sarp sınır kapısı bizim için dostluk kapısıdır. Bu dostluğu gelin elele vererek birlikte filizlendirip büyütelim" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.06.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle