Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri T. C. Batum Başkonsolosluğu görevine atanan Makbule Koçak’ ı makamında ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Poyraz, Kurul Üyesi Şükrü Aydemir, Meclis üyeleri Gökhan Bıyıklı, İsmet Başar, Bülent Bayrak, Oda Genel Sekreteri Hamdi Yıldırım ile birlikte Başkonsolos Koçak’a makamında ziyarette bulundular.
T. C. Batum Başkonsolosu Makbule Koçak, Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu ve Gümrük Ataşesi Özay Kutlu tarafından karşılandı. Oda Başkanı. Osman Akyürek ziyaret amaçlarının hem göreve yeni atanan Başkonsolosa "hayırlı olsun" dileklerini ileterek görevinde başarılar dilemek, hem de Odanın faaliyetleri ve bölgedeki ekonomik-ticari durum hakkında bilgi vermek, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak olduğunu belirtti.
Akyürek, lojistik sektörünün öne çıktığı Hopa'nın 24 bin, yeni ilçe olan Kemalpaşa'nın da 7 bin nüfusu bulunduğunu, bölgenin göç alan ve nüfusu artan tek ilçesinin Hopa olduğunu söyledi. 2017 yılında toplam 7. 064 bin kişinin giriş -çıkış yaptığı Sarp/Sarpi Sınır Kapısının bulunduğu bölgede olduklarını, İstanbul ve Antalya hava limanlarından sonra üçüncü yoğun kapı olan Sarp Sınır Kapısına sahip Hopa'nın Artvin ilini gelişmişlik sıralamasına göre dokuzuncu sıraya taşıdığını ifade etti. Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçmesi halinde bölgede 200 milyar Dolarlık bir ekonomik değer oluşacağını, bu projenin gerçekleşmesi için her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının karar vermesinin gerekeceğini ve burada önemli olanın her platformda bu konunun gündeme getirilmesi olduğunun altını çizdi.
Kemalpaşa'da oluşan Laleli modeli tekstil mağazaları sayısının 700 civarında olduğunu, burada Gürcü vatandaşların istihdam edildiğini, her işletmenin ortalama 3 personel istihdam etmesi halinde 2. 100 kişilik bir istihdam kapasitesinin bulunduğunu, bu yapının devam etmesinin bölge ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen Akyürek, yabancıların yurt dışında 180 gün içerisinde 90 gün kalabilmeleri kararının yani, Gürcü vatandaşların 6 aylık dönemde sadece 90 gün Türkiye topraklarında kalabilmeleri yönündeki uygulamanın buradaki ekonomik dengeye zarar vereceğini belirtti. .
Hopa TSO Y. K. Başkanı Osman Akyürek ikinci sırada turizm sektörünün yer aldığını, bunun içinde inanç turizminin ihmal edilemeyeceğini, Kemalpaşa ve Hopa'da bulunan kiliselerle Gürcistan tarafında yer alan camilerin onarılarak insanların ziyaretine açılması gerektiğini, aynı şekilde Batum'da bulunan tarihi camilerin de onarılması gerektiğini söyledi. Sarp Kapısının modernizasyonunun birçok sorunu çözeceğini, 1991 yılında Sarp/Sarpi'de Gürcü tarafında 11 işlem, Türk tarafında 5 işlem yapılırken bugün Gürcistan tarafında 1 işlem yapılarak geçişlerin sağlandığını, ancak Türk tarafında halen 5 işlem yapılarak kapıdan geçildiğini, Türkiye'nin de Gürcistan gibi "tek kapı" sistemine geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Hopa TSO başkanının konuşmasını dikkatle dinleyen Başkonsolos, inanç turizmine kendisinin de çok önem verdiğini, kısa süre içerisinde Gürcistan'da yaptığı ziyaretlerde eski ahşap camilere rastladığını, bu tür projelerle TİKA'nın ilgilendiğini söyledi. . Yabancıların vizesiz ve oturum izni olmadan ülkemizde 180 günde 90 günden fazla kalamaması hususunun uygulamada geçici olarak durdurulmuş olduğunu kesin çözüm için ise 9 Şubattaki görüşmelerde gündeme getireceğini bildirdi.
Daha sonra heyete Ticaret Ataşeliği tarafından hazırlanan "Gürcistan/Acara'nın Ekonomik Durumu ve Türkiye ile İlişkileri" konulu bir saydam gösterisi Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu tarafından sunuldu.
Gümrük Ataşesi Özay Kutlu tarafından Sarp Gümrük Kapısında gerek araç, gerek yolcu, gerekse tır taşımacılığında gelinen son durum ve yapılan iyileştirmeler hakkında bilgi verilmiştir. Sn. Kutlu, Türkiye ile Gürcistan arasında açılan yeni kapılar, Sarp Sınır Kapısının modernizasyonu, yeni açılması gündemde olan Muratlı- Maradid kapısı hakkında bilgi vermiş; Sarp'taki inşaata rağmen günlük ortalama geçişlerin eski seviyede olduğunu söyledi.
Gürcü tarafının işlemleri geciktirmesine karşı misilleme yapılabileceğini bildiren Başkonsolos Koçak misilleme yapmanın pek anlamlı olmadığını, zira yine en büyük zararı Türk nakliyecilerinin gördüğünü, bunun yerine karşılıklı görüşmelerle işlemlerin hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ticari Ateşe Özay Kutlu, yabancıların Türkiye'de konaklama sürelerinin 90 gün ile sınırlandırılması hususunda Gürcü vatandaşların eylem yaptıklarını, şimdilik bu kararın askıya alındığını, gümrük kapılarında tırların bekleme süresinin de 24 saate indirildiğini ifade etti.
Karşılıklı bilgi alışverişi ve iyi dileklerden sonra Hopa Ticaret ve Sanayi Odası heyeti Hopa’ya döndü.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.02.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle