Karadeniz Teknik Üniversitesi (ktü) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Artvin'den Samsun'a, 3 Kilometreye 1 Hes Düştüğünü Söyleyerek, "Hiçbir Ekosistem Bunu Kaldıramaz" Dedi.
KTÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, 200 kişilik salonda düzenlenen "Çevre" konulu paneli sadece 17 kişi izledi.
KTÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Sadıklar, paneli izlemeye gelenlere teşekkür etti. Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu, panele gösterilen ilginin azlığına dikkati çekerek, katılımcılara gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkürlerini sundu.
Türkiye'nin, pek çok kaynakta 2025 yılında su sıkıntısı çekecek ülkeler arasında gösterildiğini belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, şunları söyledi: "Su, sanılanın aksine son derece kıt. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde 2025 yılında dünyada 3 milyar kişinin su kıtlığı yaşayacağı, yani sağlıklı suya ulaşamayacağı söylenmektedir. Ülkemiz de su sıkıntısı çekecek ülkeler sınıfına giriyor. Çünkü günümüzde kişi başına yıllık bin 430 metreküp yıllık kişi başına düşen su miktarı söylenirken, 2025′de bin metreküpün altına düşecek. Bunun anlamı, bin metreküp ve aşağısı dünyada su sıkıntısı çeken ülkeler demektir. "
Kurdoğlu, su kıtlığı çekecek ülkeler değerlendirmesi yapılırken bu hesaplamaya HES'ler ve diğer yatırımların doğaya yaptığı tahribatların katılmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye'de 2 binden fazla dere tipi HES yapılması planlanıyor. Artvin'den Samsun'a kadar yapılması planlanan 220 HES, 700′lere çıktı. İkizdere'de 72 kilometrelik dere üzerinde 22 HES yapılması planlanıyor. Yani 3 kilometreye 1 HES düşüyor. Hiçbir ekosistem bunu kaldıramaz. Su kaynağı sınırlı, talepler ise sonsuz. Toplumların bağımlı oldukları ekosistemleri yok etmek, bir ekolojik intihardır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.06.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle