Loç Vadisi Türkiye'nin sayılı doğal zenginliği ve güzelliği bağrında barındıran Kastamonu Cide ilçesinde bulunan bir yer. Loç vadisi üzerine Orya enerji tarafından yapımı planlanan HES projesine karşı mücadele veren Loç vadisi halkı da sonunda bu HES projesinin iptal edilmesi ile mücadelelerini kazanmıştı. Ancak aynı Orya enerji bu defa da Loç vadisi üzerine Kum, çakıl, kırma eleme ve beton tesisi kurma hevesi başlayınca Loç vadisi yeniden ayağa kalktı.
Konuyla ilgili Loç vadisi Platformu bir basın açıklaması yaparak bu tesise karşı da mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladılar. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi. "Kastamonu Halkımız ve Dostlarımız, Toprağına, suyuna, kültürüne sahip çıkmak adına 2009 Mart ayından beri Kastamonu Cide Loç Vadisi halkının Cide Hes projesine karşı yürüttüğü hukuksal ve sosyal mücadeleyi gerek sosyal medyadan, gerek basınımızdan takip ederek biliyorsunuz.
Cide Hes projesi Kastamonu İdare mahkemesi tarafından iptal edilmiş, Loç halkının ve mücadele sırasında bize destek veren, bizle beraber omuz omuza direnen dostlarımız tarafından bu hukuksal kazanım sonrası hep birlikte sevinmiştik. Kastamonu İdare Mahkemesi "geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlar yapacağını ve küre dağları milli parkının eko düzenini bozacağını" bilirkişi raporlarına dayandırarak Cide Hes Projesini iptal etmişti. Cide Hes projesi iptal edilmiş olmasına rağmen yine Orya Enerjinin, Oryataş diye başka bir şirket kurarak Loç Vadisinde Kum, çakıl, kırma eleme ve beton tesisi kurma hevesi devam etmektedir.
Vadi tabanına, deremizin içine kurmak istediği bu vahşet projeye de Loç Vadisi halkı olarak kabul etmemizin mümkün olmayacağını eski ismi ile Çevre ve Orman bakanlığına sözlü ve yazılı olarak iletmiş olmamıza rağmen, sessiz sedasız köy muhtarlarına dahi tebliğ etmeden bakanlık olur vermiştir. Bunun üzerine Loç halkı olarak hukuksal mücadelemiz başlamış ve Kastamonu İdare mahkemesine yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştık. Mahkeme 15. 11. 2011 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Böylelikle Oryataş AŞ nin vadi tabanını, dere yatağımızı yıkma projesi askıya alınmış oldu. Devrekâni Çayının içine kurularak çalışması düşünülen bu projenin çevreye, insan dâhil olmak üzere tüm canlılara zarar vereceği gün gibi aşikârdır. Dere içinde bulunan bu tesisin yıkama suyu yine dereye verilecektir. Bu suyu Gökçeler köyü ve Cide ilçesi içme suyu olarak kullanmaktadır. Kim içinde çimento artığı ya da bir tesisin deşarj suyu olarak dereye bıraktığı suyu içmek ister? Vadi içinde yaşayan doğal canlılardan, kuştan böcekten başka bir ses duyulmayan cennet misali bir güzelliğe kıymak isteyenler nasıl bir insan topluluğudur? Bu soruların yanıtlarını lütfen siz verin. Bizim Loç halkı olarak bazı sorulara aklımız yanıt bulamıyor. Daha Cide Hes projesi ÇED format belirleme raporunda bu tesisi kurmak istediğini söyleyen Orya Enerjiye devletimizin yetkili birimleri "olmaz, bu taş kırma ve beton tesisini projeden çıkarman lazım" demişti. Bunun üzerine her zamanki uyanıklığı ile yeni bir şirket kurup Oryataş adı altında Cide Hes in ihtiyacı olduğu taşı, çakılı ve betonu üretmek için, Orya yine Loç Vadisine göz koydu. Arka bahçeden dolaşarak eve girme taktiğini yiyecek kadar Loç Halkının enayi olmadığını Orya firması maalesef anlayamamıştı. Ama Kastamonu idare mahkemesi 15. 11. 2011 tarihinde "taş kırma ve beton santrali yapma projesinin entegre bir proje olduğunu, ilk projeden ayrılmasının mümkün olmadığını, dolayı ise ile burada hukuksuzluğun olduğunu" söyleyerek Orya firmasına Cide Hes de olduğu gibi bir kez daha hukuksuzca işler yapmasına izin vermedi. Bu projenin hepten iptali için 24 Mayıs 2012 tarihinde saat 10. 00 da Kastamonu İdare mahkemesinde duruşması vardır. Milli park madalyasından sonra bu seferde Pan Parks Sertifikası ile taçlandırılan cennet misali yaşam alanlarımızı, Küre Dağlarımızı korumak için mahkeme günü siz değerli basınımızı ve halkımızı mahkeme salonunda görmek bizlere güç verecektir. Loç Vadisi halkı, yaşam alanlarını, suyunu, kültürünü sonuna kadar korumaya yemin etmiştir. Kamuoyu ve diğer ilgililerin bilgilerine sunulur" denildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.05.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle